Progemetal-pioneeri huolissaan nykyisistä musiikin kulutustottumuksista – ”Se tappaa paljon bändejä”

2.4.2019 21:15

Progressiivisen metallin pioneeriyhtyeisiin lukeutuvaa Queensrÿcheä perustamassa ollut kitaristi Michael Wilton ei lukeutune niihin kaikkein innoikkaampiin Spotifyn käyttäjiin. Mies esitti nimittäin sen verran huolestuneita näkemyksiä striimauksen haitallisista vaikutuksista yhtyeiden tulovirtoihin hiljattaisessa Capital Chaos TV:lle myöntämässään haastattelussa. Aihe nousi esiin, kun mieheltä tiedusteltiin sitä, mistä hän erityisesti pitää nykymuotoisessa musiikkiteollisuudessa.

”Meidän on täytynyt luonnollisestikin mukautua teknologiseen kehitykseen, sillä se on niin suuri osa yhtälöä”, mies tuumii. ”Sinun tulee käytännössä mukautua ja selviytyä vaikeuksista voittajana. Maailmassa on nyt enemmän musiikkifaneja, joten se on meille parempi tilaisuus tavoittaa heitä. Teknologiassa on se juttu, että sinun tulee osata käyttää sitä hyväksesi. Voit nykyään tehdä esimerkiksi videon, editoida sen parissa päivässä, ja julkaista sen saman tien Youtubessa. 80-luvulla moinen ei ollut mahdollista. Bisneksessä on siis nykyään monia positiivisia puolia, mutta monet asiat ovat myös perseestä, kuten striimaus. Se on hyvä juttu kuulijoille, mutta se tappaa paljon bändejä. Mutta sitä tulee vain mukautua vallitseviin olosuhteisiin.”

Mieheltä kysyttiin myös, missä vaiheessa musiikin laiton lataaminen ja jakelu alkoi vaikuttaa Queensrÿchen talouteen.

”Sitä tapahtuu edelleen”, mies toteaa. ”Ennen kuin [yhtyeen tuorein albumi] The Verdict ilmestyi, managerimme palkkasi venäläisen ohjelmointifirman iskemään torrent-sivustoihin, ja siellä oli noin sata paikkaa, joista musiikki oli jo ladattavissa. En tiedä mistä he saavat sen niin nopeasti. Eikä sitä voi estää — se on vain osa yhtälöä. Ja kyllä, se haittaa bändejä — se vaikuttaa myyntilukuihin ja siihen, mitä pidetään nykyään menestymisenä.”

Voit katsoa Wiltonin haastattelun kokonaisuudessaan yltä.