Koronan tuoma epävarmuus kuuluu Stam1nan levyllä – psyyke on ollut kovilla, myöntää keikkoja kaipaava Antti Hyyrynen

Stam1na julkaisi helmikuussa yhdeksännen albuminsa Novus Ordo Mundi. Viriilin levyn julkaisua synkentää koronapandemia, jonka vuoksi levynjulkaisukiertueen aloittaminen antaa odottaa itseään. Antti Hyyrynen ja Kai-Pekka Kangasmäki keskustelivat muun muassa tästä aiheesta toimittaja Ville Hartikaisen kanssa Soundissa 2/21 julkaistussa haastattelussa. Lue katkelma artikkelista tästä.
8.3.2021 11:59

Viimeisen vuoden aikana huumoria on tarvittu myös Stam1nan leirissä. Koronapandemia ja sitä seuranneet rajoitukset panivat maaliskuussa 2020 koko tapahtuma ja kulttuurialan polvilleen, eikä sen jälkeen mikään ole palannut ennalleen. Sen on saanut huomata myös hevimusiikkia soittava lemiläisyhtye, joka on joutunut panemaan tulevaisuudensuunnitelmansa uusiksi. Useaan otteeseen.

Bändi on Antti Hyyrysen ja Kai-Pekka Kangasmäen päätoiminen tulonlähde, joten on ilmiselvää, että lähes vuoden jatkunut keikkavaje näkyy valtavana lovena heidän pankkitileillään. Mutta tuntuu se myös pääkopan sisäisenä henkisenä tyhjiönä.

Hyyrynen myöntää, että psyyke on ollut kovilla.

– Itse ainakin stressaan ja jännitän sitä, saanko tehdä omaa ammattiani. Se täyttää niin ison viipaleen omasta olemisesta. Viimeisimmän apurahahakemuksen jätin tänään aamulla. Jos rupeaa keikat keväänkin osalta peruuntumaan, pitää keksiä jokin lisäammatti.

Toki häneltä sellainen jo löytyykin – itseasiassa useampikin. Muusikon töidensä ohella Hyyrynen työskentelee mainosvideoita ja erilaista markkinointimateriaalia tuottavassa audiovisuaalisen alan yrityksessä, ja valmistelee paraikaa toista romaaniaan. Hyyrysen esikoisteos Viimeinen Atlantis ilmestyi viime vuoden helmikuussa.

Sosionomin koulutuksen saanut Kangasmäkikin on keksinyt itselleen muuta puuhaa. Hän kertoo työskennelleensä viime vuonna keikkaluonteisesti lastenkodeissa, panostaneensa liikuntaan ja puuhailleensa toisen yhtyeensä Eläköön elämä! -punkbändin – jossa myös Hyyrynen soittaa – parissa.

– Viime vuosi oli silti vittumaisin aikoihin, hän toteaa.

– Tuntuu älyttömältä katsoa ruokakauppojen pitkiä kassajonoja tai jotain vitun Black Friday -yleisömellakoita, ja kuitenkaan samaan aikaan ei saa järjestää edes sellaisia kulttuuritapahtumia, joissa turvallisuuteen on panostettu ja rajoitusten kanssa ollaan tarkkoina. Se tuntuu tosi kohtuuttomalta. Miulle suurin kauhukuva on se, että joudumme julkaisemaan uuden levyn ilman että pääsemme keikoille. Aika synkältähän tämä nyt näyttää.

Uudella levyllä Kangasmäki viittaa helmikuun lopulla ilmestyvään Stam1nan yhdeksänteen albumiin Novus Ordo Mundi. Albumin kappaleet heijastelevat viime aikoina koettuja epävarmuuden ja ahdistuksen tunteita. Lopputulos on entistäkin väkivaltaisempi, raaempi ja nopeatempoisempi Stam1na.

Tähän myös tietoisesti pyrittiin, Hyyrynen sanoo. Hän kertoo halunneensa tarkoituksella vältellä ”radiokelpoisuutta” kappaleita kirjoittaessaan. Musiikin oli kuulostettava siltä, että se vetää kuulijaansa täysillä turpaan.

– Sakara Recordsilta joku sanoi, että tämä albumi on yhtä pelottava kuin vuosi 2020. Eli arvaamaton ja yllättävä. Siksi en halunnut laulaa mistään kivasta yhdessä tsemppaamisesta. Nyt oli aika räksyttää.

Novus Ordo Mundi on latinaa ja kääntyy suomeksi muotoon ”toinen maailmanjärjestys”. Hyyrynen kertoo nimen viittaavan useisiin eri teemoihin. Levyn sanoituksista kuvastuvat muun muassa populismin nousu, Donald Trump, koronapandemian aiheuttama epätoivo ja QAnonin kaltaiset äärioikeistolaiset salaliittoteoriat. Toden ja epätoden rajapinta.

Kokonaisuus on eräänlainen mosaiikiksi pirstaloitunut peili, Hyyrynen sanoo.

– Kyse ei ole kuitenkaan pelkästä ulkoisesta maailmasta, joka on hajonnut. Kyse voi olla myös ihmisen henkilökohtaisesta elämästä, hän paljastaa.

Mitä Hyyrysen elämään kuuluu?

– Kiitos kysymästä, oikein hyvää, hän vastaa diplomaattisesti.

Ehkä hän hieman silottelee totuutta.

Hyyrynen myöntää olevansa myös omassa elämässään uuden kynnyksellä, mutta ei halua lähteä sen enempää yksityiselämäänsä julkisesti ruotimaan.

Hän tyytyy toteamaan, että jokainen voi käydä kuuntelemassa albumin ja vetää sen pohjalta omat johtopäätöksensä hänen sielunelämästään.

Teksti: Ville Hartikainen
Lue koko haastattelu Soundista 2/21.

Lisää luettavaa