Haastattelussa uransa kovimpaan paikkaan valmistautuva Battle Beast: ”Olemme kaikkemme antaneet”

Battle Beast palaa ryminällä. Pääasiallisen säveltäjänsä ja vanhan bändijohtajansa Anton Kabasen viime vuonna erottanut yhtye tiedotti tänään uuden albuminsa julkaisupäivästä. Myös levyn kansikuva julkaistiin.

Uuden julkaisun nimi on Bringer of Pain, ja se saapuu kaiken kansan ulottuville 17.2.2017. Esimakua levystä saadaan 15. joulukuuta, kun sen ensimmäinen single julkaistaan musiikkivideon kera. Ja se kansikuva näyttää tällaiselta:

Uusi albumi on Battle Beastille yhtä käänteentekevä hetki kuin vaikkapa Stratovariukselle oli tehdä ensimmäinen levy ilman Timo Tolkkia. On siis korkea aika kysyä yhtyeeltä, millaiset sen tunnelmat ovat nyt, kun bändi valmistautuu näyttämään yleisölle, millaisiin mainetekoihin se kykenee ilman perustajajäsentään.

Tavoitimme laulaja Noora Louhimon kertomaan näistä asioista. Battle Beastin voi nähdä keikalla seuraavan kerran 17. joulukuuta Oulussa Rock the X-Mas -tapahtumassa.

Olette julkaisemassa nyt ensimmäistä kertaa uutta musiikkia ilman Anton Kabasta. Millaiset ovat tunnelmat BB-leirissä?

”Tunnelma on sellainen, että olemme kaikkemme antaneet. Odotamme mielenkiinnolla, mitä yleisö tykkää uudesta materiaalista. Olemme ylpeitä Bringer of Painista, joka edustaa uutta ja yhtenäistä Battle Beastia.”

Levy-yhtiön kommentit uudesta albumista kutakuinkin kiteytyivät tähän yhteen lauseeseen: ’Nyt tehdään tästä bändistä seuraava iso heavy-yhtye!’
– Noora Louhimo

Miten uudet kappaleet ovat syntyneet? Jos aikaisemmin Anton suunnitteli biisit yksityiskohtia myöten, kuka tai ketkä tekivät uudet kappaleet ja miten ne sovitettiin?

”Säveltäjinä ovat toimineet Janne Björkroth, Joona Björkroth, Eero Sipilä, Juuso Soinio ja Noora Louhimo. Uudet biisit ovat syntyneet erilaisten biisinkirjoitusmetodien ja bändin eri jäsenten kätten kautta. Isoimman työn teki Janne, joka sävelsi suurimman osan biiseistä sekä lisäksi äänitti, tuotti, ohjelmoi ja hoitaa vielä TJ-hommat.”

Bringer of Painissa on käytetty koko bändin kapasiteetti niin sävellystyössä kuin muissakin päätöksissä, koskivat ne sitten albumia tai bändin muuta toimintaa.”

”Korjatakseni Antonia koskevaa argumenttia yhtään hänen työtään väheksymättä: siitä huolimatta, että Anton kirjoitti biisit, hyvään lopputulokseen tarvittiin kaikkien panos. Vanhoihin kappaleisiin kuuluivat minun tulkintani laulajana, muiden jäsenten soittosuoritukset sekä Jannen tietotaito esimerkiksi orkestraatioiden ohjelmoinnissa, miksauksessa ja tuotannossa.”

”Sekä Bringer of Painilla että vanhemmillakin levyillä olen paitsi laulanut myös keksinyt ideoita lopullisiin laulumelodioihin, sanoihin, rakenteisiin ja taustalauluihin, ja suurin osa näistä päätyi levylle. Sitäkään ei ole tullut mainituksi aikaisemmin. Minusta on tärkeää, että yleisö on tietoinen edes jollain tasolla jäsenten rooleista ja työpanoksesta. Yhteistyöllä saadaan paras mahdollinen lopputulos.”

Oliko uusi työskentelytapanne helppo löytää?

”Uusia työskentelytapoja löytyy koko ajan. Tulevaisuus näyttää, minkälaiset työskentelytavat toimivat tässä bändissä parhaiten. On kuitenkin selvää, ettei yksinvaltius meillä toimi. Jokaisella bändin jäsenellä on oltava omat vastuualueet, ja lopullinen tulos tulee näiden vastuualueiden yhdistymisestä kokonaisuudeksi.”

Miten kuulijakuntanne on suhtautunut Kabasen erottamiseen?

”On erityyppisiä ihmisiä: vihaajat, ihailijat ja musadiggarit. Kaikki ovat tervetulleita meidän klaaniimme. Kun astuin Nitte Valon tilalle, opin, ettei voi miellyttää kaikkia.”

