Helsingin vanhimpiin rytmimusiikkitapahtumiin lukeutuva Funky Elephant järjestetään keväällä 20. kerran. Helsingin The Circuksessa ja Mbarissa 3.−6. huhtikuuta pidettävä tapahtuma on juhlavuoden kunniaksi kasvattanut kokoaan ja tarjontaansa.
Miten Funky Elephant on muuttunut vuosien varrella, festivaalijohtaja Sami Mannerheimo?
− Festivaali alkoi Tavastialla heti kolmipäiväisenä. Aluksi ei ollut kauheasti valinnanvaraa festarin esiintyjiksi, sillä funkia, soulia ja muuta tummaa rytmimusiikkia ei vuonna 1994 ollut kovin paljon tarjolla. Funky Elephant pääsi viralliseksi kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumaksi ja sieltä saadun tuen turvin saatiin ohjelmistoon ensimmäinen ulkomainen esiintyjä, Roy Ayers, ja laajennettiin toimintaa myös Semifinalin puolelle.
− Funky Elephant laajeni 14. festarin aikana, kun Tavastian lisäksi tapahtumapaikoiksi tulivat myös Mbar ja Kuudes Linja. Kun festivaali saavutti 18 vuoden iän, oli aika jatkaa matkaa Tavastialta kohti uusia seikkailuja. Festivaalia järjestävän Funky Amigos ry:n monien kokousten jälkeen päätettiin jatkaa festivaalia huhtikuussa ja klubiympäristössä. Uusi, isompi, kapasiteetiltaan 1 500 henkilöä vetävä The Circus tarjosi hyvät puitteet laajentaa tapahtumaa uuteen suuntaan. Circukseen tehtiin muun muassa kolme lavaa ja ohjelmaan lisättiin esimerkiksi sirkusta ja tanssia.
Mannerheimon mukaan myös Helsingin klubielämä on muuttunut kahdenkymmenen vuoden aikana.
− Se on muuttunut kahdessakymmenessä vuodessa aktiivisemmaksi. Toisaalta, toiminta on keskittynyt entistä enemmän viikonloppupainoitteiseksi. Helsingistä on tullut kansainvälisempi ja rennompi paikka järjestää klubeja. Ehdottomasti parempaan ja suvaitsevampaan suuntaan ollaan menty.
Mitkä ovat olleet Funky Elephantin tähänastisen historian kohokohtia?
− Hienoja hetkiä on koettu paljon, mutta live-keikoista mieleenpainuvin on ollut Sharon Jones & The Dap-Kingsin ensimmäinen Suomen-keikka vuonna 2005. Dj-keikoista ylivoimaisesti kovin koskaan näkemäni oli Kid Koalan setti vuonna 2011. Unohtumaton kokemus oli myös Funky Elephant -jatkot purkutuomion saaneilla VR:n makasiineilla vuonna 2006.
Tasavuosijuhlia viettävän Funky Elephantin ohjelmistosta löytyy tänä keväänä perinteisen funkin ja soulin ohella tarjontaa eri puolilta rytmimusiikkimaailmaa, aina syyrialaisen Omar Souleymanin lähi-idän elektrosta brasilialaisen Da Latan ja Maria Gasolinan brasilialaisväritteisiin tunnelmiin.
Kotimaisista artisteista maininnan arvoisia ovat festivaalin kanssa yhtäaikaisesti pyöreitä vuosia täyttävä Eternal Erection, neljännen albuminsa juuri julkaissut Tuomo sekä uutta levyä työstävä Yona & Orkesteri Liikkuvat Pilvet.
Huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna nähdään myös ennennäkemätön Elephantastic All Stars –show, jonka puitteissa Paleface, Gracias, Gasellit, Tuuttimörkö, Puppa J sekä
Solonen ja Kosola nousevat yhdessä lavalle Dj Polarsoulin johdolla.
Festivaalijohtaja Sami Mannerheimo, mitkä viisi keikkaa tämän vuoden Funky Elephantin ohjelmistosta kannattaa ehdottomasti tsekata?
− Tämä on vaikea. Omia suosikkeja on paljon. Tämän hetken suosituslistaus on seuraava: 1. Ebo Taylor (kuvassa), 2. Omar Souleyman, 3. Eternal Erectionin 20-vuotisjuhlashow, 4. Kaveri Special, ja 5. Elephantastic All Stars.
20. Funky Elephant -festivaali Helsingin The Circuksessa ja Mbarissa 3.−6. huhtikuuta. Tarkka ohjelma ja muuta lisätietoa löytyy täältä.