Perinteistä rockia ”ei tarvita enää yhtään lisää”? Grammy-gaala sytytti taas tutun keskustelun

16.3.2021 08:56

Perinteisen rockin elinkelpoisuutta ollaan taas kyseenalaistamassa, tällä kertaa The Strokesin keulakuvan Julian Casablancasin suulla. Strokes nappasi viime viikonlopun Grammy-gaalassa parhaan rocklevyn pystin, ja Casablancasilta kysyttiin mielipidettä siitä, mitä hän tuumaa viime aikoina ilmoille heitellyistä ”rock on kuollut” -puheista. Asiasta uutisoi Rolling Stone.

Casablancas toppuuttelee, ettei rockmusiikki sinänsä ole mihinkään kupsahtanut. Perinteisen, bluespohjaisen kitararockin hän kuitenkin olisi valmis saattamaan manan majoille, jotta maailmaan saataisiin jotain uutta.

”Kun ihmiset sanovat, että jokin on ’kuollut’, luulen pikemminkin heidän mielikuvituksensa kuolleen. Monenlaisille musiikkigenreille löytyy kyllä tilaa, paitse ehkä bluesrockille, ei sitä enää kiitos” laulaja sanoo.

Strokes-tähti tuumaa, että eri musiikkilajeja voisi sekoittaa nykyistä ennakkoluulottomammin ja vanhoja standardeja tulisi kyseenalaistaa. Laulutyylejä ja jopa sävelasteikoita voisi muokata uusiksi. Mikä estää esittämästä vaikka arabialaista musiikkikappaletta kantripoljennolla, tai toisin päin?

”Loppuun ajetut asiat yleensä kuolevat pois, ja niistä asioista sitten kehittyy jotain uutta”, Casablancas toteaa perinteiseen rockiin viitaten.

”Mutta miksi sellaista musiikia sitten kutsutaan, kuka tietää. Rock’n’rollin pitäisi ehdottomasti loppua siinä muodossa kuin sitä on tähän asti tehty. Emme kaipaa sitä yhtään lisää.”

Casablancasin puheenvuoro näyttää kirvoittaneen kovaa kritiikkiä musiikkisivujen kommenttikentissä, mikä nyt sinänsä ei ole suuri ihme. Katsotaan, löytäisikö keskustelu tällä kertaa joitan uusia uomia tuttujen onpas–eipäs ole -huutelujen sijaan.

Lisää luettavaa