Huora julkaisi tanakkaa asiaa latelevan singlen – ”Jos ei muuteta vahingollisia tapoja ja asenteita, olemme pulassa.”

Pitkästä aikaa uutta Huoraa niin äänen kuin kuvankin muodossa. Lue Anni Lötjösen haastattelu.
26.2.2021 10:26

Olisi tarjolla uutta iskusävelmää Huoralta. Tänään ilmestynyt, maailmanlopun visioita Pentti Linkolan vinkkelistä kriittisesti pyörittelevä Loppu-single on saanut myös bändin kansaa niittävää live-energiaa esittelevän videon, joka kannattaa tiirailla tuosta yläpuolelta.

Huora äänittää parhaillaan jatkoa vuonna 2018 ilmestyneelle Kosto elää! -albumille. Yhtyeen laulaja Anni Lötjönen vastaili Soundin kysymyksiin.

Loppu kuulostaa sanoituksiltaan varsin sysimustalta kappaleelta. Mikä on toiminut kimmokkeena näin pessimistiselle tekstille?

Anni: – Maailman tilasta tämä syntyi – tai maailmankatsomuksesta. Kappale käsittelee ilmastonmuutosta. Jos ei muuteta vahingollisia tapoja ja asenteita olemme pulassa. Mietin joka päivä maailman pelastamista, mitä sille voisi tehdä ja miten voisin omalta osaltani vaikuttaa asiaan. En ole pessimisti, päinvastoin, mutta kappaleessa kuvataan linkolalaista ajatusmaailmaa.

Kappaleessa ladellaan aika kovaa tekstiä ja esimerkiksi mainitaan, ettei liikakansoittuneessa maailmassa välttämättä kannattaisi pelastaa kaikkia, vaan joidenkin veneiden voisi antaa upota. Miten biisin sanoma pitäisi ymmärtää?

”Moni olisi valmis hylkäämään veneitä. Itse en ole. Suosin kestävien elämäntaparatkaisujen järjestämistä ja humanitaarisen avun ylläpitämistä.”

– Tässä viitataan Linkolan suoriin lausuntoihin. Hän tiettävästi ajatteli, että kaikenlainen, jopa täysin kyseenalaisin keinoin tapahtuva väen väheneminen olisi hyvä asia ja ratkaisu ongelmiin. Hän arvotti kenen tulisi selvitä ja kenen ei. Sama näkyy päivittäin tavallisten ihmisten keskuudessa ja massoittain puolueiden kannatusmäärissä.

– Moni olisi valmis hylkäämään veneitä. Itse en ole. Suosin kestävien elämäntaparatkaisujen järjestämistä ja humanitaarisen avun ylläpitämistä. Linkola halusi, että planeetta voi hyvin ja hän profiloitui ekologiseksi hahmoksi, mutta hyväksyi ja toivoi hyvinvoinnin saavuttamiseksi kauheita tekoja kanssaihmisiä kohtaan. Ihmisiä, jotka pukevat tylyt aikeet näennäisen hyviin aatteisiin, löytyy eri ideologioista. Täytyy olla tarkkana, mitä milloinkin kaupataan.

Ottavatko muutkin Huoran uudemmat biisit kantaa yhteiskunnallisiin asioihin?

– Jako on varmaan aika 50/60 tälläkin kertaa. Jotkut ottavat ja jotkut ei ollenkaan, tekstit syntyvät siitä, mikä kirjoitushetkellä resonoi. Tarkkailen maailman tapahtumia yhtä lailla kuin ihmisiä kaupassa ja joskus kirjoitan siitä mitä minulle kuuluu ja toisinaan siitä mitä näen. Rehottavan rasistiset ihmiset ja pahoinvointia edistävät poliitikot ovat ikävä kyllä kestoaiheita. Edelleen odotan maailmaa, jossa heistä ei syntyisi materiaalia.

Yhteiskunnallisista asioista puheen ollen, miten korona-aika on vaikuttanut teidän arkeenne? Moni muusikko ja alan yhtiö on joutunut ongelmiin pandemian keskellä. Ovatko alaan kohdistuneet rajoitukset olleet mielestänne asianmukaisia?

– Olimme keikkatauolla koko viime vuoden, joten korona-aika ei vaikuttanut bändin toimintaan silloin, mutta tänä vuonna vaikuttaa. Suunnitteilla on tehdä keikkoja, nähtäväksi jää onnistuuko se.

– En ole virologi tai tutkija, joten en osaa kommentoida rajoitusten asianmukaisuutta. Toivon, että mahdollisimman pian päästään järjestämään tapahtumia ja alan ihmisten ahdinko loppuu.

Mitä kaikkea Huora aikoo puuhata alkaneen vuoden aikana?

– Uutta musiikkia ja yleistä pahennusta. Perushommia.

Lisää luettavaa