”Minua pelottaa Putin niin saatanasti”, sanoo Anni Lötjönen – tämä ja monet muut kauhut kuuluvat Huoran uutuusalbumilla

Huora-yhtyeen kolmas albumi Älä luovuta on tullut nyt yleisön ulottuville. Mikko Meriläinen jututti laulaja Anni Lötjöstä Soundiin 1/22 ja otti selvää, mistä aihioista levy on kehkeytynyt. Julkaisemme pätkän artikkelista nyt myös nettiversiona.
4.2.2022 10:20

Vaaleanpunaiset asiat ovat kaukana Huoran kolmannesta pitkäsoitosta, joka on saanut nimekseen Älä luovuta. Eräänlaisen nimibiisin virkaa albumilla toimittaa merkitykseltään lähes käänteinen (Älä) luovuta. Jonnekin sinne varovaisen optimismin ja vihaisen lohduttomuuden väliin Lötjösen ja Huoran maailmankuva tuntuu asettuvan.

– Siinä biisissä kannustetaan luopumaan asioista, jotka eivät toimi. Levyn nimi taas tarkoittaa, että ei pidä luovuttaa, sillä vaikka maailma on täynnä kaiken maailman putineita, porukalla me pystytään pärjäämään, Lötjönen avaa.

Konkreettisesti ja peittelemättä Putin löytyy kappaleesta Njet, Vlad!

– Minua pelottaa Putin niin saatanasti, Lötjönen sanoo.

– Pelottaa ajatus siitä, että maailmassa on noin sekaisin oleva ihminen, jolla on niin paljon valtaa.

– Siihen liittyy pettymys siitä, että miten on mahdollista että ihmisiä myrkytetään eikä muu maailma voi laittaa sellaisia sanktioita, että hänet saataisiin aisoihin.

Toinen omaa elämänpiiriä kauempaa haettu aihe löytyy kappaleesta Palvele ja turvaa, joka tietenkin viittaa ”to protect and to serve” -mottoa hokevaan Yhdysvaltojen poliisilaitokseen.

– Se kertoo poliisiväkivallasta ja tummaihoisten surmaamisesta ilman syytä. Jokaisella säkeistöllä on oma henkilönsä, Lötjönen avaa.

Hän sanoo, että vaikka poliisiväkivalta puhututtaa ennen kaikkea Yhdysvalloissa, ei asialta voi sulkea silmiään täälläkään.

– Meidän kaikkien pitäisi pitää tarpeellisena puuttua siihen ja puhua siitä. Se ei ole millään tavalla ok, että värillisiä ihmisiä kohdellaan automaattisesti helpommin rikollisina. Eikä se ole pelkästään poliisien ongelma, vaan meidän kaikkien ongelma. Ennakkokäsitykset elää meissä kaikissa vahvasti.

Vaikka Lötjösen teksteissä asioista lauletaan suoraan, on aina myös väärintulkinnan mahdollisuus. Sen sanoittaja sai kokea jo uran alkuvaiheessa kun Kaikki uuniin -biisin aikana yleisössä näkyi kättään yläviistoon ojennellut kaljupää.

– Mä näytin sille lavalta, että nyt käsi alas ja vittuun täältä.

Yllättävä yhteydenotto tuli myös uuden albumin Loppu-singlen ilmestyessä. Koronadenialistiksi paljastunut tuttava oli lähettänyt Lötjöselle kiittelevän viestin kappaleesta.

– Se biisi ei todellakaan liity mitenkään koronaan tai että hallitus kusettaisi meitä siinä. Huolestuttaa, että joku saattaa ottaa mun sanoman omakseen ihan väärällä tavalla. En voi jokaiselle ihmiselle avata, että mistä mikäkin kappale itse asiassa kertoo.

Yksi Lötjöselle erittäin tärkeä aihe loistaa poissaolollaan koko Huoran katalogista. Hän on vannoutunut vegaani ja jaksaa kyllä paasata aiheesta ystävilleen (tai vaikka MTV3:n Neljän tähden illallinen -ohjelmassa) mutta laulunteksteissä hän ei ole vegaaniutta toistaiseksi käsitellyt.

– Olen kyllä tehnyt yhden aihion aiheeseen liittyen, mutta ei se ole edennyt mihinkään. Ehkä se on seuraavalla levyllä, en tiedä.

Yksi aiheen suhteen mietityttävä seikka on, ettei bändistä kukaan muu ole vegaani.

– En tiedä haluavatko he edustaa sellaista. Mutta toisaalta tiedän varmasti, ettei kenelläkään heistä ole mitään vegaaneja vastaan. Mutta on siinä ero, että tämä on vain mulle tärkeä asia, mutta muuten mun sanoitukset ovat kuitenkin edustaneet meidän kaikkien yhteistä ajattelumaailmaa.

Lötjönen tiedostaa myös sen, että ruokavalio on aiheena paitsi hyvin henkilökohtainen myös erittäin paljon mielipiteitä jakava.

– Ehkä mä haluan tässä asiassa kuitenkin antaa ihmisille vapauden löytää se sisäinen vegaani itsestään, kun taas muissa biiseissä enemmän kuin mielelläni sanon vaikkapa, että sinä et saa olla natsi.

Teksti: Mikko Meriläinen
Lue koko artikkeli Soundista 1/22.

Lisää luettavaa