ANTIBALAS: Security

Arvio julkaistu Soundissa 04/2007.
Kirjoittanut: Asko Kauppinen.
13-henkinen Antibalas peräänkuulutti Liberation Afro Beat Vol. 1 -debyytillään (2000) kapitalismin tuhoamista ennen kuin se tuhoaa meidät. Antibalas on espanjaa ja merkitsee "luodinkestävää". Näiden viitteiden risteyksessä orkesteri nimesi neljännen albuminsa Securityksi.

Arvio

ANTIBALAS
Security
Anti

13-henkinen Antibalas peräänkuulutti Liberation Afro Beat Vol. 1 -debyytillään (2000) kapitalismin tuhoamista ennen kuin se tuhoaa meidät. Antibalas on espanjaa ja merkitsee "luodinkestävää". Näiden viitteiden risteyksessä orkesteri nimesi neljännen albuminsa Securityksi. Sen piirretty kansi paljastaa yleisömeren sekä riveittäin eri kansallisvaltioiden lippuja.

On yleisesti tunnustettu tosiasia, että afrobeat on Antibalasin kivijalka, jonka sokeasta kunnioittamisesta ja suoranaisesta kertauksesta sitä on kritikoitu riittämiin. Orkesteri ei kieltämättä ole liiaksi verhoillut juuriaan, mutta se on alusta asti tehnyt parhaansa kootakseen afrobeatille lattari-, funk-, reggea- ja jazz-vaikutteita järjestyksissä, jotka eivät ole itsestään selviä.

Security merkitsee koko muotokielen muuntumista, ennenkuulumatonta tihentymistä. Miksauksesta ja tuotannosta vastaa John McEntire, joka tunnetaan parhaiten mielikuvituksellisesta ja kokeellisesta Tortoise-yhtyeestä. Kokonaista sukupolvea inspiroinutta, krautrockista, dubista, minimalismista, hiphopista, elektronisista musiikeista ja avantgardesta ammentavaa Tortoisea ei äkkiseltään tule verranneeksi Antibalasiin, mutta Security kannustaa valottamaan projektien yhteisiä nimittäjiä – toistoa, variaatioita, tekstuuria ja tilaa. Seuraa tutkimusmatka äänen äärirajoille, vasempaan laitaan, jossa määrittelemättömyys ja heterogeenisyys politisoituvat: Antibalas onnistuu ylittämään viitekehyksen, josta se sai alkunsa. 

Lisää luettavaa