NIGO: Ape Sounds

Arvio julkaistu Soundissa 11/2000.
Kirjoittanut: Tero Alanko.
Tällaisia levyjä pitävät levysoittimensa liepeillä Evisun farmareihin pukeutuvat ja kuukausittain useita ulkomaisia tyylimakasiineja ostavat nuoret aikuiset.

Arvio

NIGO
Ape Sounds
Mo´Wax

Tällaisia levyjä pitävät levysoittimensa liepeillä Evisun farmareihin pukeutuvat ja kuukausittain useita ulkomaisia tyylimakasiineja ostavat nuoret aikuiset. Deltron 3030:n ja Nigon albumit eivät ole ensisijaisesti musiikkia, vaan elitistisen elämäntavan osia, ultratrendikkäitä taideteoksia, joihin kaikilla on varaa ja joilla voi osoittaa olevansa Madonnan levyjä ostavan rahvaan yläpuolella. Deltron 3030 on Yhdysvaltojen länsirannikon vaihtoehtoisen hiphopin superryhmä ja Nigo yhden miehen projekti, jossa on mukana monia nimekkäitä vierailijoita. Ape Soundsin sivuosissa esintyvät muun muassa Money Mark, Mo' Wax -pomo James Lavelle sekä Japanin tunnetuin Brian Wilson -friikki Cornelius.
Japanilainen Nigo on mies Bathing Ape -vaatekatalogin (jos kyseessä ei ole tuttu tavaramerkki, niin et todennäköisesti kuulu levyn kohderyhmään) takana. Moderni monitaituri suunnittelee asusteiden lisäksi leluja ja nyt hän on tehnyt ystävineen albumillisen musiikkia, jollaista itse haluaisi kuunnella. Ape Sounds on tyylitietoisen The Beach Boys meets Beastie Boys -universumin tuote. Money Mark on lainannut keyboard-korjaamonsa hyllyltä pari puolitekoista groovea ja muualla tarkoituksellisen löysän biitin päälle sovitellaan vuorotellen perinteisiä pop-melodioita, soul-sävyjä, jazz-viitteitä ja Apinoiden Planeetta -tehosteita. Kung Fu Fightin' -singlen ja pakollisen piiloraidan kirsikkapuupsykedelian lisäksi levyllä ei ole mitään erityisen japanilaista. Ape Sounds sopiikin parhaiten skate wear -kauppojen taustamusiikiksi missä puolella maailmaa tahansa.
Deltron 3030 -projektin ydinkolmikon muodostavat tuottaja Dan The Automator, riimittelijä Del Thaa Funkee Homosapien sekä levyjä raapiva Kid Koala. Heidän ideoimansa eeppinen teema-albumi sijoittuu vuoteen 3030, jolloin neljäs maailmansota on käyty ja avaruusmatkailu jokapäiväistä. Albumin muhevien ja pop-esteetikoillekin tarpeeksi melodisten ja koukukkaiden rytmitaustojen futuristisuus on lähinnä viitteellistä, mutta Del Thaa Homosapienin vapaasti virtaavissa visioissa on ihmeteltävää toiseksikin kerraksi. Erillisistä kohtauksista koostuvan kollaasin viileimmät vierailijat ovat nouveau hip Damon Albarn sekä kaiken vapaa-aikansa muiden artistien levyille soluttautumiseen käyttävät Money Mark ja Sean Lennon. 

Lisää luettavaa