Joni Mitchell tukee Neil Youngia ja poistaa musiikkinsa Spotifystä – suoratoistojätti menettänyt markkina-arvoaan miljardien edestä

29.1.2022 12:27

Joni Mitchell on Neil Youngin tavoin kertonut poistavansa musiikkinsa suoratoistopalvelu Spotifystä.

Kotisivuillaan julkaistussa tekstissä Mitchell kirjoittaa seuraavaa:

”Olen päättänyt poistaa kaiken musiikkini Spotifystä. Vastuuttomat ihmiset levittävät valheita jotka maksavat ihmishenkiä. Seison tämän asian suhteen solidaarisesti Neil Youngin, maailmanlaajuisen tiede- ja lääkäriyhteisön rinnalla.”

Young julkaisi aiemmin tällä viikolla avoimen kirjeen, jossa muusikko esitti Spotifylle ukaasin. Nimeltä mainittiin Joe Rogan, jonka sadalla miljoonalla dollarilla ostettu podcast sai muun muassa 270 lääkäriä ja tutkijaa allekirjoittamaan vetoomuksen, jossa Spotifyta pyydettiin ryhtymään toimenpiteisiin ohjelmassa esitettyjen harhaanjohtavien väitteiden vuoksi. ”Voitte saada Roganin tai Youngin, ette molempia”, Young kirjoitti sittemmin poistetussa viestissään. Spotify valitsi Roganin.

Mitchellin teksistä löytyy linkki samaiseen vetoomukseen.

Young puolestaan on sittemmin julkaissut uuden kirjoituksen, jossa moittii Spotifyn ”paskaa, heikkoa ja kuohittua äänenlaatua”, ennen kuin kommentoi näkemyksiään sananvapaudesta.

”Tuen sananvapautta”, Young kirjoittaa. ”En ole koskaan ollut sensuurin kannalla. Yksityisillä yhtiöillä on oikeus valita mistä hyötyvät taloudellisesti, aivan kuten minä voin valita ettei minun musiikkiani ole alustalla, joka levittää haitallista tietoa. Tuen mielelläni ja ylpeänä etulinjan terveydenhoitohenkilökuntaa, joka vaarantaa henkensä joka päivä auttaakseen muita.”
Kohun seurauksena #DeleteSpotify- ja #CancelSpotify -hashtagit ovat saaneet tuulta alleen sosiaalisen median palveluissa.
Spotify on myös menettänyt markkina-arvostaan tällä viikolla reilut kaksi miljardia dollaria. Forbesin mukaan yhtiö on menettänyt arvostaan kaikkiaan jo liki 25 prosenttia sitten vuoden alun.
EDIT: 29.1.2022, klo. 21.20: Spotifyn markkina-arvon menetys on tarkentunut reiluksi 2 miljardiksi dollariksi neljän sijaan.

Lisää luettavaa