Ladies and gentlemen! Soundi.fi:n lauantaisoittolistasarjan osa numero kolmetoista on täällä.
Kuudennen albuminsa helmikuun viimeisenä päivänä julkaiseva laulaja-lauluntekijä Olavi Uusivirta ottaa soittolistavuoron haltuunsa, hyppää aikakoneeseen ja matkustaa vuoteen 1995. Oleellisissa osissa ovat muun muassa miehen ensimmäinen cd-soitin, lama-Suomen köyhin kaupunki ja kymmenkunta helsinkiläistä levykauppaa.
Sarjan aiemmissa osissa lauantaisoittolistoja ovat tehneet muun muassa Von Hertzen Brothers -kitaristi Kie von Hertzen, debyyttisooloalbuminsa juuri julkaissut Regina-laulaja Iisa, Damn Seagullsin Lauri Eloranta, Pariisin Kevään Arto Tuunela, Egotripin Knipi, The Hearingin Ringa Manner, musiikkitoimittaja Pekka Laine sekä PMMP- ja Magenta Skycode -kuvioista tuttu Jori Sjöroos.
Olavi Uusivirta ja lauantaisoittolista nimeltä Vuonna ’95 − Olavin oppivuodet, s’il vous plaît!
Lauantaisoittolista #13:
Vuonna ’95 − Olavin oppivuodet
”Aloitin ala-asteen kuudennen ja viimeisen luokan Nyhkälän ala-asteella Karkkilassa syksyllä 1995. Olin saanut ensimmäisen cd-soittimeni edellisen vuoden lopulla, ja musiikillinen heräämiseni oli saavuttanut jonkinlaisen kiehumispisteen. Pata porisi, ja uutta päät sekoittavaa rockmusiikkia tihkui 9000 asukkaan pikkukaupunkiin Kakkostietä pitkin tasaisen varmalla tahdilla.
Maailma ei ollut vielä globaali. Karkkilassa ei ollut yhtään levykauppaa, vaan ostokset piti lähteä tekemään 65 kilometrin päähän Helsinkiin. Viiskulman ja Temppeliaukion kirkon väliin mahtui tuohon aikaan miltei kymmenkunta levykauppaa. Fredrikinkatu oli 12-vuotiaalle rumpalinalulle taivas maan päällä.
Seuraavat levyt löysivät vuoden 1995 aikana tiensä minun ja muutaman muun pojanklopin hikoileviin hyppysiin historiamme syvimmän taloudellisen taantuman hellittäessä hiljalleen otettaan lama-Suomen köyhimmästä kaupungista.”
The Presidents Of The United States Of America − Peaches (levyltä The Presidents of the United States of America, maaliskuu 1995)
”Grungen valoisamman kadunpuolen jälkilöylyihin tämä kai omalla mutkattomalla tavallaan istahtaa. Vuosien jälkeen kuunneltuna nyt jo täysin unohtuneen PUSA:n menestyksekäs debyyttialbumi jää kokonaisuutena hieman tasapaksuksi. Kaikin puolin pöhkö ja naivistinen Peaches-hitti kuitenkin saa edelleen yllättävänkin leviän hymyn aikaan.”
”Harmittaa, etten koskaan saanut roudattua ahteriani Faith No Moren Suomen-keikoille.” – Olavi Uusivirta
Faith No More − Star A.D. (levyltä King for a Day, Fool for a Lifetime, maaliskuu 1995)
”Käsittämättömän hienon albumin käsittämättömin raita. 12-vuotiaankin korvaan tämä kappale aiheutti muistini mukaan vahvan wtf-efektin. Vaatii aika kovaa pokkaa laittaa samalle levylle thrash metalia, bossa novaa ja jazzia.
Hieman harmittaa, etten koskaan saanut roudattua ahteriani yhtyeen Suomen-keikoille.”
