Kansainväliset luovan alan järjestöt käärmeissään Suomen hallitukselle – Budjettiin suunnitellulla leikkauksella vakavia haittoja alalle

5.8.2024 17:07

Suomen hallitus aikoo leikata valtion budjetista maksettavaa yksityisen kopioinnin (esimerkiksi musiikkikappaleen tallentaminen puhelimelle tai tv-ohjelman tallentaminen digiboksille) hyvitystä 11 miljoonasta eurosta 5,5 miljoonaan euroon. Yksityisen kopioinnin hyvitys on sekä EU-direktiivin 2001/29/EY että Suomen tekijänoikeuslain mukaan pakollinen hyvitys siitä, että kansalaiset saavat vapaasti kopioida teoksia yksityiseen käyttöönsä. Se on merkittävä tulonlähde luovan työn tekijöille kaikkialla maailmassa.

Euroopan ja kansainväliset luovan alan yhteishallintojärjestöt CISAC, EVA, IFRRO, GESAC ja SAA ovat julkaisseet yhteisen tiedotteen, jossa ne ilmaisevat suuren huolensa Suomen hallituksen päätöksestä. Järjestöjen mukaan päätös on tehty ilman perusteita ja asianmukaista vaikutusarviointia ja olisi tuhoisat seuraukset suomalaisille luovan alan tekijöille ja maan koko luovalle ekosysteemille.

Suunniteltu leikkaus paitsi vähentäisi alan tekijöiden tekijöiden saamaa korvausta äkillisesti puolella, tekisi merkittävää haittaa myös esimerkiksi kulttuurin edistämiskeskuksille, joita rahoitetaan osittain juuri yksityisen kopioinnin hyvityksellä. Keskukset joutuisivat puolestaan leikkaamaan tapahtumille ja tuotannoille antamiaan tukia. Järjestöt myös muistuttavat, että kulttuuriala on yhä toipumassa koronapandemiasta ja siitä johtuneista rajoituksista ja tulonmenetyksistä.

Järjestöt pitävät valitettavana, että Suomen hallitus haluaa tällä tavalla vaikeuttaa kasvua ja uusien teosten luomista. Järjestöt pyytävät tiedotteessaan hallitusta harkitsemaan leikkauspäätöstä ja varmistamaan, että yksityisen kopioinnin hyvityksen taso säilyisi vähintään 11 miljoonassa, jotta tekijöiden toimeentulo ei vaarannu ja Suomi täyttäisi laillisen velvollisuutensa ja vastaisi EU-tuomioistuimen vaatimuksia.

Koko tiedote on luettavissa täällä. Lisätietoja yksityisen kopioinnin hyvityksestä löydät esimerkiksi Teoston sivuilta.

Lisää luettavaa