Nuoret ja raikkaat: Missikisat

Sadonkorjuujuhlilta Suomea kiertämään.
3.5.2017 16:07

Nuoria, raikkaita ja rakastuttavia. Sellaisia artisteja ja yhtyeitä maassamme on monia, etkä ehkä ole koskaan kuullutkaan heistä. Vielä.

Missikisat-niminen yhtye sai alkunsa Tampereella syksyllä 2015 Kurpitsatalon Sadonkorjuujuhlien jälkimainingeissa.

”Olin löytänyt kirjaston poistomyynnistä James Brownin Funk Power -kokoelman, jonka tiukkuutta tuli fiilisteltyä kylmien väreiden horkassa ja tippa linssissä useita kertoja.”

Ville otti puheeksi bändin perustamisen perusteenaan eräs käppäinen demo, jonka olin lähettänyt hänelle pari vuotta aiemmin, Missikisojen kitaristina toimiva Toni avaa ja jatkaa:

Mulla oli ollut aktiivisesta bänditoiminnasta tässä vaiheessa muutaman vuoden tauko ja soittohommien puute olikin jo ajaa hulluuden partaalle, joten kysyinkin pian kaveriani Latea uuteen bändiimme rumpaliksi. Tehtiin Laten kanssa biisejä valmiiksi mun riffien pohjalta ja pyydettiin lopulta myös Antti bassoon. Kaikilla meillä oli kokemusta bänditoiminnasta jo ennestään, joten ihan tyhjältä pöydältä ei tarvinnut aloittaa.

Seuraavan kesän korvilla käytiin Suomenlinnassa Syrjälän Maurin huomassa nauhoittamassa Hantu Belia Rock -niminen ep, joka julkaistiin sen kesäkuun puolivälissä. Puoli vuotta tästä palattiin samaan paikkaan purkittamaan Tiikeri-ep ja tehtiin siinä sivussa yksi Suomen-kiertuekin yhdessä Lokit-orkesterin kanssa. Samoihin aikoihin meihin otti yhteyttä Soit Se Silti -levy-yhtiö, jonka kautta Tiikeri sitten lopulta julkaisitiinkin.

Nuoret ja raikkaat -sarjassa Missikisat edustaa Tiikeri-ep:nsä nimikkobiisillä. Kitarasankari taustoittaa:

Tiikeri-biisi lähti alun perin pelkistä kertosäkeen soinnuista, joiden syntypaikkaa tai -tapaa en muista. Kertsi vaati veroistaan tarinaa ja biisiä ympärilleen. Olin tuolloin löytänyt kirjaston poistomyynnistä James Brownin Funk Power -kokoelman, jonka tiukkuutta tuli fiilisteltyä kylmien väreiden horkassa ja tippa linssissä useita kertoja. Tiikeriin oli tarkoitus saada ripaus juuri sitä tunnelmaa; hikistä, tiukkaa groovea, joka nähdäkseni tiivistyykin viimeistään c-osan perkussiohulluttelussa. Säkeistöjen kitarointeihin taas hain Nile Rodgers -tyyppistä otetta. Tarinan suhteen päähäni pulpahti Vladimir Arsenjevin Dersu Uzala, jokahan tällaisen vastarannan kiisken mielestä on sen verran erinomainen kontrasti nykymenolle, että päätin kertoa idikseni Villelle.

Laulaja-kiipparisti Ville nappaa kopin:

Sanat syntyivät suurimmaksi osaksi treenikämpällä biisiä jammaillessa, kun yritin kääntää Dersun tarinaa kappaleen muotoon. Alkaessani käydä tekstiä läpi, huomasin yhtäläisyydet nykypäivään ja lähdin rakentamaan siltä pohjalta. Kaikesta huokui ihmisen ja luonnon välinen vaikea suhde. Sainpa mahdutettua mukaan nasevan Tampere-viittauksenkin!

Tän myötä myös ep:n muut biisit alkoivat saada sanoituksiinsa aineksia samasta tematiikasta. Rupesi käymään selväksi, että Tiikerin tulisi olla äänitteemme nimikkoraita.

Kappaleen musavideo on koostettu internetistä löytyneistä upeista vanhoista, 16 mm -filmille kuvatuista public domain -luontovideoista. Oli hauska huomata, että satunnaisista klipeistä sai koottua toimivan visuaalisen tarinan, joka ammentaa biisin lyriikoista.

Nuoret ja raikkaat – Missikisat: Tiikeri (ohj. Riffmeister 3000)

Mutta…, mistä ihmeestä bändinne nimi tulee?

Vaikeintahan tässä touhussa on hyvän ja bändiä parhaiten kuvaavan nimen keksiminen. Halusin yhtyeemme nimen kalskahtavan 70-luvun Suomelta, joten selasin Discogsin tietokannasta kaikki Suomessa 60- ja 70-luvuilla ilmestyneet levyt, kirjoitin potentiaaliset nimet ylös ja laitoin ehdotukset bändikavereille. Noin sadasta ehdotuksesta kaikki tuntuivat tarttuvan juuri Missikisoihin. Itse en ole vieläkään yhtään varma, onko nimemme hyvä vai huono, mutta ainakin se potkii tekemään hyvää musiikkia mahdollisesti kehnon nimen vastapainoksi. Parempi niin, että nimi aiheuttaa edes jonkinlaisia reaktioita, Toni myhäilee ja lisää vielä Antin onnistuneen tekemään Missikisojen logosta ”thinlizzymäisen”, mikä kuulemma edesauttoi nimeen päätymistä, sillä ”onhan Thin Lizzy yksi parhaita, ellei paras bändi koskaan”.

Toisaalta, kaikki rajut bändin nimet taitavat olla jo varattuja, joten asiaa voi lähestyä myös siltä kantilta, että mikäpä onkaan saatanallisempaa kuin elähtäneen pukumiesringin järjestämät missikisat, joissa ihmisiä laitetaan paremmuusjärjestykseen ulkonäön perusteella kansanhuvin nimissä.

Entäpä kuinka aiotte porskuttaa tästä eteenpäin?

Tulevaisuudessa jatketaan tiheää julkaisutahtia joko ep-levyjen tai kokopitkän muodossa riippuen siitä, miten ja minkälaisia biisejä syntyy. Molemmat aiemmin julkaistut ep:t yhteen niputtava Hantu Belia Rock & Tiikeri 12″ -vinyyli tulee ilmestymään kesällä. Varmistuneita keikkoja on tähän mennessä ainakin 3.5. Tampereen Klubilla, 20.5. Pispalan Karnevaaleissa ja 14.7. Uleåborg Festival Of Psychedeliassa. Lisääkin julkistettaneen pian.

Missikisat on:

Ville (laulu ja koskettimet)
Toni (kitara)
Antti (basso)
Late (rummut)

Jokaiseen Nuoret ja raikkaat -sarjassa esiteltyyn artistiin ja yhtyeeseen pääset tutustumaan täällä.

Jos tiedät, kuka artisti tai mikä bändi olisi sekä nuori että sopivalla tavalla raikas, vinkkaa ihmeessä asiasta meille:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Ja muista kuunella sekä seurailla vuoden 2017 Nuoret ja raikkaat -soittariamme:

Lisää luettavaa