ELVIS PRESLEY: Live In Las Vegas

Arvio julkaistu Soundissa 09/2001.
Kirjoittanut: Tero Alanko.
Meissä jokaisessa asuu pieni Elvis-fani. En usko, että kukaan popmusiikista unohtumattomia elämyksiä etsivä voi olla vaikuttumatta joko nuoren Elviksen hurmoksellisesta ja riehakkaasta rock'n'rollista tai Las Vegas -vuosien elämää suuremman viihdetaiteilijan tunteellisista tulkinnoista.

Arvio

ELVIS PRESLEY
Live In Las Vegas
RCA

Meissä jokaisessa asuu pieni Elvis-fani. En usko, että kukaan popmusiikista unohtumattomia elämyksiä etsivä voi olla vaikuttumatta joko nuoren Elviksen hurmoksellisesta ja riehakkaasta rock'n'rollista tai Las Vegas -vuosien elämää suuremman viihdetaiteilijan tunteellisista tulkinnoista. Tämä neljän levyn laatikko sisältää 85 näytettä vuosilta 1969-75 eli Elviksen juhlitusta come backista toiseksi viimeiseksi jääneen Las Vegas -seasonin esityksiin saakka.
Las Vegasissa Kuningasta kävivät kumartamassa ihmiset ympäri maailman. Ja Elvis lauloi. Hän lauloi rock-suosikkeja 50-luvulta, sentimentaalisia balladeja, aikakauden isoimpia hittejä (muun muassa Simon & Garfunkelin Bridge Over Troubled Water, CCR:n Proud Mary sekä The Beatlesin Yesterday ja Something), omia suosikkikappaleitaan ja tietenkin In The Ghetton, Suspicious Mindsin (josta mukana on kolme erinomaista versiota) ja The Wonder Of Youn kaltaisia myöhemmän kauden mestariteoksiaan. Live In Las Vegasin ensimmäisellä cd:llä on kokonainen keikka elokuusta 1969 ja toisella tasan vuotta myöhemmin. Kolmannelle levylle on koottu tulkintoja vuosilta 1970-72 ja neljännelle vuosilta 1974-75. Viimeisen levyn mausteeksi on lisätty myös neljän kappaleen kokonaisuus vuodelta 1956, jolloin Elvis vieraili ensimmäistä kertaa Vegasissa. Tuolloin hän esiintyi kahden viikon ajan yhtenä viihdepotpurin osana eikä Frank Sinatran kaltaisiin artisteihin tottunut yleisö innostunut Elviksen rock-tulkinnoista ja lanneliikkeistä, vaikka Heartbreak Hotel nousi samaan aikaan Yhdysvaltojen listaykköseksi.
Elvis palasi erämaahan kohonneeseen uhkapelikeskukseen useasti myöhemmin. Hänet ja Priscilla vihittiin siellä vuonna 1967 ja vihdoin heinäkuun viimeisenä päivänä 1969 Elvis kiipesi esiintymislavalle ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. Mukana hänellä oli nippu uusia lauluja. In The Ghetto juhli hittilistoilla ja Suspicious Minds esiteltiin elokuun 24. päivänä seuraavasti: "A new song that I just recorded. Should be out in a week or two. Hope you like it."
Erityisesti elokuussa 1970 äänitetty kakkos-cd taltioi Elviksen juuri sellaisena kuin Las Vegas -kauden entusiastit hänet haluavat – kaksi settiä illassa loistohotellin yökerhon lavalla hikoilevana maailman suurimpana viihdetaiteilijana. Kun pakolliset That's All Rightit ja Hound Dogit on soitettu alta pois, rupeaa tunnelma tihentymään I Just Can't Help Believin' – ja Something-kappaleiden suurieleisten orkesterisovitusten avulla. Huippunsa setti saavuttaa massiivista Bridge Over Troubled Wateria seuraavan intensiivisen ja epätoivoisen Suspicious Mindsin myötä. Monen vuoden ajan Las Vegasin suurimmat tunteet koettiin Hotelli Hiltonin lavalla.
Helmikuun 1972 tunteikkaat valinnat (esimerkiksi You Gave Me A Mountain, It's Over ja The Impossible Dream) saavat aivan uuden katsantokulman, kun tietää Priscillan jättäneen Gracelandin pari viikkoa aiemmin. Vuosien 1974-75 nauhoitusten soundi on kehno, kappaleiden sovitukset pelkistettyjä ja Elviksen esiintymisasutkin kävivät vähitellen yhä ahtaammiksi, mutta hänen äänessään on kuultavissa jälleen uutta syvyyttä. Esitettäväksi on valikoitunut yhä enemmän Elviksen henkilökohtaisia suosikkeja. Live-laatikon 32-sivuinen kirjanen on omistettu kuville haalariasuisesta Elviksesta, vaikka seitsemän vuoden rupeamasta olisi varmasti paljon enemmän kerrottavaa kuin mukaan on mahtunut. Kaikesta huolimatta kyseessä on erittäin suositeltava tapa tutustua Elviksen Las Vegas -vuosiin. 

Lisää luettavaa