D-A-D − Helpyourselfish (levyltä Helpyourselfish, maaliskuu 1995)
”Ensikosketukseni tanskalaisrokkareihin syntyi muistaakseni Yleisradion Lista Top 40-ohjelman vahvalla myötävaikutuksella. Tai sitten se oli Soundi, jota olin noihin aikoihin alkanut tilata.
Se saattoi myös olla kauttaaltaan pikimusta ja kiiltävä levynkansi valkoisella maalattuine kalanruotoineen, joka veti kuudesluokkalaisen huomion puoleensa. Yllättävän kuranttia kamaa edelleen.
Seal − Kiss From A Rose (levyltä Batman Forever Soundtrack, toukokuu 1995)
”Batman Forever Soundtrack on kevyesti puhkikuunnelluin leffasoundtrackini. Pari muutakin täysosumaa (mm. PJ Harveyn One Time Too Many ja U2:n Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me) sisältävä kokoelma on yllättävän vahva ja oudolla tavalla koherentti kokonaisuus, joka alkaa U2:lla ja päättyy The Flaming Lipsiin.”
Foo Fighters − I’ll Stick Around (levyltä Foo Fighters, heinäkuu 1995)
”Nirvanan tuhoutuminen keulahahmonsa henkilökohtaiseen ratkaisuun oli tietysti valtava järkytys. Verkkokalvoilleni on piirtynyt Kurt Cobainin kuolinuutisen yhden palstan nosto Hesarin etusivulla.
Päällimmäisenä taisi kuitenkin olla harmitus siitä, että olimme vasta hetkeä aiemmin ehtineet löytää tämän maailman päheimmän bändin, jonka levytysura katkesi kuin kanan lento taiteellisessa katsannossa korkeimmalla kuviteltavissa olevalla hetkellä. Foo Fightersin debyytti oli suolaa näihin haavoihin.
I’ll Stick Around taitaakin tämän varhaisen tunnekuohun seurauksena olla edelleen suosikkini FF:n tuotannosta.”
”The Universal on enemmän kuin Don’t Look Back In Anger tai Wonderwall. Enemmän kuin Animal Nitrate.” – Olavi Uusivirta
Blur − The Universal (levyltä The Great Escape, syyskuu 1995)
”Tämä on se biisi, jonka haluaisin edelleen tehdä. Enemmän kuin Don’t Look Back In Anger tai Wonderwall. Enemmän kuin Animal Nitrate. Tämä on myös se biisi, jota en vielä silloin kuunnellut. En vielä ala-asteella, vaan vasta paljon myöhemmin.
Jälkeenpäin tarkasteltuna nimenomaan syksy ’95 taisi olla brittipopin uuden tulemisen maagisin hetki. Se muistetaan ennen kaikkea Oasiksen ja Blurin fläppitaululla rakennetusta nokittelusta, mutta samoina päivinä Keski-Euroopan johtavissa cd-myllyissä painettiin voitonvarmoina erästäkin Different Class -albumia.”
Red Hot Chili Peppers − Aeroplane (levyltä One Hot Minute, syyskuu 1995)
”Samalla logiikalla kuin High Hopes saattaa joillekin 2000-luvulla syntyneille olla ensi kosketus Bruce Springsteeniin, One Hot Minute oli minulle ensimmäinen ja paras Peppers-albumi. Ja on sitä tietysti edelleen − minkäs sitä ensirakkauksille mahtaa.
Seuraavana kesänä tapahtui merkittäviä asioita, eikä vähiten merkittävänä Ruisrock ’96. Mikä tahansa myöhempien vuosien kotimainen festivaali kalpenisi tuon kesän line-upille helteisessä Ruissalossa: Pulp, Blur, Rage Against The Machine, Neil Young & Crazy Horse, Bunny Wailer, ZZ Top, Jackson Browne, Grant Lee Buffalo, Kent − ja Red Hot Chili Peppers.
Flea soitti bassoa munasillaan, ja tietysti kaikki muuttui hetkessä lopullisesti.”
