Kalle Ahola ja Janne Halmkrona valmistautuvat soittohommiin – keikkailu on nyt järkevämpää kuin ysärillä, Ahola tuumaa

8.11.2024 12:03

Kalle Ahola & Puut on melkoinen superkokoonpano. Kun orkesterin jäsenistössä on Don Huonoista tutun Aholan lisäksi CMX:ssä kunnostautuneet Janne Halmkrona ja Olli-Matti Wahlström sekä Donkkarien levyjä tuottanut Kalle Chydenius, voi sanoa, että tältä ryhmältä löytyy tietoa ja taitoa vaikka muille jakaa. Tänään tulivat myyntiin Meri josta elän -esikoisalbumin cd- ja vinyyliversiot, ja marraskuussa orkesterin voi nähdä kahteen otteeseen keikalla. Kalle Ahola & Puut esiintyy 9.11. Tampereen Klubilla ja 16.11. Espoon Sellosalissa.

Kysyimme Aholalta ja Halmkronalta muutaman kysymyksen tulevista keikoista. Kaksikko kertoo pikahaastattelussa, mitkä kappaleet tuntuvat nyt mukavimmilta esittää, onko tulevilla keikoilla tarkoitus soittaa jäsenistön vanhojen bändien tuotantoa ja miten keikkailu on ylipäätään muuttunut vuosikymmenten mittaan. Lue herrojen vastaukset alapuolelta.

Miten kuvailisitte Kalle Ahola & Puut -kokoonpanon keikkoja? Onko kysymys enemmän rock’n’rollista ja yleisön viihdyttämisestä vai huolitellusta taideperformanssista?
Halmkrona: ”Keikat, joita on ollut siis kaiken kaikkiaan kolme, ovat saamani palautteen perusteella olleet katarttinen emotionaalinen matka maalailevan herkistelyn ja dissonoivan rähinän alavilla ja ylevillä mailla.”

Mitkä kappaleet ovat tällä hetkellä bändinne lempibiisejä esittää keikalla? Miksi?
Ahola: ”Uuden levyn rokkibiiseistä räiskyvä Loistava sateenkaari on keikkasuosikkini, uskoisin että se on hyvä esimerkki siitä musiikillisesta suunnasta mihin ollaan bändinä menossa. Ja slovareista vaikka merellisesti keinuva Tanssi tyttö tanssi. Kummassakin tykkään erityisesti Chydeniuksen Kallen bassolinjoista.”
Halmkrona: ”Loistava sateenkaari, koska se kuvastaa hienosti sitä, miten nämä Puut tuulessa soivat.”

YouTube video

Miten kasaatte keikkasettinne? Onko mukana oman tuotantonne lisäksi esimerkiksi Don Huonojen tai CMX:n kappaleita?
Ahola: ”Keikat Tampereen Klubilla ja Espoon Sellosalissa ovat levynjulkkarikeikkoja ,joten niissä mennään uusi Meri josta elän -albumi edellä. Setissä on mukana toki vanhempiakin biisejä, esimerkiksi Donkkareille kirjoittamani Sydänpuu The Cure -henkisenä sovituksena.”
Halmkrona: ”Keskustelut CMX:n biiseistä ovat tyrehtyeet varsin vikkelään.”

Olette kokeneita muusikoita, ja teillä on runsaasti esiintymiskokemusta 1980-luvulta saakka. Miten suhtautumisenne keikkailuun on muuttunut vuosien mittaan?
Ahola: ”No isoin muutos on se, että nykyään keikat aloitetaan alkuillasta eikä absurdisti keskiyön jälkeen niin kuin ysärillä. Siten keikkamatkoilla ehtii välillä vähän nukkuakin, mutta tärkeintä on toki se, että yleisön ei tarvitse venata bändiä tuntikausia ja pakkodokata itselleen naulaa päähän. Ja itseäkin motivoi, kun mennään enemmän musiikki edellä.”
Halmkrona: ”Henkilökohtaisesti suurin muutos esiintymiseen tapahtui vuonna 2020, kun lopetin alkoholin käytön kokonaan. Nykyään pelottaa enemmän.”

Kun yleisö lähtee keikaltanne kotimatkalle, minkä ajatuksen toivoisitte olevan katsojien mielessä päällimmäisenä?
Ahola: ”No totta kai toivoisin, että jengi poistuisi keikoiltammme kohottuneissa fiiliksissä, energisoituneina ja haluten kuunnella vielä illan lopuksi kotistereoista jonkun biisin, mikä kolahti keikalla.”
Halmkrona: ”Ja että elävä musiikki olisi onnistunut aktivoimaan aivoista alueita, jotka mahdollistavat uskon parempaan huomiseen.”