Lauantaisoittolista: Suvi Isotalo ja Kuuba!

15.3.2014 12:38

Soundi.fi:n lauantaisoittolistasarjassa on tullut seitsemännentoista osan aika.

Laulaja-lauluntekijä Suvi Isotalo reissasi helmikuussa Kuubaan. Isotalon kokoama soittolista vie musiikilliselle mielikuvamatkalle kyseiseen maahan.

Lauantaisoittolistasarjan aiemmissa osissa omat soittolistansa ovat tehneet muun muassa Death Hawks -laulaja Teemu MarkkulaLasse KurkiOlavi Uusivirta, Von Hertzen Brothers -kitaristi Kie von Hertzen, soolouralle lähtenyt Regina-laulaja Iisa, Damn Seagullsin Lauri Eloranta, Pariisin Kevään Arto Tuunela, Egotripin Knipi, musiikkitoimittaja Pekka Laine ja PMMP:n taustalta tuttu Jori Sjöroos.

Tässä siis lauantaisoittolista numero 17: Suvi Isotalo ja Kuuba! Laulajan perustelut kappalevalinnoille löytyvät listan alta.

Lauantaisoittolista #17:

Suvi Isotalo ja Kuuba!

”Soittolistalla on suurimmaksi osaksi musiikkia, jota kuulin Kuuban reissulla helmikuussa 2014.”

 

Silvio Rodríguez − Ojalá

”Kuubalainen muusikkokaverimme lauloi pätkän tästä biisistä ja kertoi, että Rodríguez sävelsi laulun Fidel Castrolle 1960-luvun lopussa, jolloin Castron monituntiset puheet kaikuivat Kuuban televisiokanavilla keskeyttäen minkä tahansa elokuvan tai ohjelman. Suomeen tultuani etsin tekstin netistä ja opettelin laulun.

Sensurointi on toiminut niin hyvin, että edelleenkin netissä on ainoastaan spekulointia tekstin merkityksestä. Pitkään aikaan mikään laulu ei ole tehnyt niin suurta vaikutusta kuin Ojalá.”

 

Silvio Rodríguez − El Necio

”Rodríguez meni kertaheitolla lempilaulunkirjoittajieni joukkoon. Tässä toinen hieno biisi.”

”Silvio Rodríguez meni kertaheitolla lempilaulunkirjoittajieni joukkoon.”                                                                               – Suvi Isotalo

 

Tony Avila − micasa.cu

”Satuimme Tony Avilan trubaduurikeikalle ja kävi ilmi, että hän on varsin tunnettu laulunkirjoittaja Kuubassa. Tämä biisi jäi mieleen keikalta.”

 

Chan Chan − Compay Segundo

Chan Chan on varmaan ensimmäinen kuubalainen laulu, jonka olen oppinut. Kappale kuului jokaisen ravintolabändin ohjelmistoon Havannassa.”

 

Los Van Van − Esto te pone la Cabeza Mala

”Ihan paras biisi tanssia salsaa, sonia, timbaa!”

 

Martha Galarraga & D. Rodriguez Morales − Yemaya

”Kaikki kuubalainen musiikki ja tanssi juontuu afro-kuubalaisesta perinteestä. Santeria-uskonto näkyy Kuubassa monin tavoin ja siihen tiiviisti liittyvä tanssi- ja musiikkiperinne on runsas ja yhä elinvoimainen.

Yemaya on suosittu merenjumalatar kuubalaisessa santeriassa. Sinikka Tarvainen on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan santeriasta sekä muista vodou-uskonnoista: Ennen syntiinlankeemusta − Vodoun maailma (Teos, 2007).”

”Guaguancólle on tyypillistä eroottinen leikki (tanssi) miehen ja naisen välillä.”                                              – Suvi Isotalo

 

Los Muñequitos De Matanzas − Homenaje A Los Fundadores

”Kuubalainen rumba on yksi kiehtovimmista tanssilajeista. Kyseinen biisi edustaa suosituinta rumban muotoa, guaguancóa, jolle on tyypillistä eroottinen leikki (tanssi) miehen ja naisen välillä. Rumbaa kuulee ja näkee kaikkialla Kuubassa. Myös Suomesta löytyy kuubalaiseen rumbaan erikoistunut bändi Los Elementos.”

 

Los Principales − Kimba Pa’ Que Suene

”Reggaeton on mahtavaa tanssimusaa!”

 

Prince Royce − Darte un Beso

”Prince Royce on yhdysvaltalainen artisti, mutta älyttömän suosittu Kuubassa. Tätä biisiä laulaa koko Kuuba. Kuulin Darte un Besosta muun muassa kahdeksanvuotiaan Alejandron version kotikaraokessa.”

 

Alicia Villarreal − Me Gustas

”Kuubalaiset kaverimme opettivat tämän biisin, jota lauloimme pitkillä taksimatkoilla 1950-luvun amerikanrautojen takapenkeillä. Laulajatar on meksikolainen.”

 

Kuukumina − El Sol

”Suomesta löytyy mainio kuubalaisen sonin lippulaiva Kuukumina, jota kannattaa mennä kuuntelemaan, kun keikka osuu kohdalle!”

 

Omara Portuondo − Veinte Años

”Illan viimeinen hidas. Rakastan tästä klassikkobiisistä juuri kyseistä Omara Portuondon versiota.”

 

* * * * *

 

Suvi Isotalo julkaisi helmikuussa kolmannen levynsä Näin minusta tuli ihminen. Laulajan voi nähdä keikalla kevään aikana seuraavissa paikoissa:

19.3. Siltanen, Helsinki (soolo)

28.3. Bar O’Connells, Tampere (duo)

23.4. Teatteri Avoimet Ovet, Helsinki (Naiset teatterisäveltäjinä -klubi)

15.5. Vuotalo, Helsinki (bändi)

(Kuva: Piritta Houni)

Lisää luettavaa