Ilmoitus: Miltä musiikkiala näyttää vuonna 2021

Kuva: Pixabay

Ilmoitus: Korona peruutti kesän 2020 festarit ja monet livekeikat, mutta musiikin kuuntelu ei ole vähentynyt. Ennustamme, mitä musiikkimaailmassa tapahtuu vuonna 2021.

Viime vuosi laittoi musiikkialan aivan uuteen uskoon. Koronapandemia laittoi keikkalavat ja esiintymispaikat kiinni isoksi osaksi vuotta, peruen työt ja tulot niin artisteilta, tapahtumanjärjestäjiltä kuin musiikkiteknikoiltakin. Lisäksi sosiaalisessa mediassa nähtiin muutos, joka vaikutti musiikkialaan suuresti: TikTokin suosion räjähdys. Laadimme viisi ennustusta musiikkimaailman kehityksestä vuonna 2021. 

1. Artistit tavoittelevat TikTok-suosiota

Suuren maailman popartistit alkoivat tehdä musiikkia TikTokiin sopivaksi, toivoen saavansa seuraavan TikTok-hitin. Tämä trendi siirtynee Suomenkin musiikkialalle. Jos kappale nimittäin trendaa TikTokissa ja jos siihen vieläpä tehdään tanssi, ovat miljoonat kuuntelukerrat lähes taattuja. Alustasta hyötyvät niin uudet kuin vanhatkin artistit. Pandemia on vauhdittanut TikTokin suosiota, kun lockdownissa olevat nuoret ovat kehitelleet mitä hauskempia videohaasteita. Nähtäväksi jääkin, miten yhteiskunnan avautuminen vaikuttaa alustan suosioon. 

2. Livemusiikki palaa

Sosiaalisen median alustoista ja koronasta huolimatta livemusiikin uskotaan pitävän pintansa. Striimatut konsertit eivät ole tulleet suosituiksi koronan aikana, sillä kokemus ei ole verrattavissa livekonsertin tunnelmaan. Suomen valtio on luvannut lisää tukea tapahtuma-alalle ja toivottavasti konkurssit alalla eivät räjähdä käsiin. Kesän keikkamyynti käy jo kuumana ja festareitakin valmistellaan. Jos tarvitset rahoitusta keikkalippuihisi, vertaa kulutusluottoja Suomi24 Laina -sivustolla ja voit löytää edullisimman koron lainallesi helposti.

3. Suoratoistopalvelujen suosio jatkuu

Vaikka radion kuuntelu on säilyttänyt asemansa Suomessa, musiikin suoratoistopalvelut ovat kiistämättä vakiinnuttaneet asemansa radion rinnalla. Toinen muutos on podcastien ja äänikirjojen suosio, joka on väistämättä haastanut radion suosiota. Enää ei tarvitse valita muutaman eri radiokanavan aamushown väliltä, vaan jokainen voi kuunnella luureistaan juuri sellaista musiikkia ja sisältöä, joka itseä kiinnostaa. Pandemian vauhdittamana yhä useampi suuren maailman julkkis ja poliitikko on perustanut oman podcastin, jotka saattavat hiipua yhteiskunnan avaamisen jälkeen.

4. Teknologian kehitys muuttaa tapaa kuunnella musiikkia

Teknologian kehitys on musiikkialallakin nopeaa. Langalliset kuulokkeet ovat jo vaihtuneet langattomiin pikkunappeihin tai vastamelukuulokkeisiin. Älykaiuttimia, joita voi ohjata puheella, tulee markkinoille lisää. Kaiuttimien avulla voi hallinoida kodin muitakin laitteita, mutta täysi hyöty kaiuttimista on niille, joiden kodissa älyteknologia on laajasti käytössä esimerkiksi valojen sammuttamiseen. 

VR-laitteet saattavat lyödä läpi livekeikkojen katselussa teknologiaorientoituneimpien keskuudessa jo vuonna 2021. Monet suuret amerikkalaiset muusikot ovat jo pitäneet VR- 

striimattuja keikkoja viime vuoden puolella, mutta käyttäjien keskuudessa laitteet eivät vielä ole lyöneet läpi. Suurten massojen suosioon VR-laitteet eivät varmaankaan tule Suomessa vielä tänäkään vuonna. 

5. Suomenkielisen musiikin suosio jatkuu

Voimme edelleen luottaa myös siihen, että myös vuonna 2021 suomeksi laulettu musiikki tulee pärjäämään listoilla. Suomenkielinen musiikki menestyy Suomessa sen samaistuttavuuden takia. Tuotantosoundikin alkaa olla Suomessa jo niin hyvä, että suomenkieliset kappaleet ovat täysin kilpailukykyisiä nuortenkin keskuudessa. Ennustamme, että vuoden 2021 nousevat artistit laulavat pääasiassa suomeksi.