Lauantaisoittolista: I Love Sweden by Pekka Laine

25.1.2014 18:36

Soundi.fi:n lauantaisoittolistasarjan kymmenes osa vie Ruotsiin. Musiikkimatkalla oppaana toimii muun muassa Soundin sivuilta ja Ylen musiikkiohjelmista tuttu sekä The Hypnomen -yhtyeessä kitaraa soittava toimittaja Pekka Laine.

Edellisissä osissa soittolistoja ovat tehneet muun muassa Von Hertzen Brothers -kitaristi Kie von Hertzen, ensimmäisen soololevynsä tammikuun viimeisenä päivänä julkaiseva Regina-solisti Iisa, Egotripin Knipi, The Hearingin Ringa Manner, Pariisin Kevään Arto Tuunela sekä PMMP- ja Magenta Skycode -yhteyksistä tuttu Jori Sjöroos.

Laita Pekka Laineen soittolista I Love Sweden soimaan ja lue tiukat perustelut alta. Varsågod!

Lauantaisoittolista #10: I Love Sweden by Pekka Laine

”Pakko myöntää: olen isänmaan petturi rock- ja popasioissa. Ruotsalainen musiikki on vuosikausia ollut minulle kotoista vaihtoehtoa kovempi juttu. Ruotsi on jo rock’n’rollia edeltävällä ajalla ollut tärkeimpiä afroamerikkalaisen musiikin sillanpääasemia Euroopassa.

Vahvasti läntiseen hapatukseen kallellaan olevissa makunystyröissäni ruotsalaisten kansainvälisille vaikutteille avoimet luomukset ovat syystä tai toisesta maistuneet hyvältä. Tässä poikki genrerajojen poukkoileva, mutta taipumusteni mukaisesti pahasti vinoutunut svedulempparilista.”

 

Hansson & Karlsson − Triplets

”Urkuri Bo Hansson on yksi kotijumalistani. 1960-luvun legendaarisen urkurumpu-duon telepaattisesti virittyneessä tuuttauksessa on svengiä, räjähtävyyttä ja pohjoista kuulautta.”

 

Björn Olsson − Göteborg

”Suhtaudun tähän göteborgilaismuusikkoon kritiikittömän palvovasti. Vanhat bändimeriitit ovat kovat: Union Carbide Productions ja The Soundtrack of Our Lives. Omillaan Björn on tehnyt läjän ihastuttavan naivistista instrumentaalimusiikkia sisältäviä albumeita. Nerokas jäbä.”

 

Jerry Williams − Come on, Come on

”Ruotsin varhaisrokkareista kovin on “Jerkan”, oikea rasvis Solnasta, Tukholman liepeiltä. Williamsin tulkinnoissa on joskus komiikan puolellekin lirvahtavaa heittäytymistä. Tämän beat-renkutuksen video kannattaa katsoa YouTubesta. Ukko oli nuorena uskomaton kumijalka.”

 

Doris − Don’t

”Funky klassikko vuodelta 1970. Rumpali Janne ”Loffe” Karlsson on pääsyyllinen siihen, että Doris Svenssonin sielukasta ääntä on kuultu jo parin vuosikymmenen ajan tiskijukkien seteissä ympäri Eurooppaa.”

 

November − Starka tillsammans

”Hyvin jytäsi ruotsalaisen heavy-rockin kantaorkesteri. Omalla kielellä lauletut tekstit tuovat blues-pohjaiseen hard rock -jyystöön raikasta kierrettä.”

 

Broder Daniel − I’ll Be Gone

”Broder Daniel -laulaja Henrik Berggren tihkuu vahvaa luuserirappiokarismaa. Fucking Åmål -elokuvan myötä valtavirtasuosion liepeillä käynyt yhtye teki upeita brittipopista ja punkista ammentaneita romanttis-paatoksellisia räminäpop-anthemeita.”

 

The Soundtrack of Our Lives − Grand Canaria

”Göteborgilaisyhtye kirjoitti kaftaaniguru Ebbot Lundbergin johdolla tärkeän siivun minun 1990-luvun lopun ja uuden vuosituhannen alun soundtrackista. Häpeilemätöntä lainailua sieltä sun täältä, MUTTA suurella sydämellä ja musikaalisella otteella.”

