Arvio: Tarkasti käännettyjä helmiä käsityönä – Rosoisemman laidan amerikkalainen lauluperinne kulkee yhä Mikko Perkoilan mukana

Arvio julkaistu Soundissa 9/2023.
Kirjoittanut: Niko Peltonen.

Arvio

Juippi & Juippi
Muovijeesus ja muita Amerikan ihmeitä
Roimamusiikki

Taaperosta asti Mikko Perkoilaa fanittaneena ottaisin mielelläni häneltä vielä vastaan levyllisen omia lauluja, mutta käyhän se mainiosti näinkin. Kolhosti nimetyn Juippi & Juippi -duon hän muodostaa toisen veteraanimuusikon Jukka Haikosen kanssa. Rosoisemman laidan amerikkalainen lauluperinne on kulkenut Perkoilan matkassa soolouraa muinoin 70-luvulla edeltäneestä Arkiviisu-yhtyeestä saakka.

Muovijeesus ja muita Amerikan ihmeitä tarjoilee nipun Perkoilan suomentamia rapakontakaisia sävelmiä folk-tradeista Jimmie Rodgersin kautta Guy Clarkiin ja Tom Waitsiin. Taustalla taitaa olla tarkka näkemys siitä, mitkä hyvinkin eri aikakausien laulut sopisivat samaan kokonaisuuteen. Haikosen dobrolle ja mandoliinille sekä Perkoilan kitaralle ja huuliharpulle sovitettuna materiaali henkii samaa ajatonta trubaduurimeininkiä, vedettiin sitten Brother Can You Spare A Dime tai Grateful Deadin Friend Of The Devil.

Useat biiseistä on suomennettu ennenkin, mutta Perkoila ei ole käyttänyt vanhoja tekstejä. Tuttujenkin käännösten korvaaminen omilla tuntuu luontevalta, kun kieli on näin arkisen tarkkaa ja asiassa pysyvää.

Tämä on käsityöläismusiikkia, jota on hemmetin mukava kuunnella silloin, kun jotain tällaista sattuu tekemään mieli.

Lisää luettavaa