Aina sopivat vaatteet – Tarkkailuluokalla Mumrunner

Tutustumisvuorossa tamperelainen indieryhmä Mumrunner.
1.9.2015 16:40

Shoegaze-termistä tulee ensinnä mieleen 90-luvun alku, brittiläinen Ride-yhtye ja taloudellinen soittaminen. Niin lujasti tällainen mielikuva oli iskostunut, että tamperelaisen Mumrunnerin käytettyä samaa termiä kuvaillessa itseään, iski hämmennys. Eihän tämä vastaa ollenkaan yleisempiä genren kliseitä.Yhtye itse on korostanut rakastavansa soittaa lujaa unohtamatta dynamiikan merkitystä. Tempo voi olla tarvittaessa rivakka ja taustalla väijyvien indie-bändien viimeiset henkäykset ovat vielä aistittavissa. Ehkei siis kannata tarttua liiaksi tyylikysymyksiin.

Tuplasingleksi määritelty Zit/Rut nosti Mumrunnerin nimen aikaansa seuraavien popnörttien huulille. Tässä kuussa ilmestyvä Full Blossom -ep tuo sen laajempien piirien tietoisuuteen.

– Mumrunner syntyi tarpeesta luoda yhtye, joka voi soittaa nopeaa shoegazea nojaamatta liikaa sen estetiikkaan, valottaa kitaristi Sauli Mumrunnerin syntyä.

– Lisäksi meille oli tärkeää saada mukaan genrelle muuten aika harvinaiset vahvat melodiat, täydentää laulaja Jukka.

Mumrunner on noteerattu ajan hengen mukaisesti ensiksi blogeissa. Osaatteko arvioida onko tällainen hyöty pitkäkestoisempaa vai käykö helposti niin, että päivän kuumimmat nimet vaihtuvat herkemmin uusiin ja bändit saavat tehdä kahta enemmän töitä pysyäkseen näkyvillä?

– Olemme todella kiitollisia saamastamme huomiosta, sanoo rumpali Juuso nöyränä. – Menestyksen kannalta ei ole niin tärkeää onko huomioiva taho blogi vai joku muu, kunhan joku huomioi.

”Tavoitteenamme on päästä Soundin kanteen.”

Sauli: – Sanomattakin on selvää, että bändejä tulee ja menee, mutta parhaat jäävät elämään. Tavoitteenamme on päästä Soundin kanteen.

Mumrunneria on kuvattu punkin ja shoegazen yhdistelmäksi painopisteen ollessa vahvemmin näistä jälkimmäisellä. Kuinka tietoisesti ammennatte tiettyjen genrejen estetiikkaa biisejä sovittaessanne vai onko biisi sovituksesta riippumatta aina huomion keskipisteessä?

Sauli: – Bändin jäsenet tulevat hyvin erilaisista musiikillisista taustoista. Vaikutteita ammennetaan muun muassa manserockista, indiestä, punkista ja black metalista.

Jukka: – Meille kappale on aina keskiössä ja vaatetamme kappaleemme aina sille parhaiten sopivin vaattein. Kappale kyllä kertoo suoraan haluaako se päälleen niittivyön vai pillifarkut.

Full Blossom ilmestyy digitaalisena Suomessa Solitilla ja vinyylinä saksalaisen Wolves And Vibrancy Recordsin kautta. Näinä suurina formaattikeskustelujen aikakautena on pakko kysyä, miten itse mieluiten nautitte päivittäisen musiikkiannoksenne?

– Ep saattaa itse asiassa tulla julkaistuksi vielä muissakin maissa, mutta ei siitä vielä sen enempää, kertoo Sauli salaperäisesti.

– Arkiseen musiikin kulutukseen digi on tällä hetkellä ainakin helpoin, kertoo basisti Kati omista tottumuksistaan.

– Näemme fyysisille äänitteille kuitenkin edelleen tärkeän roolin artisti-fani-suhteessa.

Sauli: – Fyysinen äänite tarjoaa kuulijalle mahdollisuuden tukea suosikkiartistinsa taidetta. Eikä mikään voita vinyylin kuuntelun tarjoamia kiksejä.


Julkaistu alun perin Soundissa 5/2015

Teksti: Antti Luukkanen

Lisää luettavaa