TOPI SORSAKOSKI: Kultaa ja timantteja – Laulajan juhlakokoelma 1976-2011

Arvio julkaistu Soundissa 11/2012.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

TOPI SORSAKOSKI
Kultaa ja timantteja – Laulajan juhlakokoelma 1976-2011
Parlophone

Kun Jussi & The Boysin kitaristina ja kakkoslaulajana sekä oman Kalle Kiwes Blues Bandinsä nokkamiehenä esiintynyt Pekka Tammilehto alkoi kehitellä sivupersoonaansa Topi Sorsakoskea, niin tuskin kukaan aavisti todistavansa suuren suomalaisen laulajan syntymää.

Runsas vuosi sitten keuhkosyövän nujertamana edesmennyt Topi Sorsakoski teki merkittävän elämäntyön sekä tanssikansaa palvelevana laulajana että musiikillisen maailmankuvan avartajana. Kun 1960-luvun rhythm & bluesin ja bluesin nimiin vannoneet brittiyhtyeet syöttivät rakastamansa genret takaisin amerikkalaisille, niin Topi Sorsakoski teki vastaavan kulttuuriteon Olavi Virralle, suomalais-slaavilaiselle iskelmälle ja tangolle. Sorsakoski opetti lähes 30 vuoden aikana kuuntelemaan ja jopa arvostamaan musiikkia, jota useimpien The Beatles -herätyksen kokeneiden kuului luontaisesti vieroksua.

Rauli Badding Somerjoen varamiehen paikalta Agentsin laulusolistin pestin perinyt Topi Sorsakoski ei tunnustanut musiikillisia raja-aitoja. Topin syntymän 60-vuotispäivän aattona julkaistu Kultaa ja timantteja – Laulajan juhlakokoelma 1976-2011 tekee sen enemmän kuin selväksi. Kuudella levyllään boksi valottaa Sorsakoskesta mahdollisimman laajan kuvan. Lähinnä kuriositeeteiksi jäävät Jussi & The Boysin ja Kalle Kiwes Blues Bandin raidat, soolovuodet, megasuosio Agentsin riveissä, vierailut muiden levyillä ja ensimmäistä kertaa kuultavat harvinaisuudet muodostavat järkälemäisen testamentin.

Lukuisista tv-ohjelmista poimitut taltioinnit ovat juhlakokoelman kirjavinta ja vaatimattominta antia. Näytteet varsinaisilta soolotöiltä Hurmiosta (1985) postuumisti julkaistuun Tummansininen sävel -albumiin (2011) ovat sen sijaan omalla tavallaan lähes poikkeuksetta yhtä täyttä tavaraa kuin Agentsin kanssa tehdyltä trilogialta In Beat (1986), Besame Mucho (1987) ja Pop (1988) valitut palat.

Tuomari Nurmion tapaan fraseerauksellisia vapauksia kaihtamaton ja sen myötä tulkinnallista ainutlaatuisuuttaan kartuttanut Topi Sorsakoski oli toisen polven muusikko ja laulaja. Uudestisyntyneen Dallapén kanssa ikuistettu Rantakoivun alla onkin kuin kumarrus niille maisemille, joissa Tapio Tammilehdon voi kuvitella kulkeneen omaa laulajan taivaltaan.

Vaikka Kultaa ja timantteja ei jätäkään Topi Sorsakosken laulajan luonnosta mitään puolta näyttämättä, niin yhtä laulua jään kaipaamaan. Tummansininen sävel -albumilta löytyvä suomennos The Moody Bluesin Candle Of Lifesta peittoaa jopa alkuperäisen levytyksen. Vaikka Sorsakoskella itsellään ei ilmeisesti enää ollut Levoton mieli, niin tulkinnalleen olisi ollut boksilla hyvin tilaa.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa