Haastattelu: Arion sai inspiraation avainbiisiinsä Auschwitzissa – aihio riitti vakuuttamaan Noora Louhimonkin mukaan

Ehtaa metallia esittävä Arion julkaisi huhtikuussa kolmannen albuminsa Vultures Die Alone. Timo Isoaho jututti kymmenen vuotta uurastanutta bändiä Soundiin 4/21.
14.5.2021 09:27

Modernin heavy metalin sanansaattaja Arion juhlii kuluvan vuoden aikana kymmenen vuoden mittaista uraa. Pitopöydän keskipisteenä on yhtyeen juuri ilmestynyt kolmas studioalbumi Vultures Die Alone.

– Idea bändistä syntyi Sibelius-lukiossa syksyllä 2011, mutta alkuvaiheet olivat aikamoista puuhastelua. Tositoimiin ryhdyimme vasta vuoden 2012 lopulla, sanoo kitaristi Iivo Kaipainen.

– Matkan varrelle on mahtunut kaikenlaista hienoa, ja esimerkiksi keikka Tokion Loud Park -tapahtumassa syksyllä 2014 on jäänyt mieleen. Yleisöä oli kymmenisen tuhatta, enkä saanut edellisenä yönä aikaeron takia nukuttua. Aikamoinen reissu!

– Battle Beastin seurassa keväällä 2019 tehty Euroopan-kierros taas oli kokonaisuutena parasta, mitä tämä touhu voi tarjota. Se oli todella hauska rundi ilman vastoinkäymisiä!

Mennäänpä sitten Vultures Die Alonen äärelle.

– Albumin valmistelu alkoi keväällä 2019, mutta aluksi työ eteni varsin verkkaisesti. Yhtyeen aikataulu oli nimittäin sen verran hektinen, ettei varsinaista laulunkirjoittamisen rauhaa löytynyt, kertoo Kaipainen.

– Homma alkoi edetä toden teolla loppuvuodesta ja Vultures Die Alonen biisit olivat läjässä talvella 2020. Ennen kuin koronatilanne muuttui vakavaksi maaliskuussa, meillä oli jo aikaisempia raskaammalta soundaavan levyn demoversio valmiina.

Löytyykö uudelta albumilta jonkinlaisia avainbiisejä?

Bloodlinen aihio syntyi ensimmäisenä, mutta sen viimeistelemisessä oli hankaluuksia. Lopulta ymmärsin, että kappaleesta kannattaa tehdä duetto. Battle Beastin Noora Louhimo oli kiertueen aikana lupautunut duettokaveriksi, mikäli biisiaihio onnistuu sytyttämään hänet. Näin tapahtui, ja Bloodlinestä tuli lopulta albumin ensimmäinen singlelohkaisu.

I Love to Be Your Enemy -biisin tarina puolestaan on aika erikoinen. Topias (Kupiainen, rumpali) oli tehnyt läjän hyviä riffejä ja tehnyt niistä raskaan instrumentaalin hienoilla orkestraatioilla maustettuna. Aihio makasi hetken pöytälaatikossa, mutta luovuuspäissäni sain sävellettyä siihen vahvan kertosäkeen. Seuraavaksi ajattelin, että pyydämme jotakin vierailevaa ”screamolaulajaa” vetämään säkeistöt, mutta sitten kirjoitinkin muutamia ”vihaisia räppilaineja”. Teimme kappaleesta demon ja se soundasi törkeän hyvältä. Viimeistään tämän teoksen äärellä ymmärsin, että Arion voi tehdä ihan mitä tahansa!

Noora Louhimon lisäksi levyllä vierailee myös Cyan Kicks -yhtye. Ainakin tavallaan.

In the Name of Love syntyi kovassa inspiraation puuskassa kahdessa päivässä, sanoituksineen päivineen. Tajusin saman tien, että kyseessä on duettobiisi, ja haluan mukaan Cyan Kicksin Susanna Aleksandran. Bändin jäsenet ovat ystäviämme ja pidän kovasti heidän musiikistaan. Ehdotin fiittiä Susannalle sekä Niilalle (Perkkiö, kitara) ja molemmat innostuivat biisistä. Kappaleen nimeksi tuli In The Name Of Love (Featuring Cyan Kicks), sillä halusimme antaa kaveribändille mahdollisimman paljon huomiota.

Entä millaisia teemoja sanoituksista löytyy?

– Tekstejä alkoi syntyä muutaman ikävän vastoinkäymisen ja pettymyksen jälkeen. Sitten aloin kirjoittaa ja tunteet siirtyivät paperille kuin itsestään, sanoo Kaipainen.

A Vulture Dies Alone -biisi kiteyttää koko albumin teeman. Se kertoo itsekkäistä opportunisteista, jotka yrittävät hyötyä muiden epäonnesta ja menestyä keinolla millä hyvänsä.

Bloodline on vähiten henkilökohtainen biisi. Se kertoo ihmiskunnan julmuudesta ja inspiraatio tekstin tekemiseen syntyi Auschwitzin keskitysleirillä. Kappale antaa äänen sorretuille ja se on sitä kautta myös antirasistinen sanoitus. Jokaisen elämä on yhtä arvokas: ”We are your kind / we are your bloodline”!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 4/21.

Lisää luettavaa