No nyt on kovaa ryhmää kasassa! Soundissa tulee tänään ensinäyttöön Ikinä-yhtyeen upouusi video, jolla naisenergiaa riittää. Katariina Sorsan ja Tuuli Pajun keulakuvittama kouvolalaisyhtye nimittäin pyysi Jumalatar-singlelleen 16 muutakin naislaulajaa mukaan, ja lopputuloksena on melkoinen oodi kaikille metallikentän amatsoneille. Katso Kristian Setälän ohjaama video alempaa.
Kappaleella ovat mukana sellaiset vierailevat artistit kuin Juliestatues (Stoned Statues), Sara Strömmer (Shereign), Micha (Without Warning), Heidi Aaltonen (Dyecrest), Jessi Frey (Velcra), Helena Haaparanta (Crimfall), Suvimarja Halmetoja (Humavoid), Katri Hiovain-Asikainen (Numento), Inka Inkinen (Noira), Kaisu Kärri (Susivainaa), Netta Laurenne (Smackbound), Ina Mikkola (Cut the Crap), Jessie Salmi (Fear of Domination), Sini Seppälä (Crimson Sun), Sanna Solanterä (My Favourite Nemesis) ja Suvi Uura (Noumena). Kysyimme ensinäytön yhteydessä Ikinä-jäsenistöltä Jumalattaren taustoista sekä muutenkin mietteitä tasa-arvon tilasta musiikkikentällä, lue haastattelu alempaa.
Ikinä lähtee Jumalattaren tiimoilta myös erikoiskeikoille, joilla kuullaan joitain kappaleen vierailijoista. Keikkapäivät ovat:
9.5. Olympia-kortteli, Tampere (+ Cyan Kicks, Crimson Sun)
10.5. Lutakko, Jyväskylä (+ Cyan Kicks, Shereign)
15.5. Tavastia, Helsinki (+ Cyan Kicks)
16.5. Apollo, Turku (+ Cyan Kicks, Without Warning)
Kertaisitteko Soundin lukijoille, mistä lähtökohdista Jumalatar sai alkunsa?
”Olimme keikalla Helsingissä, ja Stoned Statuesin Jenna (Juliestatues) oli katsomassa. Fiilisteltiin keikan jälkeen sitä, miten siistiä ja voimaannuttavaa on ihailla toisia mimmejä ottamassa lavaa omakseen, ja siitä syntyi ajatus jollekin yhteistyölle. Tätä ennen ollaan vuosien mittaan käyty vastaavia keskusteluja useammankin biisillä mukana olevan laulajan kanssa, kun ollaan satuttu samoille keikkalavoille. Varmaan tällaiset asiat tulee herkästi puheeksi, kun meitä on Ikinän riveissä kaksi, ja sen myötä naisellinen energia on meillä väistämättä aika vahva. Me mielletään ylipäätään, että meidän musiikissa puhutaan naisen näkökulmasta. Tämän biisin teksti lähti syntymään kertsin lainista ’jumalatar, tuut rukouksiini jumalatar’, ja se avasi biisistä mahdollisuuden isommalle alustalle metallinaisten ääniä ja tarinoita.”
Oliko biisin lukuisia vierailijoita vaikea saada kasaan? Kieltäytyikö kukaan kutsun saanut kunniasta?
”Olihan siinä hommaa, mutta ei se vaikeaa ollut. Suurin osa fiittaajista sanoi saman tien ’kyllä’ ennen kuin oli kuullut biisiäkään. Musavideon kuvauspäivä ilmoitettiin jo heti kättelyssä. Joukko ’hieman’ paisui alkuperäisestä ajatuksesta, mutta tajuttiin jossain vaiheessa, ettei me ihan kaikkia tähän samaan biisiin voida saada kasaan. Yhtään tätä isompi joukko olisi hikoiluttanut erityisesti tuottajaamme Aakea, koska kaikkien oma ääni haluttiin biisillä kuuluviin. Kieltäytymisiä tuli ainoastaan aikataulu- ja sopimusteknisistä syistä.”
Jos olisitte voineet kutsua suuresta maailmasta kenet tahansa biisille mukaan, kenelle olisi lähtenyt kutsu ensimmäisenä?
”Myönnetään, että Jinjerin Tatianan ja Spiritboxin Courtneyn nimet vilahtivat puheessa keikkabussissa tätä suunnitellessa, mutta vaikka tämä lähti käsistä, niin jonkinlaista realismia kuitenkin osattiin pitää eikä lähdetty kurottelemaan rapakon yli. Samasta syystä ei Tarja Turuselle laitettu kutsua, mutta mistä sitä tietää, ehkä hänkin olisi sanonut kyllä!”
Millaisena näette naislaulajien nykyisen aseman perinteisesti miesvaltaisessa metallimusiikissa? Kokevatko naismuusikot syrjintää?
”Jos on tajunnut, että maailma ei ole yhdenvertainen, niin tietää, ettei metalliskenekään ole. Tässä oman toiminnan ja positiivisen viestin kautta halusimme rakentaa sellaista ympäristöä, missä naiset tsemppaavat ja tukevat toinen toisiaan kilpailuasetelman sijaan. Olemme kaikki tottuneet toimimaan miltei ainoina naisina omissa bändiympyröissämme ja sopeutumaan pitkälti äijien luomaan kulttuuriin.
Toivomme, että tällä jutulla voimme myös rohkaista ja kannustaa. Kuten tämäkin lista näyttää, monen eri tyylin metallibändeissä meitä laulajia on Suomessa huomattava määrä – soittajia haluaisimme nähdä vielä enemmän. Tästä joukosta erityispropsit Jennalle, Suvimarjalle ja Katrille, jotka myös soittavat bändeissään sekä ryhmän ulkopuolelta esimerkiksi Medeian kiipparistille Lauralle ja paljon metallissa operoivalle Netta Skogille.
Maailmalla Linkin Parkin uusi vokalisti on herättänyt tunteita, samalla Jumalatar-joukosta Sanna vetää nykyään To/Die/Forissa ja Heidi Dyecrestissä, joissa aiemmin on ollut mieslaulajat. Tavallaan se osoittaa, että kun taidot on kohdillaan, sukupuolella ei ole väliä – mutta onhan sillä. Olihan se aikamoinen juttu, että Linkin Parkin laulajaksi tuli nainen, jolla on sellainen soundi.”
Nykypäivän kulttuurisotien värittämässä asenneilmastossa tuntuu, että kaikenlainen me vs. ne -ajattelu lisääntyy. Onko musiikkimaailman tasa-arvoisuus mielestänne parantumassa, vai onko sen suhteen tapahtunut viime vuosina takapakkia?
”Erittäin hyvä kysymys. Kyllä me tämänkin koko homman kanssa olemme joutuneet miettimään kovasti, kuinka keskelle suuta se kieli laitetaan, mitä aiomme sanoa ja mitä emme sano. Emme haluaisi kantaa yhtään kortta ’me vs. ne’ -kekoon. Jumalattaren keskiössä on ihailla, kunnioittaa ja nähdä toinen toisemme: kanssasiskot metallissa. Biisillä on mukana jäätävä joukko todella upeita ja taitavia laulajia, joiden bändeille toivoisimme todella paljon enemmän näkyvyyttä ja huomiota, sekä skenen pioneereja, joita olemme katsoneet ylöspäin jo vuosia. Kaikki kunnia upeille metallinaisille!”