2000-luku kääntyy pian jo kolmannelle vuosikymmenelleen, mutta musiikkiala painii vieläkin digiajan poikimien ongelmien kanssa. Levymyynnistä ei tässä vaiheessa puhu enää kukaan ja suoratoistopalvelujen ansaintalogiikka on edelleen sellainen, että aiempaa harvemmat kykenevät ansaitsemaan toimeentulonsa omilla sävellyksillään. Musiikin määrä on kasvanut ja arvo laskenut, näin yksinkertaistetusti sanottuna.
Tästä monet vanhan koulukunnan muusikot haluavat edelleen muistuttaa, ja erityisesti Kiss on pitänyt asiasta huomattavan paljon ääntä. Gene Simmons on harmitellut moneen kertaan, miten nykypäivän nousevat kyvyt kärsivät tilanteesta, ja Paul Stanley on tuoreessa Yahoo Financen haastattelussa samoilla linjoilla. Aiheesta kertoo myös Blabbermouth.
”Suoratoistopalvelut ovat minusta edelleen kuin villi länsi. Ne kohtelevat yhä muusikoita enimmäkseen epäreilusti. Muusikoiden pitäisi saada palkkio työstään kuten kaikkien muidenkin. Että joko ostat heidän tuotettaan tai et”, Stanley sanoo.
”Suoratoistopalveluissa lähtökohta on sen sijaan sellainen, että joko maksamme sinulle summan X tai emme lainkaan. Se on vähän sama kuin joku tulisi maalaamaan talosi ja sen jälkeen sanelisit, paljonko hän työstään saa. Koko lähtökohta on väärä. Mihin suuntaan tilanne tästä kehittyykään, kaikki perustuu lähtöasetelmalle, joka on minusta epäoikeudenmukainen.”
Stanley lisää, ettei huolehdi omasta tilanteestaan, koska hänen vaurautensa on jo ajat sitten turvattu. Uusilla tulokkailla on vaikeampaa.
”Monet nuoret tekevät musiikkia hyvin idealistisesti ajatellen, ettei raha ole heidän varsinainen kannustimensa. Mutta kun tulee aika maksaa vuokra, siitä tulee se kannustin”, Stanley sanoo.
Kiss jättää suomalaisille jäähyväisiä Hyvinkään Rockfestissä 9. kesäkuuta. Soundi on tapahtuman yhteistyökumppani.