”Charlie & Esdor -kaksikon groovaavassa renkutuksessa on kansankotimaista letkeyttä.”                                      – Pekka Laine

 

Charlie & Esdor − Do klagar mina grannar

”Millaisia olivat ruotsalaishipit 1960-luvun lopulla? Tietysti rentoja ja hyväntuulisia. Tämän kaksikon groovaavassa renkutuksessa on kansankotimaista letkeyttä.”

 

Goran Kajfes − Sand boogie

”Kroatialaista syntyperää oleva Kajfes on jazzmies toisessa polvessa. Hän on paitsi huikea instrumentalisti, myös äärimmäisen kiehtovaa ja viihdyttävää rytmimusiikkifuusiota keittelevä bändiliideri ja globaalien soundien alkemisti.”

 

VED − Gershwin’s Pipe

”Psychic Malmö -levymerkki on julkaissut paljon kiinnostavaa psykedeelishenkistä, kevyesti kokeellista musiikkia. VED-yhtye on saanut labelin bändeistä eniten soittoaikaa meillä kotona.”

 

Merit Hemmingson − Ack Värmland du sköna

”Yksi maailman kauneimmista melodioista saa melkein aina tipan linssiin. Dear Old Stockholm -nimellä Amerikan jatsipiireissä tunnettu sävelmä päättää urkuri Merit Hemmingsonin jazzia ja kansanmusiikkia poppiin yhdistelleen albumin Huvva, josta tuli 1960−70-luvun taitteessa iso menestys. Loistava levy.”

 

Monica Zetterlund & Bill Evans Trio − Vindarna sucka uti skogerna

”Monica Zetterlund on ihanimpia naislaulajia ikinä ja Bill Evans on jazz-pianon lyyrinen nero. Kun nämä kaksi saatetaan yhteen, syntyy taikuutta. Melodian kansanmusiikkijuuret ja jazzin konventiot unohtuvat: tämä on vain musiikkia.”

 

Eric Malmberg − Till minne av Lilly Linström

”Kosketinsoitinnaivisti seikkailee levyillään kokeellisemman pihinän ja Bo Hanssonin perintöä päivittävän haltijameiningin välillä. Sagor & Swing -duon myötä tietoisuuteeni tullut renessanssimies on piirtänyt Hansson ja Karlssonin seikkailuista sarjakuvaa. Onko parempaa syytä kunnioittaa häntä taiteilijana ja ihmisenä?”

 

The Knife − Silent Shout

”Uuden vuosituhannen tärkeimpiä pop-akteja. Toivottavasti The Knife palaa popimman ilmaisun pariin. Älykkään ja omaperäisen hittimusiikin tekeminen on paljon vaativampaa kuin uusimmalla levyllään soineen ”kokeellisen” pihinän.”

 

Anna von Hauswolff − Liturgy of Light

”Elämäni suurimpia mysteereitä: miksi en mennyt von Hauswolffin keikalle parin sadan valveutuneen kansalaisen seuraksi? Levyllä naisen musiikki on huumavan kaunista ja oudolla tapaa terapeuttista.”

 

Håkan Hellström − En midsommarnattsdröm

”Hellströmin musiikki on parasta vastalääkettä orastavan kyynisyyden ja negatiivisten väreilyjen karkoittamiseen.”

 

bob hund − Düsseldorf

”Skånen murre, mukaansa repäisevät melodiat, hiljaisesta pihinästä mahtavaan sähkökitararäminään yltävä dynamiikka ja absurdista huumorista supersielukkaaseen heittäytymiseen leikkaavat laulut: on niin monta syytä rakastaa bob hundia.”

”Bäddat för Trubbel on suht täydellistä punkrockia à la Pää Kii.”                                        – Pekka Laine

 

Bäddat för Trubbel − Mondag morgon eller söndag natt

”Tämä tuli puskista, kun pojat suosittelivat. Suht täydellistä punkrockia à la Pää Kii.”

 

The Hives − Hate To Say I Told You So

”Ensi kerran livenä nähtynä teki kovan vaikutuksen. Oman aikansa punk-klassikko.”

 

The Spotnicks − Rocket Man

”Lava-asuina astronauttiasut ja kitaroiden soundi toisesta maailmasta: The Spotnicksin rautalangassa oli futurismin henkeä vuonna 1962.”

