Tarkkailuluokka | Pastis – Brittipopia, anisviinaa ja ekspressionismia

Helsinkiläinen indieviisikko Pastis on nopeassa ajassa saanut osakseen hehkutusta ja ruusuja. Ranskalaisesta anisviinasta nimensä napanneen bändin päälle lyötiin nopeasti brittipop-leima, mutta Pastiksen jäseniä ei tuo luokittelu tunnu haittaavan.
31.1.2018 19:44

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Viisihenkisen Pastiksen debyytti-EP Four Stories ilmaantui maailmaan aivan vuoden 2017 loppumetreillä. Yhtyeen heleiden kitaroiden täyteinen soundi luo vahvoja mielleyhtymiä 1990-luvulla Iso-Britanniassa puhaltaneisiin tuuliin ja tarina bändin perustamisesta sopiikin lähes täydellisesti brittipop-kuvastoon.

– Tiesin Markuksen [Nymalm] fudismatseista, ja tuli puheeksi, että voitaisiin joskus käydä soittelemassa jotain säveltämiäni biisejä. Markus tajusi heti jutun juonen ja itse asiassa ihan ensimmäinen versio EP:n avausbiisi Es Muss Seinistä syntyi silloin, bändin debyyttijulkaisun biisit säveltänyt kitaristi Emil Inberg kertoo.

Inberg otti yhteyden Pariisiin ja basisti Henrik Vuoksenmaahan, joka lähti heti mukaan projektiin kuultuaan Es Muss Seinin kännykkä-äänityksen.

– Kun parin kuukauden päästä tulin takaisin kuulin, että Kalle [Valkama] soittaa rumpuja, ja otettiin se mukaan. Sakari [Palmroos] liittyi viimeisenä bändiin kolmanneksi kitaristiksi, suorastaan vaadittuaan baarissa multa, että pääsee mukaan. Sehän sopi mulle, tosin Sakari itse ei seuraavana päivänä edes muistanut liittyneensä bändiin, Vuoksenmaa paljastaa.

 

Nimi Pastis valittiin Vuoksenmaan ”väsytystaistelun ja jatkuvan lobbauksen” ansiosta. Pastis on eteläranskalainen anisviina, mutta kaikki jäsenet eivät bändin nimikaimajuomaa niele.

– Mä en kyl voi sietää pastista. Juomana, kitaristi Sakari Palmroos huomauttaa.

Termi brittipop ei ole kaikkien mieleen ja jopa liikkeen ikoneihin kuuluva Liam Gallagher on kertonut pitävänsä tuota leimaa loukkaavana. Pastista luokittelu ei haittaa, vaikka viisikon kohdalla brittipopin kuvastoon osuminen on vain sattumaa.

– Me ei olla koskaan mietitty minkään genrerajan mukaan mitä me soitetaan. Me ollaan stadilainen bändi ja jos se jonkun mielestä kuulostaa brittipopilta, niin ei se meiltä ole mitään pois, Markus Nymalm toteaa diplomaattisesti.

Mitä suunnitelmia Pastiksella on vuoden 2018 varalle? Tarina jatkuu Soundin helmikuun numerossa.

Pastis on:
Henrik Vuoksenmaa – basso
Markus Nymalm – kitara ja laulu
Emil Inberg – kitara
Sakari Palmroos – kitara
Kalle Valkama – rummut

Aiemmin Tarkkailuluokalla esiteltyihin artisteihin pääset tutustumaan täältä.

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalla? Ilmianna heidät meille:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Tutustu myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaan, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä:

Lisää luettavaa