Lauantaisoittolista: Ilkka Mattila ja Lauluja sairauksista ja vammoista sekä vammautuneiden ja sairaiden esittämää musiikkia

7.6.2014 12:11

Soundi.fi:n lauantaisoittolistasarja, osa numero 28: Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja Ilkka Mattila kokosi soittolistan sairauksista ja vammoista kertovista sekä sairaiden ja vammautuneiden esittämistä lauluista.

Ilkka Mattila on pitkän linjan musiikkitoimittaja. Hän on työskennellyt muun muassa Rumban päätoimittajana sekä kirjoittanut muun muassa Egotripistä kertovan kirjan. Lisäksi Mattila on soittanut kitaraa muun muassa Jimi Tenorin yhtyeessä.

Omat lauantaisoittolistansa ovat tähän tehneet tähän mennessä muun muassa Von Hertzen Brothers -kitaristi Kie von Hertzen, ex-Rubik-laulaja Artturi Taira, Don Johnson Big Band -nokkamies Tommy Lindgren, Lemonator-solisti Lasse Kurki, oppivuosiensa äänimaisemaan tutustuttanut Olavi Uusivirta, hevimieltymyksiinsä opastanut Egotripin Knipi, maailmanmusiikkitripin tarjoillut Yona, Pariisin Kevään Arto Tuunela ja Ilari Kivelä, veljensä keikkakokoonpanosta tuttu Ville Kela, Damn Seagulls -laulaja Lauri Eloranta, soittolistallaan kuubalaistunnelmiin vienyt Suvi Isotalo, Death Hawks -keulahahmo Teemu Markkula sekä Magenta Skycode- ja PMMP-yhteyksistä tuttu Jori Sjöroos.

Tässä Ilkka Mattilan lauantaisoittolista perusteluineen, olkaa hyvät!

Lauantaisoittolista #28:

Ilkka Mattila ja lauluja sairauksista ja vammoista sekä vammautuneiden ja sairaiden esittämää musiikkia

”Lista perustuu musiikkiin, jota soitin muutama vuosi sitten Kosto-klubilla Helsingissä. Illan musiikilla piti olla vapaasti valittama teema. En tiedä miksi valitsin tällaisen. Mahdollisesti siksi, että halusin soittaa jotain Fela Kutia, mutta koko ilta afrobeatia olisi ollut liian helppo ratkaisu.”

 

Gene Vincent − Bluejean Bop

”Rockabillyn kuninkaallinen klenkkasi uransa läpi moottoripyöraonnettomuudessa rampautuneella jalalla metallituen varassa.”

 

Huey ”Piano” Smith − Rockin’ Pneumonia And The Boogie Woogie Flu

”Sairausmetaforien klasikko vuodelta 1957. Hullujussi-yhtye levytti tämän suomeksi vuonna 1974 nimellä Puuki vuuki luu.”

 

Jukka Tolonen − A Passenger To Paramaribo

”Listan teeman tiukan tulkinnan mukaan tämä on kerettiläinen valinta, koska nykyään nivelsairaudesta kärsivä Tolonen oli tätä levytettäessä priimakunnossa.”

 

Fela Kuti & Afrika 70 − Zombie

”Nimen tasolla kappale viittaa sairauksista pahimpaan, mutta varsinaisesti Felan tuovat listalle vammat, jotka hän sai Nigerian poliisin väkivaltaisten pidätysten seurauksena.”

 

Ian Dury & The Blockheads − Hit Me With Your Rhythm Stick

”Reistaileva terveys ei lannistanut Ian Durya. Lapsena hän sairasti polion, minkä jäljiltä hän jäi liikuntavammaiseksi, ja 46-vuotiaana hän sairastui syöpään, johon myöhemmin kuoli.”

”Reistaileva terveys ei lannistanut Ian Durya.”                                                           – Ilkka Mattila

 

Devo − Mongoloid

”Vuonna 1977 Downin syndroomaa sairastavia ihmisiä nimitettiin vielä mongoloideiksi. Sehr Schnellin suomenkielisessä käännösversiossa − kuten alkuperäisessäkin − kerrotaan kuinka mongoloidi elää tavallista elämää.”

 

Joy Division − Dead Souls

”Ian Curtis sairasti epilepsiaa, ja suositun teorian mukaan hänen omintakeinen lavaliikehdintänsä olisi ollut osin sairaudesta johtuvaa ja tahdotonta.”

 

Syd Barrett − No Good Trying

”Harva mielenterveysongelmista kärsinyt rockmuusikko on saanut vaivoineen yhtä myyttisen maineen kuin Pink Floydin omalaatuinen alkuperäisjäsen. Varsinkin, kun Barrettilla ei koskaan virallisesti diagnosoitu mitään mielisairautta.”

”Edes vakuutusyhtiön tv-mainoskampanja ei ole onnistunut vesittämään Don’t You Worry ’Bout A Thingiä.”                                                                                 – Ilkka Mattila

 

Poverty Stinks − Paranoid

”Mielen terveydestä puheen ollen, tätä on vaikea sivuuttaa. Useista versioista tarjolla olisi myös Eläkeläisten Hullun jenkka, mutta kotimaisen kitaraindien pioneerin versio vuodelta 1990 on, noh, sulavampi.”

 

Stevie Wonder − Don’t You Worry ’Bout A Thing

”Sokeiden mestarien osuuden avaa tämä timanttinen ja svengaava soulklassikko, jota edes If-vakuutusyhtiön tv-mainoskampanja ei ole onnistunut vesittämään.”

 

Ray Charles − That Lucky Old Sun

That Lucky Old Sun on alun perin kantriballadi, josta gospeltulkinnan on tehnyt Ray Charlesin lisäksi myös Aretha Franklin. Kappale on Yhdysvalloissa suosittu myös hautajaismusiikkina.”

 

Pave Maijanen − Fever

”Maijasen ensimmäinen soolosingle oli versio vanhasta rhythm & blues –klassikosta. Omalaatuisesti nykivä, futurismia ja bluesia sekoittava tulkinta on yhä raikas.”

 

”Talking Headsin Blindissa sokeus on yhteiskunnallista ja yhteisöllistä laatua.”                                                             – Ilkka Mattila

Talking Heads − Blind

”Talking Headsin loppuaikojen tuotantoa rankataan harvemmin korkealle. vaikka tässä vuoden 1988 kappaleessa palattiin onnistuneesti Remain In Light –levyn polyrytmiseen funkiin. Sokeus on laulussa yhteiskunnallista ja yhteisöllistä laatua.”

 

Jackie Leven − Swine Flu Fever Blues

”Mainio skottilauluntekijä teki viimeiset levynsä syöpää sairastaen. Tämä kappale tehtiin niistä vihoviimeiselle, joka ilmestyi vain kaksi kuukautta ennen kuin Leven kuoli.” 

 

Robert Wyatt − At Last I Am Free

”Wyatt halvaantui tapaturmaisesti alle kolmekymppisenä, mutta artistin ura jatkuu edelleen. Chicin alkuperäinen soulballadi on majesteettinen, tämä tulkinta on aivan päivastainen ja siksi yhtä loistava.”

 

Django Reinhardt − Minor Swing

”Teini-ikäisenä kuulin vanhoja Django Reinhardtin levyjä ja mietin miten hienosti kymmenellä sormella pitää oikein soittaa, kun Reinhardt kykeni tällaiseen vain kahdeksalla.”

 

* * * * *

 

Ilkka Mattilan kitaransoittoa voi kuulla esimerkiksi Jimi Tenorin Unmentionables-kappaleen livetaltioinnilla Tavastia-klubilta vuodelta 2011.

Lisää luettavaa