Speed metal -hirmu Ranger katosi kuvioista, mutta nyt yhtye on palannut – uudella tyylllä mutta tutulla vimmalla

23.12.2022 13:17

Ranger marssi esiin kymmenisen vuotta sitten, ja esimerkiksi Knights Of Darkness -ep (2013) ja Where Evil Dwells -albumi (2015) tekivät selvää jälkeä vanhan liiton speed metalin raivokkaalla taistelukentällä.

– Itselleni tärkeimpiä julkaisuja ovat juuri Knights Of Darkness sekä Combat Metal -demo (2013). Sen aikakauden kiihko ja intohimo kuuluvat läpi näiltä teoksilta, sanoo rumpali Miko Sipilä.

Viime aikoina Rangerin leirissä on kuitenkin ollut varsin rauhallista – ainakin ulkopuolisin silmin katsottuna. Edellinen levy Speed & Violence ilmestyi kuutisen vuotta sitten.

– Kun pääsimme irti Spinefarm-diilistä, musiikkibisnes maistui suussa sen verran haljulta, ettei meillä ollut mitään kauheaa levytysintoa. Myös kitaristikaksikko Ville Valtonen ja Mikael Haavisto lähti bändistä toteuttaakseen omia visioitaan, ja tämä toki hidasti toimintaa. Jossakin vaiheessa säveltämisen palo kuitenkin taas syttyi, ja päätimme basisti-laulaja Dimin (Dimitri Lamberg) kanssa ryhtyä työstämään uutta musiikkia.

Nyt hiljaiselo on päättynyt, ja Rangerin uusi levykokonaisuus Ylös raunioista / Risen From The Ruins on julkaistu. Kuten otsikostakin saattaa päätellä, kyseessä on kahdella eri kielellä tulkittu tupla-albumi.

– Kuunneltiin Dimin kanssa ranskalaista Sortilègeä, puolalaista Katia ja muita kahdella kielellä levyjä julkaisseita artisteja. Tultiin siihen tulokseen, että äidinkielellä laulettu versio oli poikkeuksetta parempi. Me ei kuitenkaan haluttu tehdä biisejä pelkästään äidinkielellä, sillä myös suomea taitamattomille pitää antaa mahdollisuus ymmärtää tekstejä. Täytyy myöntää, että tekemisen alkutaival oli varsin haastava, sillä sanat kuulostivat kirjakielisinä suhteellisen… nörteiltä. Onneksi tajuttiin, että käytetään stadin slangia!

Ylös raunioista / Risen From The Ruins kertoo näkemyksistämme tämän ajan Suomesta ja isommastakin maailmasta. Työehdot huonontuvat, hinnat nousevat, naisten oikeudet ottavat takapakkia, ympäristötuho uhkaa… Hevi on aina ollut työväenluokkaista musiikkia, joten tuntui luonnolliselta tuoda mukaan ”duunarin näkökulma”. Taide syntyy todellisuudesta, musiikki ei ole eskapismia.

Otsikossa kalskahtaa silti ”positiivisuus”, sillä ylöshän sieltä noustaan.

– Tarkoituksena ei ollut tehdä levyä, jolla vain puretaan turhautumista epäkohtiin, vaan me halutaan tarjota myös ratkaisuja. Se nyt vaan on niin, että maapallo ei kestä loputtomalle talouskasvulle perustuvaa järjestelmää ikuisesti. Mark Fisheriä lainatakseni: tuntuu olevan helpompaa kuvitella maailmanloppu kuin kapitalismin kaatuminen. Meille nykyisen järjestelmän loppu ei tarkoittaisi maailmanloppua vaan edistystä. Toki nimi kuvastaa myös Rangerin nousua hiljaiselon raunioista. Käsittääkseni levyä ovat inspiroineet monet enemmän tai vähemmän yllättävät vaikuttajat.

– Ainakin omalta kohdalta voin mainita esimerkiksi Agit-Propin, KOM-teatterin, Aulikki Oksasen, Kristiina Halkolan… ja venezuelalaisen hevin.

– Mainitun Agit-Propin vaikutus kuuluu vahvasti. Esimerkiksi Sinä tiedät luokkasi lait toimi suurena innoittajana Vallankumous-biisillemme. Myös levyn kuorosovitukset syntyivät Agit-Propin innoittamana.

Kerropa myös levyn soundimaailmasta. Se on varsin ärhäkkää ajoa.

– Materiaali nauhoitettiin kotistudiossani vanhalla Fostexin A8-kelanauhurilla. Raitoja oli siis käytössä kahdeksan, joten nauhoitusprosessi piti suunnitella erittäin tarkasti.

– Myös miksauksessa riitti hommaa, sillä molemmat versiot miksattiin erikseen. Laulukieli ei siis ole versioiden ainoa ero, vaan tarkkakorvaisimmat saattavat huomata niiden poikkeavan toisistaan joidenkin soundiratkaisujenkin puolesta!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 11/22.

Lisää luettavaa