”Hetken mielijohteesta päätin tehdä tarinan tälläisen vaatekateellisuuden ympärille” – Parasta juuri nyt -soittolistan vieraana kesähittipotentiaalia puhkuva Keidas

Keidas-yhtyeen herrat paljastavat kesähittisuosikkinsa ja kertovat kuinka tuore Farkkuhaalarit-kappale sai syntynsä.
9.7.2019 18:01

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Helsinkiläinen Keidas esiteltiin kuluneena keväänä Tarkkailuluokka-juttusarjassamme. Tuolloin vast’ikään Kesken lauseen oot jo poissa -sinkun julkaissut bändi osoitti piilevää biisinkirjoituskynää ja pikanttia tyylitajua. Viime viikolla indie rockin estetiikkaa, 1970-luvun hämyisyyttä ja suomirockin rouheutta sekoittelevat helsinkiläiset julkaisivat kesähittipotentiaalia – sanan parhaassa merkityksessä – puhkuvan Farkkuhaalarit-sinkun, joka suorastaan vaatii kuuntelua toisensa perään.

Missä, milloin ja miten Farkkuhaalarit syntyi?

Istuin viime heinäkuussa silloisen kimppakämppäni lattialla. Naapurini oli juuri hommanut maailman päheimmät farkkuhaalarit. Hetken mielijohteesta päätin tehdä tarinan tälläisen vaatekateellisuuden ympärille, joka voisi sitten toimia kehyksenä jollekin kertojaa oikeasti risovalle asialle, laulaja-kitaristi Julius Jäppinen kuvailee.

– Taisin pyytää myös muutamalta kaverilta yksityiskohtia heidän hyperideaaliunelmafarkkuhaalareistaan. En kai niitä käyttänyt, kun eivät silleen kivasti rimmanneet.

– Ensikosketus biisin oli, kun Julius lähetti kappaleesta pienen pätkän, jossa hän lauloi akustisen kitaran säestyksellä ensimmäistä säkeistöä. Se kuulosti mielestäni ihan kivalta, vaikka en pitänyt sitä hänen parhaimpanaan. Myöhemmin kokeiltiin treeniksellä jammailla biisiä ja se kulki ihan mukavasti. Pikkuhiljaa aloin pitämään siitä, kitaristi Saku Kaukiainen jatkaa tarinaa.

– Intron kitaramelodian tökkivä rytmitys jäljittelee fraseeraukseltaan puhallinsoittimia, joille iskut ovat tyypillisiä. Tai ainakin mielessäni kuulen, että sen linjan voisi toteuttaa saksofonilla tai trumpetilla aivan yhtä hyvin. Suomenlinnassa äänitysten ollessa loppusuoralla äänittäjä (sekä biisin miksaaja) Mauri Syrjälä ehdotti, että kokeilisimme äänittää kertosäkeeseen akustista kitaraa. Samantien, kun Julius alkoi äänittämään kitaraa sisään, tuntui että se oli kappaleen puuttuva palanen, Kaukiainen lisää.

– Aikuisiällä olen saanut ympärilleni joukon ihmisiä joiden kaltaiseksi haluan. Tai ainakin heidän esimerkkinsä innoittaa minua. Farkkuhaalareiden omistaja on luultavasti yhdistelmä heistä kaikista, Jäppinen avaa tarinan syvempää tasoa.

Mitkä ovat kaikkien aikojen suosikkikesäbiisinne? Miksi?

The Who, Eminence Front. Tahtoisin ajaa venettä kuunnellen tätä biisiä ja antaa tukan hulmuta tuulessa, Keitaan rumpali Vilho Micklin unelmoi.

– Sehän on tietysti Dannyn Kesäkatu. Siitä biisistä tulee kesäfiilis riippumatta säästä tai vuodenajasta, basisti Iiro Sivula kertoo luottaen klassikkoon.

Tehosekoittimen Asfaltti polttaa. Se oli semmoinen kesä/mökki-anthem joskus 18-vuotiaana ja on jäänyt elämään mieleen kesäbiisien timanttina. Siinä on tunnelmat ja jousisovitukset kohdillaan, Saku Kaukiainen muisteloi.

– Oon varmaan viimeinen ihminen Suomessa, joka yhä jaksaa kuunnella Valvomon Mikä Kesä -biisiä. Oma ska- ja reggaediggailuni osui juuri sopivasti biisin julkaisuun. Nykyään tykkään kuunnella sitä osittain juuri ympäröivien ihmisten irvistyksien takia, Julius Jäppinen tunnustaa.

Keitaan lisäksi Parasta juuri nyt -soittolistalta löytyvät tällä viikolla muun muassa syyskuussa debyyttialbuminsa julkaiseva brittilupaus Sam Fender, Ilmalaivoja metsästävä Jari Raaste, punkin raakuutta ja psykedeliaa sekoitteleva Yak, The Scenesistä tutun Joni Seppäsen soololuomus Sepikka, ”isolle kirkolle” eksynyt Lapinpolthajat sekä monia muita vanhoja tuttuja ja uusia tuttavuuksia.

Ota alta haltuun tämän viikon Soundin Parasta juuri nyt -soittolista:

Lisää luettavaa