Avartavaa muljutusta | Boss Flanger BF-3

10.11.2013 17:53

Nykyään julkaistaan koko ajan niin paljon uusia kitaraefektipedaaleja, että tällainen Suomen paras ja komein virkaheitto laitearvioija ei ehdi niitä millään niitä kaikkia testata. Puhumattakaan siitä, että edes tietäisi mitä kaikki speduja markkinoilla on tarjolla. Niin valtavaksi pedaalimaailma on kasvanut. Ennen oli helppoa, kun oli vain Ibanez, Boss, DOD ja EHX. Vähän niin kuin Afrikasta ei tarvinnut muinoin tietää kuin Karthago, Egypti ja muu Afrikka.

Kun Roland julkaisi jo vuonna 2003 Boss Flanger BF-3 pedaalin, niin panin tämän kyllä ohimennen merkille, mutten koskaan saanut aikaiseksi testata tätä, vaikka pedaalissa on mielenkiintoiset kitara- ja bassosisäänmenot. En myöskään vielä tuolloin ollut Soundin laitearvioija.

Yhtyeemme basisti Rita Lovely kysyi joku aika sitten neuvoani bassosoundinsa laajentamiseen. Hän ei ollut täysin tyytyväinen tarjoamani bassosärölaudan tarjontaan. Rita oli saanut sievään päähänsä, että flanger-efekti voisi olla se hänen kaipaamansa lisävaihde. Tyrmäsin besserwisserinä ajatuksen täysin kuolleena: ”Flangerilla ei tee bassolla hevon paskaa. En varmasti hanki sulle sellaista eikä sinunkaan ole tarvetta!” Hah, ylimielisyyteni oli täysin aukotonta. Teilasin ajatuksen kuulematta ja testaamatta.

Rita ei röyhkeydestäni huolimatta kuitenkaan lannistunut, vaan päätti antaa mulle opetuksen, jota en tulisi unohtamaan. Hän meni paikalliseen F-musiikkiin ja osti tuon Boss BF-3 -pedaalin tinkimättä ohjevähittäishintaan. Rita kytki salaa spedun efektilautaan kertomatta asiasta minulle. Aloitimme treenit normaalisti. Kun ihmettelin erään biisin mainiota bassosoundia, niin Rita paljasti minulle käpäytyksensä. Kylläpä sitä oltiinkin noloa poikaa. Jumankauta, tuollainen nuori pimu antoi oikein isän kädestä.

Boss BF-3 on siis monipuolinen ja hyvä modulaatioefekti, joka sopii kitaralle ja bassolle. Säätimiä on riittävästi: manual (sävyn määrä), resonance (takaisinvirtaus), depth (syvyys) ja rate (nopeus). Lisäksi on nelialueinen mode-namiska, jossa on ultra-, standard-, gate/pan ja momentary-toiminnot. Viimeisin toimii vain silloin kun painat pedaalin pohjaan ja pidät siellä. Vihkiytymättömälle on hieman hankalaa selittää sanallisesti flanger-efektiä. Se on eräänlaista avartavaa muljutusta. Efektin liiallinen käyttö syö sen tehoa, mutta sopivasti annosteltuna flanger voi tuota palettiin psykedeelistä värinää ja tenhoa.

Hinta: noin 130 euroa
Lisätietoja: www.roland.fi

Lisää luettavaa