40 vuotta sitten – Pink Floyd: Wish You Were Here

"Oh by the way, which one's Pink?"
12.9.2015 10:00

Progressiivisen rockin jättiläinen Pink Floyd julkaisi 12. syyskuuta 1975 yhdeksännen studioalbuminsa, kaksi vuotta Dark Side Of The Moonin jälkeen. Wish You Were Here on levy syrjäytymisestä, henkisestä eksymisestä ja poissaolosta. Albumilla myös kritisoidaan musiikkibisnestä ja sitä pyörittäviä rattaita ja markkinamiehiä.

Wish You Were Here, etenkin kahteen osaan jaettu kappale Shine On You Crazy Diamond, on osoitettu yhtyeen alkuperäiselle laulajalle Syd Barretille, joka vaikutti bändissä vuosina 1965-1968. Mielenterveysongelmien ja huumeiden kanssa taistellut Syd ilmestyi levyn nauhoitusten aikaan Abbey Road studioon – vaikkei kukaan lihonnutta ja hiuksensa sekä kulmakarvansa ajellutta miestä aluksi tunnistanutkaan.

Biisipari Welcome To The Machine ja Have A Cigar kritisoivat levy-yhtiön pukumiehiä, jotka tukahduttavat taiteelliset ambitiot ja tekevät artisteistaan rahantekokoneita. Roger Watersin sanoituksissa viitataan esimerkiksi tosielämän tilanteeseen, jossa bändin jäseniltä on levy-yhtiön pirskeissä tiedusteltu ”kukas teistä on se Pink?”

Have A Cigar kappaleen laulaa folk rock -laulaja Roy Harper. Sekä Roger Waters että David Gilmour lauloivat kappaleen aluksi itse, mutta kumpikaan ei ollut lopputulokseen tyytyväinen.

Poissaolemisen teema tuotiin esille myös kansitaiteessa. Albumi julkaistiin mustaan muoviin käärittynä eikä kantta siis nähnyt ennen kuin levyn oli ostanut. Kääreen alta paljastui ikoniseksi muodostunut kuva kättelevistä bisnesmiehistä, joista toinen on tulessa (kyllä, kuvaustilanteessa todella sytytettiin stunt-mies liekkeihin – näin asiat hoidettiin ennen Photoshoppia!) sekä sukeltaja, joka ei synnytä aaltoja veden pintaan.

Vaikka levyn tekeminen ei sujunut täysin ongelmitta (niin teknisiä kuin henkilökemioihin liittyviä), Gilmour ja Richard Wright pitävät lopputulosta henkilökohtaisena suosikkinaan Pink Floydin tuotannosta. Wish You Were Here sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton, mutta oli kaupallinen menestys ja sen ensimmäiset painokset myytiin loppuun hetkessä.

The Rolling Stone -lehti rankkasi levyn vuonna 2012 Kaikkien aikojen 500 parasta albumia -listan sijalle 211. Saksan suurimpiin radioasemiin kuuluvan WDR 2:n kuulijat äänestivät levyn Kaikkien aikojen 200 parasta albumia -listan ykköseksi vuonna 2007. Rateyourmusic.com kävijät ovat rankanneet sen kaikkien aikojen 4. parhaaksi albumiksi (Dark Side Of The Moon on samaisen listan kakkonen).

Onneksi olkoon 40-vuotias Wish You Were Here!

PS. Suosittelen tsekkaamaan The Story Of ”Wish You Were Here” -dokumentin vuodelta 2012, joka nähtiin Yle Teemalla viimeksi keväällä.

Lisää luettavaa