Tarkkailuluokka | Teemu & The Deathblows: Mieluummin nössö ja urpo kuin leso ja cool

Sami Chang

Keep It In The Dark, ehdottaa Teemu & The Deathblows esikoisjulkaisullaan. Se on sikäli harhaanjohtava toive, että porukka haluaa levittää indie-höysteisen garage rockinsa ilosanomaa aina Etelä-Amerikkaa myöten.

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Teemu & The Deathblows on lähtenyt liikkeelle bändin nimelle etuliitteen luovuttaneen Teemu Monosen biiseistä. Hänen mukaansa muiden jäsenten mukaantulo ei ole vaikuttanut musiikkiin, sillä se etenee alitajunnan avittamana aivan omilla ehdoillaan.

– Syntyäkseen biisini vaativat ensin sävellys- ja sovitusprosessin kaikilla soittimilla minulta itseltäni, jotta rakenteissa ja sovituksissa ei jäisi mitään hampaankoloon. Biisit puhallettiin henkiin yhdessä: olen itse soittanut vuosikaudet rumpuja, mutta oma rumpujensoittoni ei kuitenkaan vastannut sitä fiilistä ja potkua, jota halusin julkaisukelpoisissa biiseissä kuulla. Kaikki myös pääsivät antamaan omat mausteensa äänityksille ja hieman säveltelemäänkin äänitysvaiheessa.

Bändin nimi kuulostaa aika lesolta. Kyseessä ei silti ole tarkoitus antaa kuulijan ymmärtää, että Mononen itse olisi etulinjassa ja bändin muut soittajat hänen alaisiaan.

Romeo-kappaleessa laulan suomennettuna ”sokerihumalaa ja kuoloniskuja, elämäni on pelkkää ylä- ja alamäkeä”. Esittelin Nikolle (Kotsalo, kitara) eräänä baari-iltana nimi-idiksiä ja yksi niistä oli Teemu & The Deathblows, joka nauratti, koska mehän ollaan ihan nössöjä jätkiä. Tämän lisäksi bändinnimet kuten Iggy & The Stooges vaan kuulostaa helvetin siistiltä. Ei siis ollut tarkoitus vetää mitään hajurakoa muihin jätkiin jättämällä oma nimi etuliitteeksi, me vaan digattiin nimen sopivasta urpoudesta!

Keep It In The Dark -lp:stä tulee mieleen vanhoja ysärisuuruuksia, kuten Dinosaur Jr. ja tiedotteissakin on nimetty The Lemonheads ja The Pixies. Pelkkää vanhaa vanhaa soundia ei kannata sellaisenaan siirtää nykyaikaan ja Teemu kertoo suosikkeja löytyvän monelta eri rintamalta. Ja onhan nuorilla musikanteilla jo ikäpoliittisistakin syistä erilainen tulokulma psykedelisen rockin vääntämiseen kuin pari-kolmekymmentä vuotta vanhemmilla kollegoillaan.

”Ei ollut tarkoitus vetää mitään hajurakoa muihin jätkiin jättämällä oma nimi etuliitteeksi.”

– Kun olin yläasteella, broidi antoi juuri tulleet The White Stripesin ja The Strokesin levyt ja diggasin älyttömästi. Aloin kuunnella kaikkea punkista reggaeen, mutta monen mutkan jälkeen erityisesti garage ja psykerokkihommat ovat jääneet varmaan pysyvästi omien biisien äänimaailmoja värittämään. Tärkein bändi mulle on edelleen luultavasti Black Sabbath, vaikka moni ei varmaan biiseissäni sitä kuulisikaan.

– Uusista bändeistä Tame Impala ja Ty Segall olivat ehdottomasti ne, jotka saivat minut uskaltamaan tekemään omia biisejä. Kun Tame Impalan Lonerism-levynkin takakannessa näin kuvan tavallisesta tyypistä soittelemassa ja äänittelemässä makuuhuoneessaan, tajusin, että juuri tuota haluan itsekin tehdä.

Bändinne oli tapetilla jo kesällä 2016, kun Rumba intoutui rakentamaan lievää hypeä. Onko missään vaiheessa tuntunut, että olette kuumia skenetähtiä?

– Ei taideta olla ihan niin cooleja tyyppejä! Silti myönnän avoimesti, että olen hyvin kunnianhimoinen musiikin suhteen. Musiikki ja sen tekeminen sekä bändeissä oleminen on ehdottomasti kasvattanut
ja muovannut oman identiteettini. Teemu & The Deathblowsissa varmasti kaikki haluamme äänittää ja soittaa keikkoja paljon, ympäri maailmaa. Musiikkiamme on diggailtu Etelä-Amerikassa ja pyrin täysillä siihen, että pääsemme sinne vielä lähitulevaisuudessa soittamaan.

Tutustu: https://www.facebook.com/teemuandthedeathblows/

Teksti: Antti Luukkanen
Julkaistu alun perin Soundin numerossa 1/2018


Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalle? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Tutustu myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaan, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä: