Ilmoitus: Kuinka Matt Bellamy pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan hajotettuaan 140 kitaraa ja 25 muuta faktaa Musesta

Muse konsertoi Helsingin Hartwall-areenalla 14. kesäkuuta. Perehdymme keikan kunniaksi Musen historiaan kattavan soittolistan ja aakkosiin jaotellun tietopaketin avulla.

Tiesitkö esimerkiksi, että oli lapsenvahdin ripeydestä kiinni, ettei Matt Bellamy siirtynyt ajasta ikuisuuteen jo pikkulapsena? Tai että mikäli muuttaa Starlight-kappaleen rumpukompin morsetukseksi, siitä muodostuu naisen anatomiaan viittaava viesti?

Siispä hyvät naiset ja herrat: Muse A:sta Z:aan! Soittolista ja artikkeli on toteutettu yhteistyössä Warner Musicin kanssa.

Absolution (2003) oli Musen lopullinen läpimurtoalbumi, jonka Time Is Running Out -single nousi Briteissä singlelistan ja Yhdysvalloissa Billboardin vaihtoehtorock-listan kymmenen kärkeen.

Bellamy. 37-vuotias, Englannin Cambridgessa syntynyt Matthew James Bellamy on Musen kasvot ja ääni, joka säveltää ja sanoittaa leijonanosan yhtyeen tuotannosta.

Celine Dion ajautui vuonna 2002 lähes oikeustaisteluun Musen kanssa, kun kanadalaisdiiva aikoi nimetä Las Vegasin -show’nsa Museksi. Dion yritti ostaa nimeen oikeuksia 50 000 dollarilla, mutta Muse kieltäytyi.

Drones on Musen tuorein albumi, joka käsittelee modernin sodankäynnin kauheutta ja ihmiskunnan empatiakyvyn katoamista.

Ennätys. Matt Bellamy pääsi vuonna 2004 Guinnessin ennätysten kirjaan eniten kitaroita yhden kiertueen aikana hajottaneena muusikkona. Hänen ennätyksensä on 140 tuhottua soitinta.

Falsetti. Matt Bellamyn tavaramerkkifalsetti ei miellytä kaikkia. Maverick-levy-yhtiö halusi Musen äänittävän Origin of Symmetry -levynsä (2001) uusiksi, koska arveli Bellamyn laulun heikentävän radiosoittoa. Bändi vaihtoi yhtiötä.

Grammy. Muse pokkasi Dronesista uransa toisen Grammy-palkinnon. Yhtye voitti ensimmäisen kerran The Resistance -levyllä vuonna 2011.

Hendrix. Jimi Hendrix rankataan Musen riveissä korkealle. Matt Bellamy on nimennyt Hendrixin yhdeksi suosikkikitaristikseen, ja rumpali Dominic Howard jopa omisti kerran Hendrix-nimisen koiran.

Isä. Matt Bellamyn isä George soitti kitaraa 1960-luvulla The Tornados -yhtyeessä, jonka Telstar-kappale nousi Yhdysvaltain listaykköseksi.

John Perkinsin kirjoittama, taloudellista epätasa-arvoa kritisoiva Confessions of an Economic Hit Man (2004) on yksi Matt Bellamyn suosikkikirjoista. Teos antoi innoituksen muun muassa Uprising-kappaleeseen.

Kokoomus. Uprisingin syntyhistorian huomioon ottaen on huvittavaa, että Suomessa nimenomaan vapaampaa markkinataloutta ajava kokoomus soitti kappaletta puoluekokouksessaan vuonna 2012 – Helsingin Sanomien Nyt-liitteen mukaan Matt Bellamyn suureksi harmiksi.

Lapsenvahtia on kiittäminen siitä, että Muse on ylipäätään olemassa. Lapsenvahti pelasti Matt Bellamyn hengen, kun tämä meinasi pienenä tukehtua.

Miljoonamyynti. Musen julkaisuja on myyty maailmalaajuisesti yli 20 miljoonaa kappaletta.

New Born. Origin of Symmetryn avausbiisi sai kuuluisia faneja, kun Muse oli mukana Metallican tähdittämällä Big Day Out -kiertueella vuonna 2004. Metallicalla oli tapana jamitella kappaletta lämmittelyksi.

Orwell. George Orwellin klassikkokirja 1984 innoitti Musea etenkin The Resistance -albumin aikaan.

Päihdeongelmat. Basisti Chris Wolstenholme on tunnustautunut julkisesti alkoholistiksi. Wolstenholme raitistui katkaisuhoidon avulla The Resistance -albumin äänitysten aikaan.

Queenin Roger Taylor ja Brian May ovat arvostavat Musea suuresti. Taylor nimitti Musea Silver Clef -palkinnon jakotilaisuudessa ”luultavasti maailman parhaaksi livebändiksi”.

Rocket Baby Dolls oli yksi Musen esiasteen nimistä. Muita varhaisia nimiä olivat Carnage Mayhem ja Gothic Plague.

Seksikkyys. Matt Bellamy on pärjännyt hyvin ”maailman seksikkäin mies” -äänestyksissä. Muun muassa Cosmopolitan nosti hänet seksikkäimmäksi rokkariksi vuosina 2003 ja 2004.

Tissit. Suureellisessa avaruusrockissakin on huumori välillä paikallaan. Esimerkiksi Starlight-kappaleen (2006) rumpukomppi on sähkötykseksi käännettynä ”tits”.

U2. Kun U2 perui keikkansa Glastonburyssa vuonna 2010, Muse paikkasi tilannetta soittamalla The Edgen kanssa Where the Streets Have No Namen. Esitys on nähtävissä Youtubessa.

Vallankumous. Matt Bellamy puhuu sanoituksissaan vallankumouksen tarpeesta ja epäilee avoimesti valtaapitäviä. Bellamy uskoi jopa yhdessä vaiheessa 9/11-hyökkäyksen olleen ”sisäpiirin työtä”, mutta perui myöhemmin puheensa.

William Howard, rumpali Dominic Howardin isä, menehtyi traagisesti vuonna 2004 Musen Glastonburyn-keikan jälkeen. Konserttia katsomaan saapunut William sai sydänkohtauksen.

X Ambassadors New Yorkista oli se onnekas yhtye, joka pääsi lämmittelemään Musea Drones-kiertueen Yhdysvaltain-osuudella. Helsingissä Musella ei ole lämppäreitä.

X Ambassadors.

Ympäristönsuojelu. Muse kieltäytyi vuonna 2007 keikasta Live Earth -tapahtumassa, koska bändin olisi pitänyt vuokrata saastuttava yksityiskone päästäkseen paikalle.

Zvex Fuzz Factory -pedaali on Matt Bellamylla ahkerasti käytössä. Kitaravahvistimista Bellamyn suosikki on Vox AC-30 ja kitaroista erityisesti Manson, joita Bellamy omistaa nelisenkymmentä kappaletta.