”Se oli sekä uskomatonta että pelottavaa” – Alice In Chains -kitaristi muistelee grungeaallon nousua

Jerry Cantrell Kuva: Wikimedia Commons / Marcela Fae

Jerry Cantrell pitää Seattlesta alkunsa saanutta ilmiötä edelleen kuin satuna.

Uuden Rainier Fog -levynsä piakkoin julkaisevan Alice In Chains -yhtyeen kitaristi Jerry Cantrell muistelee tuoreessa Metal Hammer -lehdessä grungen nousua ja myös tuhoa. Alice In Chains oli yksi niistä seattlelaisyhtyeistä, jotka marssivat musiikkityylin etulinjassa sen noustua suuren yleisön suosioon 90-luvun alussa.

”Se oli coolia jo ennen kuin kukaan muu edes tiesi siitä. Joimme kaljaa Soundgardenin Kim Thayilin kanssa, kävimme Black Flagin keikalla, näimme Mudhoneyn jossain vitun autotallissa, lämppäsimme Mother Love Bonea jossain jäähallissa…”, Cantrell muistelee alkuaikojen meininkiä.

”Se oli sekä uskomatonta että pelottavaa, sillä ensin olit vain kova paikallinen pumppu ja yhtäkkiä olitkin joku juttu koko maailman silmissä, osa liikettä. Se tuntuu edelleen sadulta ja siitä puhuminen saa edelleen tunteet pintaan. Siitä on niin kauan eikä moni meistä ole enää keskuudessamme, mutta se musiikki elää edelleen ja on hyvin voimakasta. Ja juuri se oli meidän tavoitteemme.”

Rainier Fog äänitettiin Seattlessa Studio X:ssä, jossa Alice In Chains teki muun muassa viimeiseksi jääneen albuminsa edesmenneen laulaja Layne Staleyn kanssa vuonna 1995. Cantrell myöntää hieman pelänneensä astua paikkaan niin pitkän tauon jälkeen.

”Pohdimme, miten paljon menneisyyden haamuja siellä majailee. Mutta olemme nyt eri porukka erilaisessa mielentilassa eikä siitä tullut ongelmaa. Jätimme ne ajatukset ovella ja painuimme hommiin”, Cantrell sanoo.

”Tunnelma oli enemmän kuin olisi tullut jälleen kotiin. Otimme jälleen yhteyttä omiin juuriimme ja kotikaupunkiimme.”