Epäjohdonmukaisten tanssiaisista jäi Bernard Butlerille lämpimät muistot – Haastattelussa jälleen Suomeen saapuva entinen Suede-kitaristi

Sueden alkuvuosien kitaristina ja säveltäjänä tunnetuksi tullut ja sen jälkeen monessa mukana ollut Bernard Butler löysi kesällä itsensä kuusamolaiselta festarilta. Nyt hän palaa Suomeen kahdelle klubikeikalle. Soundi haastatteli Butleria keikkojen alla.
11.9.2023 11:21

Tasaisesti kiitävä juna kulki rauhassa kesäisestä Helsingistä kohti viileää Kuusamoa. Suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä kuulutuksia erikoisen nimisistä juna-asemista kuunteli mies, joka on uransa aikana nähnyt ja kokenut paljon. Brittikitaristi Bernard Butler oli päättänyt matkata Kuusamoon esiintymään surullisenkuuluisalla Epäjohdonmukaisten tanssiaiset -festivaalilla.
Vaikka matka olikin pitkä, Butler löysi itselleen harvinaisen hengähdyshetken VR:n pehmeältä penkiltä.
– Kun olet tuottaja, olet aina kaiken keskiössä. Et voi piiloutua mihinkään, koska muusikot haluavat sinusta aina jotakin. Olet aina vastuussa kaikesta, Butler toteaa Soundille reilu kuukausi reissun jälkeen.

Kun Butler saapui paikan päälle ja astui telttaan, jossa hänen oli määrä esiintyä, hiipi pieni pettymys hänen mieleensä. Teltta oli tyhjä, ja pelko keikan soittamisesta yhdelle tai kahdelle ihmiselle kaukana kotoa alkoi nostaa päätään. Kokenut esiintyjä kuitenkin päätti kaikesta huolimatta suhtautua keikkaan positiivisesti, kävi mitä kävi.
– Ajattelin, että minut on pyydetty soittamaan sellaiseen paikkaan maailmalla, jossa en ole ikinä ollut. Joten päätin vain pitää hauskaa, vaikka soittaisinkin vain yhdelle ihmiselle.

Mutta kuten odottaa saattoi, ei Butlerin tarvinnut soittaa yksityiskonserttia yhdelle ihmiselle. Kun hän asteli lavalle, oli teltta täyttynyt ihmisistä, ja kokemus jäi kitaristin mieleen erittäin positiivisena ja yllättävänä seikkailuna.

Kuusamon onnistumisen myötä Butler odottaa innolla tulevia konserttejaan Suomessa. Hän esiintyy Helsingissä 15. syyskuuta ja Tampereella heti seuraavana päivänä. Odotukset ovat korkealla Epiksien lämpimän vastaanoton jälkeen. Lisäksi klubikeikkojen intiimi tunnelma ja läheisyys yleisöön innostavat Butleria festivaalikeikkoja enemmän.
– Keikoillani on vain minä ja kaksi kitaraani, ja improvisoin suuren osan tekemisistäni. Nautin aina intiimeistä klubeista, koska näen ihmiset selvästi. Ajattelen meidän muodostavan show’n yhdessä, ja että yleisö on osa esitystä.

Butler ei kuitenkaan ole aina ollut aktiivinen keikkailija. Vaikka hän onkin työskennellyt monien tunnettujen muusikoiden kanssa, on hän viettänyt paljon aikaa sisällä tuottajan tai sessiomuusikon roolissa. Ajatus keikkailun lisäämisestä syntyi kuitenkin itsereflektion kautta.
– Se oli kuin klassinen keski-iän kriisi, jossa mietin, kuka minä oikein olen ja mikä on suhteeni musiikkiin.
Settilistan kokoaminen ei myöskään tullut sormia napsauttamalla. Butler keräsi joukon kappaleita ja yritti löytää punaisen langan, joka kokoaisi ne yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Ainoa tapa saavuttaa lopputulos oli lopulta riisua kappaleista pois kaikki ne tuotannolliset elementit, joita hän oli pitkään hionut studiossa. Keikkasetistä tippuivat rummut, jousisektiot, kitaratekstuurit ja lukuisat päällekkäiset lauluraidat.

Seuraavaksi Butler lukitsi itsensä joka keskiviikko nuhjuiseen harjoittelutilaan, jossa hän opetteli tulkitsemaan kappaleet itsekseen soittiminaan vain yksi akustinen kitara ja yksi sähkökitara. Rupeaman filosofinen lopputulema oli, että simppeli lähestymistapa vapauttaa studiotaikuuteen tottuneen muusikon.
– Se vapautti kappaleet kaikesta siitä painolastista, jota muut ihmiset ja tuotannot olivat niihin kasanneet. Se toi minulle yhtäkkiä luovuudenpuuskan ja tilaa improvisoida.

Asetelmassa on kuitenkin myös omat vaaransa. Esiintyjän täytyy osata hallita yleisönsä ja puhua itsensä yli mahdollisista teknisistä ongelmista tai kömmähdyksistä. Butler on kuitenkin aina halunnut tehdä taidetta veitsen terällä ja toisinaan jopa kaupallisen itsemurhan rajalla. Erityisen inspiroivana hän on pitänyt musiikkitoimittaja Dave Godinin soul-musiikista esittämää näkemystä, jonka mukaan soulin ydin on siinä, että ihminen laitetaan roikkumaan kuilun reunalta, jossa hän laulaa henkensä edestä.
– Meille muusikoille kyse ei ole tekniikasta vaan persoonasta. Ja kun sinulla on jokin oma juttu, olet todella vapaa. Siitä suuruus on lähtöisin.

Teksti: Samuel Järvinen
Pidempi versio haastattelusta julkaistaan Soundissa 8/2023, joka ilmestyy 22.9.

Bernard Butler -keikalla Suomessa: 
PE 15.9.2023 Helsinki, G Livelab
LA 16.9.2023 Tampere, G Livelab