Nyt se on sitten tapahtunut: kaikki mahdollinen musiikki on tehty – jäävätkö tekijänoikeusriidat historiaan?

11.3.2020 21:30

Musiikkikappaleita koskevia tekijänoikeusriitoja on viime vuosina käsitelty näyttävästi oikeussaleissa ympäri maailmaa. Vastikään uutisoimme Stairway to Heaven -oikeudenkäynnin saapuneen (mahdolliseen) päätökseensä, mutta peistä on vuosien varrella väännetty myös niin Katy Perryn, Sam Smithin kuin Robin Thickenkin hiteistä.

Nyt kaksi musiikkialan, lakipykälien ja ohjelmistotekniikan parissa kunnostautunutta miekkosta on päättänyt laittaa tekijänoikeuskiistoille pisteen.

Damien Riehl ja Noah Rubin kehittivät algoritmin, jonka avulla he ovat luoneet kaikki mahdolliset melodiat. Tämän jälkeen kaksikko julkaisi tuotoksensa vapaaseen käyttöön Creative Commons Zer -lisenssillä. Kaksikon ajatuksena on, että tämän myötä kukaan ei voisi enää vedota omistavansa tekijänoikeuksia tiettyihin melodioihin, sillä ne ovat todistetusti olleet vapaasti kaikkien käytettävissä.

Aivan sataprosenttisesti kaverusten arkisto ei vielä kaikkea mahdollista musiikkia kata, sillä nyt saatavilla olevat melodiat nojaavat länsimaisessa musiikissa käytössä oleviin käytäntöihin. Lisäksi ne sisältävät ”vain” kaikki kahdentoista tahdin melodiat. Mikrointervalleihin perustuviin sävellyksiin voi siis yhä löytyä ”vapaita” melodiakulkuja.

Käytetty algoritmi ja sen tuottamat 68 miljardia melodianpätkää ovat vapaasti jaossa projektin kotisivuilla.

Lisää luettavaa