Olkaa tarkkana populistien provosointien kanssa, varoittaa Paleface: ”Faktat puhuvat puolestaan”

30.3.2023 13:13

Soundin kulttuuripolitiikkaa pohtiva haastattelusarja jatkuu. Aikaisemmin sarjassa ovat ajatuksiaan jakaneet Mikko von Hertzen, Insomniumin Niilo Sevänen ja Trio Niskalaukauksen Seppo Pohjolainen, ja nyt ääneen pääsee yhteiskunnan ongelmakohtiin hanakasti kantaa ottava Paleface. Räppäriltä kysyttiin samat neljä kysymystä kuin muiltakin sarjan haastateltavilta, ja alapuolelta voi katsoa, mitä mieltä hiphop-veteraani on asioiden tilasta.

Millainen rooli kulttuurilla on mielestäsi suomalaisessa yhteiskunnassa?
”Koronalockdownien aika paljasti kulttuurin lobbyn melko heikoksi. Se myös pakotti kulttuurin kenttää järjstäytymään paremmin ja vahvistamaan tätä huteraa lobbyä. Suunta on siis oikea. Kulttuuri on perinteisesti otettu Suomessa itsestäänselvyytenä, ja kulttuurialaa on pidetty pikkupuuhasteluna. Totuushan on tietenkin toinen. Kulttuurin osuus bruttokansantuotteesta on reilusti isompi kuin esimerkiksi paperiteollisuudella, metsäteollisuudella ja maataloussektorilla, joita ihmisten mielikuvissa pidetään isoina teollisuudenaloina.”

Millaisia ajatuksia sinussa herätti avaus siitä, että kulttuuri olisi ikään kuin ylimääräinen luksustuote?
”Purran lausunto saattoi olla tahallinen provokaatio. Laitaoikeisto on taitava ottamaan haltuun somen ja median ilmatilaa provosoimalla. Närkästymme ja samalla lisäämme heidän näkyvyyttään. Ilman muuta on selvää, että lausunto on typerä, historiaton ja vailla totuuspohjaa, kuten populistien agenda noin ylipäätäänkin on. Faktat puhuvat puolestaan. Yhteiskunnan kulttuuriin sijoittamat määrärahat (reilu miljardi vuodessa) tulevat takaisin yli kymmenkertaisena.”

Millaisia kulttuuripoliittisia avauksia toivoisit kuulevasi puolueilta vaalien alla? Mihin alan kipukohtiin pitäisi mielestäsi ensisijaisesti tarttua?
”Työttömyysturva nousee listalla korkealle. Melkein kolmasosa kulttuurialan jengistä on yrittäjiä, mutta vielä suurempi osa vaikeammin määriteltävää itsensätyöllistävää silpputyöläistä. Rakenteet eivät ymmärrä kulttuurityöläisten työnkuvaa ja moni jäi sulkujen aikana kokonaan ilman tukia esimerkiksi siksi, että sattui saamaan jonkinlaisia tekijänoikeustuloja. Laulunkirjoittaja tulkittiin kokopäivätoimiseksi ammatiksi. Kankea systeemi ei ymmärtänyt esimerkiksi juuri lauluntekemiseen liittyviä tulovirtoja suhteessa perinteiseen päiväduuniin. Toivottavasti tähän saadaan muutos. Lavateknikot ja tapahtuma-alan ammattilaiset jäivät kokonaan tukien ulkopuolelle.”

Pystytkö korona-aikojen ongelmien jälkeen enää luottamaan siihen, että poliitikkoja ylipäätään kiinnostaa kulttuuri?
”Olisi kieltämättä kiva lukea eri puolueiden kulttuuripoliittisia ohjelmia ja nähdä konkreettista satsausta ja tahtotilaa asiaa liittyen. Mä luulen, että jotkut ovat näissäkin vaaleissa hieman vältelleet koko asiaa. Onneksi kulttuurin kentältä on asettunut ehdolle esimerkiksi Aki Haurun kaltaisia ehdokkaita, jotka pyrkivät saamaan kulttuurialan äänen kuuluviin suomalaisessa politiikassa.”

Lisää luettavaa