 

Tages − Halcyon Days

”1960-luvulla Ruotsissa oli liuta rautaisia poppiorkestereita. Hieman kameleonttimaisesti tyylistä toiseen poukkoillut Tages huohotti parhailla levyillään brittien niskaan. Mahtavaa röyhelöpaitapoppista.”

 

Mecki Mark Men − Get Up

”Ruotsi-progen kantabändi teki vuonna 1967 helvetillisen kovan debyytin, jossa ajan kunnianhimoiset virtaukset saivat täyspainoisen svealaistulkinnan. Soft Machine -henkistä jazz-psykedeliaa edustavalla rallilla takoo tahdin legendaarinen Thomas Mera Gartz, joka loi maineensa legendaarisessa häröryhmässä Träd, Gräs och Stenar.”

 

Kebnekajse − Frestelser i stan

”Psykedelia- ja progeajan pohjoismainen ykkössoittaja on mielestäni kitaristi Kenny Håkansson. Melodinen, hapokas ja rautaisella otteella kitaraansa huudattava tyyliniekka.”

 

Mikael Ramel − Hör du på

”Kansallisikoni Povel Ramelin hippipoika yhdisti ruotsinkielisen lyriikan hienoon hämymeininkiin. Kulttimaineeseen nousseen Dungen-yhtyeen suora esikuva.”

 

Dungen − Gör det nu

”Retroilevan aikamme ihmeisiin kuuluu se, kuinka tuoreelta Dungenin musiikki tuntui noustessaan suosioon muutama vuosi sitten. Ei mitään vaikutteita vuoden 1972 jälkeen –periaate tuotti upeita albumeita. Yhtyeen kitaristi Reine Fiske on fucking awesome.”

 

Goat − Det som aldrig förändras/Darabi

”Dungenista seuraava merkkipaalu ruotsalaisen uushuumeilun saralla. Kunnon jumitusta ja feikkimystiiikkaa.”

 

Jose Gonzales − Lovestains

”Lopullisesti minusta tuli Jose Gonzales -fani, kun näin hänet Ruisrockin päälavalla. Noin 50−100 krapulaista katsojaa, aamupäivä, tyhjä roskainen kenttä ja toivottoman oloinen asetelma intiimille mies ja kitara -setille. Mitä vielä. Jose oli umpirautaa. Kuten levyilläänkin.”

”Rakkautta ensikuulemalla -sarjaan menee tämä mainioita kollaaseja kyhäillyt nörtti.”                                                               – Pekka Laine

 

Jens Lekman − Maple Leaves

”Rakkautta ensikuulemalla -sarjaan menee tämä mainioita kollaaseja kyhäillyt nörtti.”

 

Trummor och Orgel feat. Ebbot − Time Will Tell

”Tämä orkesteri paljastaa konseptinsa jo nimessään: rummut ja urut eli Hanssonin ja Karlssonin perillisiä ollaan. Hieno mod-jazz-balladi herää henkiin lopullisesti Ebbotin laulutulkinnan ansiosta.”

 

Freddie Wadling − From Russia with Love

”Tässäkö Ruotsin parhaiten varjeltu salaisuus, elävä legenda, jota täällä ei tunne juuri kukaan? Punk-sukupolven huikein ja todennäköisesti oudoimmin mutkittelevan uran läpikäynyt laulaja on käynyt syvissä vesissä ja syntynyt uudelleen ainutlaatuisena hämärän maailman croonerina. Laulaa hän vanhoja ruotsalaisviisuja tai puhki kaluttuja Bond-teemoja, on lopputulos ainutkertainen.”

 

Jan Johansson − De solde sina hemman

”Ruotsalaisilla on oma syvän melankolian perinteensä. Puhuttelevimmat tulkinnat siitä on esittänyt nuorena kuollut jazz-pianon huippulahjakkuus Jan Johansson.”

 

* * * * *

 

Pekka Laineen yhtye The Hypnomen kuulosti ja näytti vuonna 2004 keikalla taltioituna tältä. Mamacita-kappaleessa vierailijana The Flaming Sideburns -solisti Eduardo Martinez.

Lisää luettavaa