The Smashing Pumpkins − Bullet With Butterfly Wings (levyltä Mellon Collie and the Infinite Sadness, lokakuu 1995)
”En koskaan ostanut tätä levyä, vaan kuuntelin sitä aina parhaan kaverini Oden luona. Oden mutsi suuressa viisaudessaan sponsoroi poikansa rockmusiikinkuunteluharrastusta, ja niinpä monet uudet bändit tulivatkin ensi kertaa vastaan juuri Valtatien alkupäässä, Apilatalon yläkerrassa.
Tämä oli yksi niistä. Ja pääthän siinä räjähti jälleen kerran.”
Urge Overkill − Jaywalkin’ (levyltä Exit the Dragon, lokakuu 1995)
”Katsoimme Pulp Fictionin 11-vuotiaina tuoreeltaan varmaan kymmenisen kertaa. Neil Diamondin Girl, You’ll Be A Woman Soonin menestyksekkäästi coveroinut Urge Overkill kiinnosti siinä määrin, että taisimme olla Popparienkelin tiskillä heti Exit The Dragon -albumin julkaisupäivänä.
Tarantinon muotoiset siivet eivät tiettävästi sittemmin kantaneet pysyvämpään maailmanmaineeseen. Tämä levykään ei suoraan sanottuna ole kovin hyvä, mutta sitä on kiva kuunnella.”
(Toim. huom.: kappaletta ei löydy Spotifystä, mutta täältä kyllä. Soittolistalla Urge Overkillin korvaa U2.)
Oasis − Some Might Say (levyltä (What’s the Story) Morning Glory, lokakuu 1995)
”Lainasin tämän levyn Samu Heikinmatille ennen muuttoani Helsinkiin kesällä 1996, ja Samu Heikinmatilla se taitaa edelleen olla, ellei Samu Heikinmatti sitten ole akuutin rahapulan sattuessa sitä sattunut myymään.
Tietysti tekisi kovasti mieli ajatella, että kaipaan tätä levyä syvästi, mutta tosiasiassa minä kyllä saan sen halutessani soimaan Suuressa Kirjastossa Jossa On Kaikki Maailman Musiikki.”
”Different Class onnistuu yhä viettelemään minut syvälle omaan ainutkertaiseen maailmaansa. Popin ihme tulee lihaksi.” – Olavi Uusivirta
Pulp − Mis-Shapes (levyltä Different Class, lokakuu 1995)
”Nyt, parinkymmenen vuoden jälkeen, Pulpin Different Class nousee minun kirjoissani aivan erityisenä lyhtynä puolisen metriä yli muiden saman vuoden mestariteosten.
Tämä albumi onnistuu yhä viettelemään minut syvälle omaan ainutkertaiseen maailmaansa. Popin ihme tulee lihaksi. Kaikki on sittenkin totta.”
Faithless − Insomnia (levyltä Insomnia-single, marraskuu 1995)
”Tämä tuli eteeni vasta Helsingissä vuotta myöhemmin, Reverence-albumin ilmestyttyä. Rakastan tätä biisiä ja ennen kaikkea sen rakennetta yli kaiken. Annetaan ymmärtää ja lopulta ymmärretään myös antaa.
Insomnian pääteema vetää eeppisyydessään vertoja mille tahansa ’80-luvun elektroklassikolle. Toimii karkin ja huumeen lailla, lisää on saatava. Ja pojatkin tanssii, kun on pakko.”
* * * * *
Olavi Uusivirran kuudes albumi Ikuiset lapset julkaistaan perjantaina 28. helmikuuta. Katso singlenä julkaistun Kauneus sekoittaa mun pään -kappaleen musiikkivideo alla.
Jenni Kangasniemen ohjaaman videon rooleissa nähdään levylaulajan itsensä lisäksi muun muassa Sara Melleri, Antti Luusuaniemi, Heikki Paasonen, Joonas Saartamo ja Krista Kosonen.