Frank Zappa keksi digimusabsneksen 80-luvulla

11.6.2009 19:51

Harjuntorin Punainen planeetta-divarista löytyi viime viikonloppuna 7€ hintaan The Real Frank Zappa Book. Se, että Zappa oli poikkeuksellinen sanavalmis ja viihdyttävä mies ei tullut yllätyksenä, kuten eivät myöskään libertaristiset mielipiteet lähes kaikesta taivaan alla.

Harjuntorin Punainen planeetta-divarista löytyi viime viikonloppuna 7€ hintaan The Real Frank Zappa Book. Se, että Zappa oli poikkeuksellinen sanavalmis ja viihdyttävä mies ei tullut yllätyksenä, kuten eivät myöskään libertaristiset mielipiteet lähes kaikesta taivaan alla. Yllätyksenä tuli se, että Zappa keksi jo vuonna 1983 liiketoimintamallin, joka perustuu digitaaliseen jakeluun ja artikuloi hyvin selvästi tarpeen siirtää painopiste fyysisten objektien myynnistä musiikin myyntiin.

Jos kirjaan törmää, se kannattaa ostaa vaikka ei miehen musiikkia fanittaisi. Kyllähän se pieruhuumori on välillä hiukan haastavaa, mutta jos ei heti satu käsiin, voi asiasta luke täältä:

www.techdirt.com/articles/20090405/1806484395.shtml

Jos omistat kirjan, pätkä löytyy sivun 335 tienoilta.

Samalla alueella liikutaan myös Teoston asiakaslehden Teostoryn artikkelissa Pirate Bay-oikeudenkäynnin tuomiosta. Teksti on aika peruskauraa, kirjoitettu juuri niinkuin tekijänoikeusetujärjestön tuleekin, mutta yksi Antti Kotilaisen kommentti jäi kummastuttamaan: "Jos ja kun Pirate Bay saadaan alasajetuksi, sillä on merkitystä. 22 miljoonaa käyttäjää jää ilman porttia laittomaan aineistoon. Napster, Gazaa ja Grokster tuomittiin ja ne hävisivät markkinoilta. Viesti on se, että tällaisia palveluja ylläpitävät ottavat riskin tuomiosta. Ruotsissa lopetti jo monta pienempää palvelua tuomion jälkeen."

Pirate Bayn lisäksihän toiminnassa on monia muitakin torrent-palveluita, suurin osa niistä muualla kuin Ruotsissa. Ruotsin oikeuden päätös tuskin vaikuttaa vastaavien toimintaan edes muissa EU-maissa kovinkaan pian. Jos musiikkiteollisuus laskee sen varaan, että nykyisen liiketoimintamallin voi pelastaa käräjöimällä jakajia maa kerrallaan, ei resursseja missään vaiheessa ehditä valjastaa uusien, muuttuviin oloihin sopivien palvelujen kehittämiseen. Teknologia ajaa jälleen jossain vaiheessa musabisneksen ohi sen rämpiessä oikeusasteesta toiseen, maassa toisensa jälkeen.

Digitodayssa noteerattiin Teostoryn artikkeli.

MIstäköhän muuten johtuu ettei pornoteollisuus ole missään vaiheessa nostanut meteliä torrenteista? Luulisi kyseisen teknologian maksavan heillekin maltaita… Eivät tainneet P2P-elämöinnin kultaisian Lars Ulrich-vuosinakaan päljon älähtää.

Vukin uusin levy on todella hyvä. Suosittelen. Suosittelen myös lukemaan Vukin MySpace-blogissaan julkaiseman kirjoituksen jossa hän tilittää tuntojaan musiikin laittomasta latauksesta:

Vukin blogi

Ostakaa se levy.

(ps. editoin otsikkoa niin ettei se ole niin pitkä ja näytä hölmöltä listassa)

Lisää luettavaa