”Ei syntynyt opintosuorituksia, mutta syntyi Oceanborn” – Nightwish-klassikko täyttää tasavuosia

7.12.2018 20:48

Eräs suomalaisen raskaan musiikin jykevimmistä merkkipaaluista ilmestyi tasan kaksikymmentä vuotta sitten.

Tuolloin, seitsemäs joulukuuta 1998, julkaisunsa sai kiteeläisen Nightwishin Oceanborn-kakkosalbumi, ja pitkäsoiton väkevät ansiot huomattiin nopeasti ympäri maailmaa – ja toki myös Soundin toimituksessa. Toimittaja Marko Säynekoski palkitsi levyn täysillä pisteillä, ja kirjotti saatesanoiksi muun muassa seuraavaa: ”Oceanborn on ennen kaikkea metallia, vaikka yhtye tunkeutuukin alueille, joissa nykymetallin turmeltuneisuus ei näyttele totutun kaltaista roolia.”

Vaikka Oceanborn ilmestyi vuoden 1998 jo vedellessä viimeisiään, varhainen sävellysprosessi oli käynnistynyt jo syksyllä 1997 – ennen debyyttilevy Angels Fall Firstin julkaisua.

– Kun Angels Fall First ilmestyi, se nousi Suomen listalla kolmenkymmenen parhaan tuntumaan, ja niin korkea sijoitus tuli meille täytenä yllätyksenä. Tavallaan saatiin vähän jalkaa oven väliin, ja siitä tuli ihan älyttömästi uutta energiaa, sanoo Tuomas Holopainen.

– Muistelen edelleen suurella lämmöllä kevättä 1998… Ai vitsi, miten mahtava fiilis levyn treenisessioissa oli! Bändin kollektiivinen tunnelma oli ehdottomasti sellainen, että nyt tehdään mahtava albumi – ja monella tavalla siinä myös onnistuttiin, sillä minulle itselleni Oceanborn on edelleen toiseksi kovin Nightwishin levykokonaisuus, heti Endless Forms Most Beautifulin jälkeen.

Missä ja miten Oceanbornin biisit syntyivät?

– Menin Kuopion yliopistoon lukemaan ympäristötieteitä ja minulla oli pienessä Ahkiotien asunnossa Korgin 364 – käytän samaa soitinta edelleen livenä – ja kirjoitin sekä nauhoitin siellä kämpässä lopulta kymmenen uuden biisin demot, muistelee Holopainen.

– Opiskelin silloin Kuopiossa syyskuusta maaliskuuhun… Mitä siitä tulee? Seitsemisen kuukautta. No, sain kasaan viisi opintoviikkoa. Ei oikein pänttääminen napannut, kun musan tekeminen ja tenniksen katseleminen Eurosportilta veivät kaiken ajan. Niin, ei syntynyt opintosuorituksia, mutta syntyi Oceanborn.

Nightwishin loppukevät ja osa kesästä hurahtivat Kiteen Huvikeskuksen yhteyteen rakennetun studion sisuksissa.

– Se oli älyttömän hauska ja hyödyllinen oppimisprosessi meille kaikille. Studion laitteet olivat varsin alkukantaiset ja orkesterin toiminnassa oli muutenkin havaittavissa pientä hakemista, mutta saatiin biisit taltioitua, hymähtää kosketinsoittaja.

– Sitten toimitettiin materiaali Karmilan Mikolle Helsingin Finnvoxille… Voihan veljet! Kun tuolloin Spinefarmilla työskennellyt Ewo (Nightwishin nykyinen manageri Ewo Pohjola) ilmoitti, että Mikko on luvannut miksata Oceanbornin, niin sehän oli valtava juttu. Ihan lottovoitto. Stratovariuksen Visions oli silloin maailman kovin levy niin soundien kuin biisienkin puolesta, ja sehän oli myös Mikon miksaama…

Kuten sanottua, Oceanbornin ilmestymisestä on nyt vierähtänyt päivälleen kaksikymmentä vuotta. Millaisia ajatuksia tämä herättää?

– No, jos mietin asiaa vähän laajemmin, niin eihän minulle tai Nightwishille pitänyt näin käydä, mutta älyttömän siistiä, että näin kävi. Olen nyt saanut kirjoittaa oman elämäni päiväkirjaa yhtyeen kautta yli kahdenkymmenen vuoden ajan, ja se tuntuu tietenkin aivan mahtavalta.

*****

Nightwish on parhaillaan Euroopan-rundilla, ja yhtyeen setti koostuu pääosin vanhemmista – myös Oceanbornin – kappaleista . Maailmankiertue päättyy kahteen Suomeen-keikkaan, jotka järjestetään Turussa 14.12. ja Helsingissä 15.12.

Esiintymisten jälkeen Nightwish ryhtyy valmistelemaan uutta studioalbumia, joka ilmestyy keväällä 2020.

Lisää luettavaa