Mitä tapahtui CMX:lle? ”En keksi mitään järjellisen kuuloista lausetta, joka kuvaisi CMX:n tilannetta”, sanoo A.W. Yrjänä

A.W. Yrjänä kertoo Soundissa 3/24 ensimmäisen sooloalbuminsa sisällöstä ja kehkeytymisestä. Artikkelissa käsitellään myös bändikentältä kadonneen CMX:n tilaa. Julkaisemme osion pidemmästä artikkelikokonaisuudesta nyt verkkoversiona.
25.3.2024 10:30

Tässäkin juttukokonaisuudessa on ikään kuin ohimennen mainittu ja sivuttu A.W. Yrjänän pitkäaikainen yhtye CMX. Vaan mikä on yhtyeen tosiasiallinen tila vuonna 2024?

Asian selvittämiseksi kannattaa haarukoida Yrjänän sooloalbumin Heliografin aikajanaa. Artistin mukaan hän itse päätti käytännön tasolla keväällä 2022, että alkaa tehdä soololevyä, ja rahoituksen tasolla asia lyötiin Gabi Hakasen ja Vallila Music Housen kanssa lukkoon saman vuoden syksyllä.

Vaikka käytännön päätökset levyn tekemisestä syntyivät parin viime vuoden sisällä, niin Yrjänä kertoo miettineensä soololevyn tekoa jo noin 10 vuoden ajan. Taustalla on ollut muun muassa se, että hän on vienyt pääbändilleen kappaleita, jotka eivät ole kuitenkaan kelvanneet jatkotyöstöön.

– Se tarkka lause on varmaan ollut jotain tyyliin, että ”minä en tiedä mitä tämmöiseen biisiin soitettais”. Ja silloinhan se ei tule CMX-levylle, koska kappaleiden valinta oli aina hyvin demokraattinen prosessi, Yrjänä kertoo.

– Jos jonkin toisen kuvaavan anekdootin kertoo, niin itselleni yhtä rakkainta CMX-levyä eli Talvikuningasta (2007) tehdessä kitaristimme Tipi (Timo Rasio) sanoi, että ”tämä on vitun noloa, jotain scifiä, tosi kiusallista, eikö tämä maailma ole tarpeeksi monimutkainen ilman tuollaisia spekulaatioita?” No, mutta kun biisien tekijä nyt sattuu tykkäämään sellaisesta aihepiiristä ihan tavattomasti.

Ja kevääseen 2022 tultaessako CMX:n sisälläkin oli jo päätetty, että yhtye pitää taukoa?

– Minä olin sopinut pääni sisällä, Yrjänä täräyttää.

– En tiedä nytkään, onko se tauko vai mikä se on. Olemme kuitenkin soittaneet noin 38 vuotta ja sellaisessa ajanjaksossa on aika paljon erilaisia jaksoja. Välillä ollaan enemmän ystäviä, välillä enemmän työkavereita.

Yrjänälle iski hänen omien sanojensa mukaan vapaudenkaipuu.

– Tuli myös halu leikkiä musiikilla, johon se oma työvälineistö ei taivu. Jos tässä nyt yritetään kysyä sitä, että mikä on CMX:n tilanne, niin minä en tiedä, mutta en ole hirveästi sitä miettinytkään omaa levyä tehdessä.

– Keväällä 2022 kuitenkin sanoin, että en nyt pysty tähän bändihommaan. Yhteisiä suunnitelmia tulevaisuuteen oli jo tehty ja niistä vähän ulospäinkin kerrottu, mutta minä vedin käsijarrusta.

Yrjänä sanoo itsekin, ettei tämä varmaankaan ollut erityisen kauniisti tehty.

– Minun tehtäväni on silti tehdä lauluja. Ja jos minulla tulee sellainen kausi, jolloin minusta tuntuu, etten uskalla lähettää omalle työryhmälleni demoja, jos ne eivät tykkää niistä taaskaan, niin silloinhan minun on pakko keksiä sellainen tie, jossa voin tehdä lauluja innoissani. Tämä on se tie.

Miten asiaan suhtauduttiin muun bändin osalta?

– Minun täytyy miettiä, miltä se näyttää lehdessä. Tuota… Emme ole olleet tekemisissä. Riittääkö se?

– Minulla ei ole itse asiassa minkäänlaista mielenkiintoa avata sitä sen enempää. En keksi mitään järjellisen kuuloista lausetta, joka kuvaisi CMX:n tilannetta. Nykyinen tilanne on minullekin mysteeri.
CMX perustettiin vuonna 1985, joten ensi vuonna olisi juhlan aika.

– Kyllähän 40-vuotiskeikka olisi hieno vetää jossain isolla areenalla, mutta niin kuluneelta kuin se kuulostaakin, niin tällä hetkellä teen tätä omaa juttuani.

Teksti: Toni Keränen
Lue koko haastattelu Soundista 3/24.

Lisää luettavaa