”Luottamus on tällä hetkellä nolla” – Insomniumin ja Trio Niskalaukauksen muusikot kommentoivat vaalien kulttuurikeskustelua

28.3.2023 07:00

Soundin kulttuuripolitiikkaa pohtiva haastattelusarja jatkuu! Eilen sai Mikko von Herzen sanoa pari sanaa vaalien alla virinneestä kulttuurikeskustelusta, ja nyt ovat vuorossa Insomniumin basisti-laulaja Niilo Sevänen sekä Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen rumpali Seppo Pohjolainen. Molemmille esitettiin alla olevat neljä kysymystä, ja herrojen vastauksia voi lukea alempaa.

1) Millainen rooli kulttuurilla on mielestäsi suomalaisessa yhteiskunnassa?
2) Millaisia ajatuksia sinussa herätti avaus siitä, että kulttuuri olisi ikään kuin ylimääräinen luksustuote?
3) Millaisia kulttuuripoliittisia avauksia toivoisit kuulevasi puolueilta vaalien alla? Mihin alan kipukohtiin pitäisi mielestäsi ensisijaisesti tarttua?
4) Pystytkö korona-aikojen ongelmien jälkeen enää luottamaan siihen, että poliitikkoja ylipäätään kiinnostaa kulttuuri?

Niilo Sevänen, Insomnium

.
1. ”Poliittisessa keskustelussa kulttuuripalvelut ovat yleensä se, josta ensimmäisenä lähdetään leikkaamaan. Usein kulttuuri nähdään pelkkänä menoeränä, ja samalla ihmetellään, että miksi museoita ei saada tahkoamaan enemmän voittoa. Kulttuuritapahtumien taloudellinen merkitys ehkä jotenkin hahmotetaan, mutta viimeistään koronan myötä kävi selväksi, että alalla työskentelevien ihmisten määrää ei ole ymmärretty. Hyvää kehitystä on se, että tapahtuma-alan ihmiset ovat alkaneet organisoitua ja pitää ääntä omista oikeuksistaan. Silti ongelmana on se, että poliittiset kulttuurikeskustelut pyörivät yhä rahan ympärillä. Ei kiinnitetä huomiota siihen, minkälainen vaikutus kulttuurilla on ihmisten hyvinvointiin, identiteettiin, jaksamiseen ja mielenterveyteen. Kulttuuri tuo sisältöä ja merkitystä meidän kaikkien elämään. Kulttuuri on itseisarvo.”
.
2. ”Jokainen voi itse miettiä, että minkälaista olisi asua Suomessa, josta on otettu pois kaikki yhteiskunnan tukema kulttuuritoiminta. Otetaan pois kirjastot, museot, teatterit ja sinfoniaorkesterit. Leikataan tuet kaikilta ryhmiltä ja yhdistyksiltä ja tapahtumilta ja festivaaleilta, jotka operoivat tanssin, musiikin, kirjoittamisen, kuvataiteen, teatterin tai sirkuksen parissa. Ei käytetä pennosia enää siihen, että tulisi uutta suomalaista elokuvaa tai musiikkia tai kirjallisuutta. Samaan syssyyn voidaan tietenkin lopettaa konservatoriot ja musiikkiopistot. Aalto-yliopisto ja Yle voidaan lakkauttaa. Kun kaikki tämä ylimääräinen luksus on karsittu pois, niin porukka pärjää hyvin sillä, että lenkkeilee turvesuon reunalla, käy Prismassa ja selaa Tiktokia. Sitten vaan jäädään odottelemaan, että minkälainen sijoitus napsahtaa seuraavassa Maailman onnellisuusraportissa.”
.
3. ”Toivoisin, että puolueet ylipäätään nostaisivat kulttuuriasiat esiin vaaliteemoissaan. Koko kulttuurikentän ongelmana on, ettei ole kunnollista asetta lakkoiluun. Jotkut toiset alat kiristävät joka toinen vuosi itselleen paremmat palkat ja edut. Siksi toivoisin, että sitä tukea tulisi eduskunnan suunnalta. Uusliberalistinen ajattelu pitäisi kitkeä pois niiltä aloilta, jonne se ei mitenkään sovi. Kirjastot ja museot ovat suomalaisen kulttuurin kovaa ydintä, joiden toiminta pitää kattaa verovaroilla.”
.
4. ”Maailmassa on ollut niin paljon epävarmuutta ja kaaosta viime vuosina, että kulttuuriasiat ovat jääneet politiikassa taustalle. Mutta korona-ajan jälkeen luulisi jokaisen ymmärtävän sen, minkälainen merkitys kulttuurilla on henkisen hyvinvoinnin kannalta. Kuinka moni meistä olisi selvinnyt tolkuissaan viime vuosista ilman musiikkia, kirjoja, leffoja, tv-sarjoja, pelejä tai kuvataidetta?”

Seppo Pohjolainen, Trio Niskalaukaus

.
1. ”Kulttuurilla on suuri merkitys yhteiskunnassa ihmisten hyvinvointiin ja kansalliseen identiteettiin. Ilman kulttuuria ei ole kansakuntia. Meissä jokaisessa asuu palanen kulttuuria, halusi tai ei.”
.
2. ”Vihaa, suuttumusta, ärtymystä! Eikö korona opettanut poliitikoille yhtään mitään! Niskiksen sanoin: HÄVETKÄÄ!”
.
3. ”Ensisijaisesti pitäisi saada tekijät takaisin työn äärelle ja ottaa oppia korona-ajassa tehdyistä virheistä. Kulttuurialalla työskenteleville toimijoille pitäisi saada samanlaiset työehtosopimukset kuin muillakin aloilla, freelancerit ja muut huomioiden.”
.
4. ”Eipä näy ehdokkaiden vaaliteemoissa pahemmin kulttuuriavauksia! Luottamus on tällä hetkellä siis nolla!”

Lisää luettavaa