Kommentti: Kielletäänkö nyt sex, drugs & rock’n’roll? Spotify tiukensi käytäntöjään Joe Rogan -kohun vuoksi

31.1.2022 11:21

Spotifyn ympärillä vellova kohu otti viikonlopun aikana runsaasti uusia kierroksia. Joni Mitchell liittyi Spotifysta musiikkinsa pois vetäneen Neil Youngin rinnalle, Joe Rogan kommentoi kohua ensi kertaa Instagram-tilillään ja Spotify itse muutti käytäntöjään. Koronarokotteisiin podcastissaan kielteisesti suhtautuneen Roganin kommentti oli voittopuolisesti ”halusin vain herättää keskustelua”- ja ”kunhan lämpimikseni puhuin” -tyylistä vastuun väistelyä, mutta Spotifyn reagointi on mielenkiintoisempi. Se nimittäin jättää paljon tulkinnanvaraa sen suhteen, mikä palveluun ladattu sisältö on vastaisuudessa sallittua ja mikä ei.

Eilen päivätyissä uusissa toimintaohjeissa sanellaan tiukat ohjeet kaikille, jotka haluavat tuottamaansa sisältöä Spotifyyn tarjolle – olivat he sitten podcast-isäntiä, muusikoita tai mitä vain. Mukana on aivan järkeenkäypiä ohjeita, kuten ettei yksityishenkilöistä saa levittää näiden suoria yhteystietoja, mutta mukana on joitain sääntöjä, jotka tarkoittavat hyvää mutta kohotuttavat hivenen kulmakarvoja.

Säännöissä esimerkiksi mainitaan, ettei Spotifysta löytyvä materiaali saa kannustaa kiellettyjen huumausaineiden käyttämiseen. Mikäs siinä, mutta kun tästä aiheesta löytyy arkaluontoisia sanoituksia niin rockklassikoiden kuin hiphopinkin piiristä. Peter Toshin Legalize It? Queens of the Stone Agen Feel Good Hit of the Summer? Black Sabbathin Sweet Leaf?

Myös ylitsevuotavan seksuaalissävytteisen materiaalin jakelua rajoitetaan. Se on aivan järkeenkäypää, ettei alaikäisten hyväksikäyttöä suvaita, mutta jos kiellettyjen listalla on laajemmin ”content that contains sexually explicit material”, miten käy vaikka Cardi B:n ja Megan Thee Stallionin Wap-hitin? Tai kun James Hetfield laulaa Anti-Nowhere Leaguen So What -biisin tekstikohtaa ”And I’ve fucked a sheep, I’ve fucked a goat, I rammed my cock right down it’s throat”, mennäänkö eläinporno-kiellon rajan yli?

Mielenkiintoista nähdä, mihin uudet säännöt johtavat. Mikäli niiden pääasiallinen vaikutus liittyy siihen, että podcast-isännät saavat olla varovaisempia sen suhteen, millaisia väitteitä heidän ohjelmissaan esitetään tosiasioina, niin hyvä. Mutta jos seurauksena on, että esimerkiksi Yhdysvaltain uskonnolliset piirit alkavat sankoin joukoin ilmiantaa hiphop- tai äärimetallikokoonpanoja, tästä voi kehkeytyä vielä melkoinen soppa.