Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille Soundin lukijoille ja kaikille muillekin! Katsastetaanpa näin 101-päivien kunniaksi erilaisia tulkintoja kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnistä – lukuisia esimerkkejä kun löytyy niin kotimaasta kuin myös ulkomailta.
Aloittakaamme Keravan – ja myös koko Suomen – thrash-ylpeydellä eli Stonella, jonka kakkoslevy No Anaesthesian (1989) introna kyseinen hymni toimii. Roope Latvalan ja Jiri Jalkasen särökitaratulkinnasta tuli myöhemmin myös luonnollinen intronauha yhtyeen keikoille.

Pysytellään vielä kotimaisen raskaan musiikin piirissä. Finlandia kuului vientivaltti Nightwishin keikkasettiin vuonna 2012 Imaginaerum-kiertueella ja yhtye on esittänyt teosta myös senkin ulkopuolella. Seuraavassa livetaltiointi Helsingin Jäähallilta maaliskuussa 2012.

Viime vuoden Suomi 100 -juhlallisuudet olivat täynnä erilaisia musiikkiesityksiä. Yksi näistä oli Sibeliuksen tyttärentyttären pojan, Stratovarius-yhtyeestäkin tutun Lauri Porran ja selloheviyhtye Apocalyptican Finlandia-tulkinta.

Jori Sjöroos ja Paula Vesala puolestaan tulkitsivat Finlandian jo hieman ennen Suomi 100 -juhlallisuuksia eli Suomen täyttäessä 99 vuotta.

Teräsbetonista soolouralle ponnistanut Jarkko Ahola julkaisi 2014 toisen joulualbuminsa, jolta löytyy muun muassa Suojelusenkelin, Oi jouluyön ja Hallelujan lisäksi myös Finlandia. Aholan parhaillaan menossa olevasta Youtube-joulukalenterista onkin tänään paljastunut luukun takaa Aholan ja harmonikkavirtuoosi Netta Skogin komea ja dramaattinen versio hymnistä.

Progeyhtye Wigwam tulkitsi Finlandiaa osana Losing Hold -kappalettaan Yleisradion Kappelikonsertissa vuonna 1972. Losing Hold / Finlandia julkaistiin myöhemmin Fairyport-levyn cd-uudelleenmasterilla.

Anssi Tikanmäki puolestaan teki Finlandiasta legendaarisen sovituksen Aki Kaurismäen elokuvaan Arvottomat (1982).

Sitten hypätään ulkomaille. Deep Purplessa kosketinsoittajan viitan Jon Lordilta perinyt Don Airey on tavannut ottaa ainakin Suomen-keikoilla Finlandian osaksi sooloaan. Peter, Paul and Mary puolestaan esittivät Finlandiaa rauhanlauluna, Song of Peace. Se on kuulunut myös Joan Baezin keikkarepertuaariin vuodesta 2007 saakka. Amerikkalaiskitaristi John Fahey tulkitsi Finlandian puolestaan vuonna 1967 nimellä We Would Be Building.




Sitten jotain täysin erilaista: Invisibl Skratch Piklz on edelleen aktiivinen ryhmä tiskijukkia, jotka toimivat levylautasten pyörittämisen pioneereina 1990-luvulla. Kollektiivin nimellä julkaistiin 90-luvun puolivälissä ja 2000-luvun alussa kokoelmalevyjä ja vuonna 1998 ilmestyneellä The Shiggar Fraggar Show Vol. 5:llä on mukana kappale Makin’ Me Itch, jossa sämplätään Finlandiaa – ei sitä tosin lopullisesta versiosta tunnista, mutta ”jännittävä” kuriositeetti se on tämäkin.

Otetaan tähän lopuksi vielä yksi ”oikea” versio, jonka esittävät BBC Singers, BBC Symphony Chorus ja BBC Symphony Orchestra. Kapellimestarina toimii Sakari Oramo. Onnea vielä kerran Suomi ja hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!
