Demoefekti 19/2013

8.5.2013 14:56

NOK NOK

Helsinkiläinen Nok Nok tarjoilee hyviä viboja ja ajattelemisen aihetta. Suomenkielistä poppia soittava yhtye maustaa suoraviivaista ja melodista ilmaisuaan milloin tujauksella soulia, milloin slaissilla reggaeta tai rappia. Laulajan sanailu on terävää, ja vaikka soundi onkin ohkainen, kuulee artikulaatiosta suuren intensiteetin ja itsevarmuuden. Pakottomasti rullaava Se vihaa rasismia on mainio kappale, jonka ketään osoittelematon sanoma ja läpisävelletty kertsi löytävät tiensä perille. Vakavahenkisempi Parempi sulle ei yllä tämän tasolle. Sen teksti on lähempänä tavanomaista arkirealismia, ja naisrapparin ulosannissa jokin tökkii. Tärkeintä ja ilahduttavinta on kuitenkin se, kuinka ennakkoluulottomasti Nok Nok työstää omannäköistä kuvaansa modernista suomipopista. Se vaatii vain vähän hiomista. (SN)

https://soundcloud.com/noknokband

RAJALLA

Suomenkielinen metalli kopsahti joitakin vuosia sitten sujuvasti omaan lokeroonsa Mokoman, Kotiteollisuuden, Stam1nan ja Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen myötä, ja samalla nämä bändit määrittelivät koko lajityypin suuntaviivat. Rajalla on pitkästä aikaa bändi, joka tarpoo samoilla soilla. Rajalla noudattaa kuulemiaan oppeja, mutta ei liian orjallisesti. Yhtye on valinnut metallilleen haasteellisen toteutustavan. Biisien sovitukset ovat perin riisuttuja, jolloin itse sävellysten harteille kasvaa suuri painolasti. Rajalla on kuitenkin kirjoittanut vahvoja kappaleita ja se on bändinä sen verran kova sekä notkea, että lopputulos on joltisenkin onnistunut. Kahden biisin perusteella Rajalla-yhtyeelle voi luvata suopeata tulevaisuutta, mutta se vaatii bändiltä itseltäänkin paljon.  (MS)

www.facebook.com/rajallaband

EMPIRE STATE OF MUSIC

Nokkelan pömpöösisti nimetty ESOM on vuonna 2011 perustettu viisihenkinen orkesteri Oulusta. Yhtye kertoo, että “musiikkimme on henkäys uutta oululaista popahtavamman ilmaisun aaltoa, joka on viime aikoina nostanut päätään täällä synkässä hevikaupungissa.” On helppo arvata, että yhtye viittaa tällä paikallisen Satellite Storiesin menestykseen aina ulkomaita myöten. Entisenä oululaisena olen toki tyytyväinen paikallisen musiikkielämän nykyiseen monimuotoisuuteen. Asian kääntöpuoli vain on se, että tällaisilla aalloilla on tapana tuottaa toinen toistaan samankaltaisempia yhtyeitä. Omaperäisyys ei ole siis ESOMin(kaan) vahvuus, ellei naislaulajaa ei lasketa tällaiseksi. Sen sijaan oululaisyhtye tarjoilee uuden ep:nsä avaavalla Sleep Theorylla kypsää amerikkalaistyylistä voimapoppia, tasokasta soittoa ja laulua sekä kursailematonta energiaa. (SN)

https://soundcloud.com/esom

 


Soundin Demoefektissä nostetaan viikoittain esiin muutama kiinnostavin demo. Demosetinä toimivat Sami Nissinen (SN) ja metalliin erikoistunut Marko Säynekoski (MS).

Ohjeet demojen lähettämiseen löytyvät täältä.

Lisää luettavaa