Liian vähän tai liikaa tietoa – etsitään nettivinkkejä

29.2.2008 10:30

Toivoin ja sain kolmekymppislahjakseni päätoimittaja Kanervankin pari Soundia sitten esittelemän Encyclopedia Of Popular Music -hakuteoksen. Jättimäisen kirjan (1600 sivua, 3000 artistia) selailu aiheuttaa ristiriitaisia tuntemuksia.
Mikä kirjan funktio on? Miksi sellaisen halusin? En keksi mitään muuta pitävää perustetta kuin puhtaan materialismin. Esineenä kirja on nimittäin vaikuttava, eikä näyttöpäätteen tuijotus voi korvata paperisten sivujen kahinaa sormissa. Tietomäärä myös tuntuu huomattavasti konkreettisemmalta näin kansien väliin pienellä printillä ahdettuna, kuin linkkeinä netissä.
Kirjan selkein epäkohta kuitenkin paljastui heti kättelyssä. Levyhyllystä silmiini sattui ainoa Material Issue -albumini ja päätin tarkastaa kirjasta, mitä yhtyeestä sanotaan ja kuinka korkealle omistamani Destination Universe -albumi rankataan. Yhtyettä ei kuitenkaan löytynyt kirjasta, kuten ei myöskään seuraavaa kohdettani Jellyfishiä. Melko marginaalisista bändejähän nuo esimerkit ovat, mutta powerpop-genressä yleisesti arvostettuja.
Vaikka sivumäärä on valtava, ei 3000 artistia tarkemmin ajatellen ole kovinkaan paljon, etenkin kun kirjan toimittaja Colin Larkin on halunnut mukaan myös jazz- ja etnoartisteja.

Netin äärellä kohtaa päinvastaisen ongelman: tietoa on liikaa ja se on liian hajallaan. Mistä löytää haluamansa tiedon luotettavasti ja – vielä haasteellisemmin – mistä löytää vinkkejä artisteihin, joita ei tiennyt olevan olemassakaan?

Ajattelinkin siis, että voisimme tämän blogin alle yhdessätuumin koota vinkkejä netin musiikkiaiheisiin tietolähteisiin, tai muuten vain kiinnostaviin musasivustoihin.
Antaa siis tulla: blogeja, listauksia, uutissivustoja, mitä vain. Kotimaisia ja ulkomaisia, pieniä ja suuria. Niin popin, rockin kuin metallin tai vaikka reggaen saralta.

Lisää luettavaa