Arvio: Lemmenlaivaprogeilua luonnon helmassa – Tanssiva Karhu viihtyy pehmeällä alustalla happohuuruisessa maisemassa

Arvio julkaistu Soundissa 7/2023.
Kirjoittanut: Virpi Päivinen.

Arvio

Tanssiva Karhu
Luonnossa
Alakulttuuritalo

”Auringonsäteet viimeiset illalla / Lempeästi lempii koivujen runkoja / Sinä vain yksin varjossa allapäin / Alkaa jo hämärtää”, laulaa Tanssiva Karhu -yhtye debyytillään, jonka kannessa hurjistelee metsän kingi. Uusimisia-kappale starttaa takaperoisin soundein ja suunnistaa keinuen eteenpäin. Lemmenlaivaprogeilu tuo mieleen oivallisen Liekki-yhtyeen.

Eri maiden ja vuosikymmenten musatyylit yhdistyvät levyllä luontevasti. Voimallinen huuliharppu sysää matkaan folk-jytän Viimeinen bussini aina ensimmäinen. Kevään leikki fanittaa brittiläisen pop-psykedelian kultakautta. Kappaleet kertovat rakastamisen haasteista, peloista ja yleisestä hapuilusta. Tekstien luonnonläheinen runollisuus saa pohtimaan. Raikas lauluääni kirkastaa riimien apeimmatkin sävyt. Huikean kauniin 5:45-biisin melodiakulut ja bassotukset saavat kehon solut resonoimaan. Tuntuu kuin olisi paiskattu keskelle ranskalaisen elokuvan vaikuttavinta kohtausta.

Albumin yleisvaikutelma on eheä, vaikka biisien nikkaroinnista vastaa useampi taho. Pidän erityisesti siitä, ettei musiikissa kikkailla ylenmäärin. Karhut pärjäävät, kun alusta on pehmyt ja maisema sopivan happohuuruinen.

Tanssiva karhu käsitetään yleensä sirkuksessa esiintyväksi, mutta tämä karhu nauttii elämästään vapaana luonnossa.

Mystinen folkpop-yhtye Tanssiva Karhu koostuu kuudesta musiikin taitajasta, joista useat ovat luoneet jo pitkän uran. Bändin jäsenet vastailivat kysymyksiin matkalla Kuusamon Epäjohdonmukaisten tanssiaiset -festareille.
Levyllä kuuluu monenlaisia nostalgisia kaikuja. Mistä asioista ammennatte vaikutteita?

– Luonnosta ja rakkaudesta. Musiikista sen kaikessa kirjossa. Uudesta ja vanhasta. Levyä tehtiin pitkään. Sinä aikana kuunneltu musiikki, folkista hiphopiin, progressiivisesta popista psykedeliaan ja indieen suodattuu levyn lopputulokseen. Dungenin ilmiömäiset livekeikat ovat inspiroineet meitä suuresti siinä, miten soitamme yhteen.

Kuinka laulujen sanat syntyvät?
– Riippuu tietenkin kappaleesta. Kappaleita ja sanoituksia tekee useampi karhu. Toiset syntyvät melkein suoraan yhtenä tajunnanvirtana. Välillä taas joitakin aihioita, vaikka muutamia lauseita, kantaa mukanaan vuosia, ennen kuin ne löytävät kodin eli lopun tekstin ympärilleen.

Mikä musiikin tekemisessä on parasta?
– Yhdessä tekeminen ja uuden luominen. Levyn pohjat soitettiin Tohmajärven Saarion kylän vanhan koulun juhlasalissa. Siellä otettiin myös levyn takakannen ”luokkakuva”. Levyn sointi on hyvin luonnollinen. Tanssiva karhu käsitetään yleensä sirkuksessa esiintyväksi, mutta tämä karhu nauttii elämästään vapaana luonnossa. Siitä levyn nimikin tulee. Kappaleet päätyivät lopulliseen muotoonsa vasta yhdessä soittaessa ja tuottaessa. Jokainen on vaikuttanut levyn lopputulokseen. Jokaisen panos on olennainen.

Teksti: Virpi Päivinen

Lisää luettavaa