Ratt-laulajasta grunge ei tappanut glam metalia, Winger-keulahahmo on täysin eri mieltä – ”Joka muuta väittää kiistää totuuden”

Kip Winger pitää myös huvittavana, miten lyhytikäinen tukkahevin turmioksi koitunut grungevillitys lopulta oli.
25.7.2023 14:05

Glam metal eli niin sanottu tukkahevi eli kultakauttaan 1980-luvulla, mutta 1990-luvulla sen suosio laski jyrkästi ja jopa kaikkein nimekkäimmillä bändeillä oli suuria vaikeuksia myydä levyjä ja täyttää isoja keikkapaikkoja. Historiankirjoissa glam metalin turmio pistetään yleensä 1990-luvun alussa päätään nostaneen grungen piikkiin, mutta Ratt-yhtyeen laulaja Stephen Pearcy totesi hiljattain Goldminen haastattelussa olevansa asiasta hieman eri mieltä ja sanoi liian suureksi paisuneen skenen tukehduttaneen itse itsensä.

”Tultiin siihen pisteeseen, että bändien piti pukeutua tietyllä tavalla, liikkua tietyllä tavalla, laulaa tietyllä tavalla ja muuta paskaa. Maailma täyttyi mini-Mötleystä ja mini-Ratteista ja se oli aivan liikaa”, Pearcy tuumasi.

”Kun kaikki tekevät täysin samaa musiikkia, käyttävät samoja tuottajia ja musavideoiden ohjaajia, tulee väkisinkin ongelmia. Joten en syytä grungea asiasta sen enempää kuin mitään muutakaan, mitä siihen aikaan skenessä tapahtui.”

Winger-yhtyeen keulahahmo Kip Winger taas näkee asian täysin eri tavalla kuin Pearcy. Winger nimittäin toteaa tuoreessa Metal Edgen haastattelussa, että nimenomaan grunge tuli ja tappoi tukkaheviskenen ja sillä sipuli.

”Joka muuta väittää kiistää totuuden. Jopa Bon Jovilla oli vaikeuksia myydä keikkalippuja. Joten jos joku sanoo, ettei grunge tappanut skeneä, ei tiedä mistä puhuu. Grunge pyyhki kaikki tieltään”, Winger julistaa.

”Huvittavinta oli, että grunge itse ei ollut kovin pitkäikäinen. Siitä skenestä ei lopulta tullut kovin montaa mahtavaa bändiä eikä se tuottanut kovin montaa hyvää biisiä. Älä ymmärrä väärin, osa tyypeistä oli todella mahtavia – kuten vaikka Dave Grohl – mutta sen kaari jäi melko lyhyeksi, missä nyt ei ole mitään uutta.”

Kip Winger myös lisää, ettei hän missään nimessä vihaa grungea, vaikka se vaikutti myös Wingeriin: vuonna 1988 ilmestynyt Winger-debyytti ja sitä seurannut vuoden 1990 In the Heart of the Young myivät moninkertaisesti platinaa, mutta kolmas albumi, vuonna 1993 ilmestynyt Pull oli kaupallinen floppi ja seuraavana vuonna yhtye laitettiinkin telakalle useaksi vuodeksi.

”Tunnustan, että Kurt Cobainin lyriikat Smells Like Teen Spiritiin ovat nerokkaat. Pidin myös grungen raa’asta energiasta. Se oli vastalääke kaikelle paskalle, jota muut tekivät”, Winger tuumaa.

”Kyse ei siis ole siitä, ettenkö olisi fani. Pidin monista bändeistä kuten Alice In Chains, Soundgarden, Nirvana ja ehkä Stone Temple Pilots. He olivat mahtavia ja rakastan heitä. Mutta niiden lisäksi siitä skenestä ei tullut juuri muita mahtavia bändejä.”