Tuikituntematon ruotsalaismuusikko kerää enemmän Spotify-striimejä kuin Michael Jackson tai Metallica – Näin se onnistuu

Johan Röhristä on tullut Ruotsin soitetuin artisti, vaikka kukaan ei tunne häntä.
20.3.2024 09:50

Dagens Nyheter on jo muutaman vuoden ajan tutkinut suoratoistojätti Spotifyssa olevia feikkiartisteja eli valenimillä esiintyviä artisteja, joita ei ole olemassa Spotifyn ulkopuolella ja joiden musiikkia kuitenkin löytyy myös Spotifyn kuratoimilta listoilta, pääasiassa tausta- ja tunnelmamusiikkia tarjoavilta sellaisilta.

Tutkimuksissaan Dagens Nyheter löysi Tukholmassa päämajaa pitävän 47-vuotiaan säveltäjä Johan Röhrin, joka on julkaissut Spotifyssa yli 2700 kappaletta yli 650 feikkinimen kautta. Lehden mukaan Röhrin aliakset ovat keränneet kuunteluja yhteensä yli 15 miljardia mikä on enemmän kuin esimerkiksi Michael Jacksonilla, Metallicalla, Mariah Careylla tai Abballa. Dagens Nyheterin mukaan Röhr on tienannut feikkiartisteillaan vuosien 2020 ja 2022 välillä yli 70 miljoonaa Ruotsin kruunua (eli reilut 6 miljoonaa euroa); Röhrin pyörittämän yrityksen rojaltitulot olivat yksinään vuonna 2022 yli 32 miljoonaa kruunua (yli 2,8 miljoonaa euroa).

Dagens Nyheterin mukaan valtaisiin tuloihin on päästy, koska Röhrin luomien ”artistien” – joita ovat muun muassa Maya Åström, Minik Knudsen, Mingmei Hsueh ja Csizmazia Ete – tunnelmamusiikkia löytyy ”vähintään” 144 Spotifyn viralliselta listalta. Esimerkiksi Spotifyn virallisen Stress Relief -soittolistan 270 kappaleesta 41 on Röhrin eri feikkiartistien teoksia. Stress Relief -soittolistalla on yli 1,45 miljoonaa seuraajaa.

Satoja feikkiartisteja pyörittävä, suurelle yleisölle tuikituntematon Röhr on Dagens Nyheterin mukaan laulanut Melodifestivalen-laulukilpailun kuorossa 2000-luvun alussa sekä työskennellyt kapellimestarina useissa tv-tuotannoissa sekä monien tunnettujen artistien kiertueilla.

Lisää luettavaa