Pori Jazzin toimitusjohtajan homolausunnoista nousi kohu – kansanedustaja Silvia Modig aikoo boikotoida tapahtumaa

Satakunnan Kansan mukaan Pori Jazzin hallitus pitää hätäkokouksen toimitusjohtajan haastattelun vuoksi.
6.6.2018 16:25

Miten mahtaa tämä saaga päättyä? Satakunnan Kansa julkaisi tänään Pori Jazzin toimitusjohtajan Aki Ruotsalan haastattelun, joka on herättänyt saman tien kelpo kohun. Suomen Kristilisdemokraattisen puolueen puoluevaltuuston puheenjohtajakin toimiva Ruotsala nimittäin näyttäisi tukevan niin kutsuttuja eheytymishoitoja, joiden avulla homoseksuaaleja kannustetaan ”parantumaan” seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Hoitoja on kritisoitu laajalti, eikä niiden toiminnassa nähdä lääketieteellisiä perusteita. Itse asiassa Satakunnan Kansakin huomauttaa, että Maailman terveysjärjestö WHO:n Yhdysvaltojen osasto PAHO on todennut hoidot terveydelle vaarallisiksi.

Kun haastattelussa Ruotsalalta kysytään, voiko hänen mielestään homoudesta ”parantua” heteroksi kristinuskon avulla, tämä vertaa tilannetta huumeriippuvuuteen.

”Minulla on muutamia ystäviä, joilla on vahva huumetausta. Heille on sitten ollut tällainen vahva uskoontulon kokemus. Heidän elämänsä on saanut ison käännöksen. Olen seurannut heidän elämäänsä ja huomannut tällaisen positiivisen vaikutuksen. En minä voi sitä kyseenalaistaa, jos ihminen näin kokee”, Ruotsala kertoo haastattelussa.

Nyt vasemmistoliiton kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Silvia Modig on ottanut asiaan kantaa Facebook-kanavallaan. Modig ilmoittaa laittavansa Pori Jazzin yksin tein boikottiin Ruotsalan kommenttien vuoksi.

”Pori Jazzien toimitusjohtajan valinta kertoo minulle, etten minä ole tervetullut. En vie penniäkään lafkaan ,jonka toimari pitää minua sairaana ja syntisenä”, naisen kanssa rekisteröidyssä parisuhteessa ollut Modig kirjoittaa.

”Uskomatonta puhetta. Miten joku vielä kaiken sen tiedon valossa mitä meillä on puolustaa eheytyshoitoja? Ne ovat vaarallisia varsinkin nuorille. Se on tosiasia eikä uskonnonvapauteen kuulu oikeus tehdä muille julmuuksia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kipuilevat yhteiskunnan asenteiden ja syrjinnän takia, ei identiteettinsä.”

Alla Modigin päivitys, jonka kommenttiketjussa esimerkiksi Iiro Rantala ottaa aiheeseen kipakasti kantaa.

Päivitys 6.6.2018 18:20: Aki Ruotsala on julkaissut Facebook-sivuillaan vastineen, jossa tämä sanoo Satakunnan Kansan esittäneen itsestään vääriä väitteitä. Ruotsalan mukaan uutisessa on viitattu KD Nuorten 23.3.2011 julkaistuun tiedotteeseen, ei hänen omaan kirjoitukseen. Toisin kuin YLE ja SK uutisoivat, Ruotsala sanoutuu irti väitteistä, joiden mukaan hän rinnastaisi homoseksuaalisuuden ja huumeiden käytön eikä hänellä ole ”mitään kompetenssia arvioida niitä”.

”Kaikki ihmiset tulee hyväksyä seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta ja heillä tulee olla vapaus määritellä oma identiteettinsä. Vuonna 2011 edustamani järjestö KD Nuoret on osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun ja ainoastaan puolustanut suvaitsevaisuutta ja yksilöiden oikeutta ilmaista mielipiteitään”, Ruotsala kirjoittaa ja sanoo päättävänsä keskustelun omalta osaltaan tähän, sillä se ei liity hänen työhönsä tulevana Pori Jazzin toimitusjohtajana.

Satakunnan Kansan mukaan Pori Jazzin hallitus pitää kuitenkin asiasta hätäkokouksen. Hallituksen jäsenet ovat kuitenkin tällä hetkellä eri puolilla maailmaa, joten kokouksen kasaaminen on vaikeaa. Päätös yritetään kuitenkin saada aikaan jo kuluvan illan aikana. Pori Jazz 66 ry:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Jaakkola ilmoittaa Jazzin sanoutuvan täysin ja aivan ehdottomasti irti syrjinnästä.

”Me puramme koko asian ja esille nousee todennäköisesti yhtenä vaihtoehtona vasta valitun toimitusjohtajan työsuhteen purkaminen. Meidän on kuitenkin ensin selvitettävä mitä on sanottu ja mitä on sanomisella tarkoitettu”, Jaakkola kommentoi Satakunnan Kansalle ja esittää omasta puolestaan anteeksipyynnön seksuaalivähemmistöille.

Päivitys 6.6.2018 20:33: Ja näinhän se sitten päättyi: hallitus päätti hätäkokouksessa, ettei Aki Ruotsala aloita toimitusjohtajana kesän jälkeen.

Lisää luettavaa