”Miehistönvaihdokset ovat olleet tarkkaan harkittuja ja erittäin tärkeitä päätöksiä bändin kannalta, eikä niitä ole tehty heppoisin perustein. Jotkut ihmiset ymmärtävät, jotkut eivät ja joitain ei kiinnosta. Minusta pääasia on, että hommat jatkuvat, musiikkia tehdään ja Battle Beast viihdyttää koko maailmaa. Uskon jonkinlaiseen kohtaloon ja siihen, että asioilla on tapana järjestyä niin kuin pitääkin.”

Miten uusi tuotantonne eroaa edellisistä levyistä? Jonkinlaisia muutoksia lienee tullut, kun säveltäjä on vaihtunut.

”Erilaista: uudet pirulliset-biisintekijät, uusi kitarajumala-säveltäjä-jäsen, uusi entistä hullumpi albumi ja sen metallisydämiin vetoavat tilusoolot sekä muut herkut, uudet tuottajat, uusi verkkokalvoja hivelevä hevishow, uusi Norsunluutorni eli Jannen studio (JKB Productions) sekä uudet ärsyttävän toimivat kujeet.”

”Samaa: minun vihaisen teatraaliset elkeeni ja dominoivat, hullun kiilto silmämunissa esitetyt sotahuutoni, Jannen valloittava norppahymy ja keytarismi kaljan valuessa pitkin paitaa, Eeron aina viihdyttävät spiikkaustaidot ja limaneritys mikrofoniin, Pyry ilman paitaa pallin päällä Cheekin soidessa taustalla, maailman pisin kitaristi Juuso sympaattisine ilmeineen, battlebeastmaiset biisit (kasarivibat, diskohevi, THM, vaarantunne-ilakointi-cocktail), armoton moshaus ja meininki lavalla sekä huumori.”

”Tavoite: maailmanvalloitus sekä tietysti kameralle alastomana poseeraaminen.”

Emme ole olleet Antoniin yhteydessä. Toivotamme hänelle onnea tulevaisuudessa musiikin saralla, ja arvostamme häntä säveltäjänä.

Miten levy-yhtiönne suhtautui Kabasen erottamiseen? Entä miten he ovat kommentoineet uusia kappaleita?

”Aluksi tuli tietysti perinteinen ’apua, tää bändi kuolee, mitä te oikein kuvittelette tekevänne’ -reaktio, mutta kun Nuclear Blastin johtoporras näki meininkimme ja keikkamme Antonin pihalle potkimisen jälkeen, muuttui ääni kellossa. Bändin henki oli parantunut ja vapautunut, ja se näkyi ulospäin. Kun juttelin Andy Siryn (Nuclear Blastin A&R-päällikkö) kanssa Metal Hammer Awards 2015 -gaalassa, missä voitimme Metal Hammer Up & Coming -tittelin, sanoi hän suoraan, että jos tehdään hyvä levy, niin hommat jatkuvat ja that’s it. Eli hyvin ammattimaista toimintaa, ei paskanjauhantaa.”

”Levy-yhtiön kommentit uudesta albumista kutakuinkin kiteytyivät tähän yhteen lauseeseen: ’Nyt tehdään tästä bändistä seuraava iso heavy-yhtye!'”

Oletteko olleet Kabasen kanssa yhteydessä erottamisen jälkeen? Millaiset välinne ovat nykyään?

”Emme ole olleet yhteydessä. Toivotamme hänelle onnea tulevaisuudessa musiikin saralla, ja arvostamme häntä säveltäjänä. Valitettavasti emme saaneet aikoinaan välejämme korjattua, siksi nykytilanne.”

Millaista vastaanottoa povaat tulevalle levyllenne?

”Olen pyrkinyt koekuunteluttamaan biisejä kaikkein armottomimmin kriittisille uusille ja vanhoille korville. Palaute on ollut vain hyvää ja innostunutta. En malttaisi odottaa, että päästään soittamaan uutta matskua livenä. Odotukset ovat korkealla. Kaikkien ei tarvi tykätä – kunhan sen verran moni, että voidaan jatkaa kiertämistä ja esiintymistä.”

”Mitä vain voi tapahtua, mutta sen sanon, etten kadu mitään ja olen syntynyt tähän hommaan. Nauttikaa musiikista ja elämästä, älkää tuhlatko aikaanne katkeruuteen tai synkkyyteen. Muistakaa: 17.2.2017 Bringer of Pain tulee levykauppoihin, joten käykää hakemassa omanne. Mutta ennen sitä julkaistaan vielä parit singlet ja kaikkea jännää, joten olkaa valppaina ja nähdään keikoilla!”