ERI ESITTÄJIÄ: Suomalaiset rautalankalevytykset ’61-’68: Sadoin Sähkökitaroin osa 1

Arvio julkaistu Soundissa 9/2009.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Erinomaista ja eläväistä arkistointia on suomirocklogi Hannu Nybergin koostama ja kuvittama pophistoriallinen kulmakivemme rautalanka-ajoista. Viimeinkin varhaisen rockin kaanoniin on huolittu myös Heikki Laurilan ja Herbert Katzin soolosinglet sekä Toivo Kärjen ja Rauno Lehtisen ammattilaisvoimin tekemät rautalankalevytykset.

Arvio

ERI ESITTÄJIÄ
Suomalaiset rautalankalevytykset '61-'68: Sadoin Sähkökitaroin osa 1
Power

Erinomaista ja eläväistä arkistointia on suomirocklogi Hannu Nybergin koostama ja kuvittama pophistoriallinen kulmakivemme rautalanka-ajoista. Viimeinkin varhaisen rockin kaanoniin on huolittu myös Heikki Laurilan ja Herbert Katzin soolosinglet sekä Toivo Kärjen ja Rauno Lehtisen ammattilaisvoimin tekemät rautalankalevytykset. Olkoonkin, että he häviävät aloitteleville kitarapartioille taidokkuudestaan ja fiinimmistä melodia- ja rytmivalinnoistaan huolimatta.
Portugalin huhtikuu ei jotenkin kiehdo samalla tavalla kuin vaikkapa Strangersin jäntevä leffabiisi Vaara. Strangersilta on bonuksena myös julkaisematon, hiukan keskentekoinen herkku Diablo.

Yllättävää kyllä, kansanlaulujen versiointi alkoi vuonna 1961 nimenomaan Kärjen masinoiman Satellites-yhtyeen Tuoll’ on mun kultani -versiolla ja venäläisillä perinnesävelillä. Ruotsalainen Spotnicks-kitaristi Bo Winberg teki hänkin trikkiyhtye Feenadesin nimellä hienon Leningrad-teeman ennen kuin Sounds räjäytti potin loistavalla Emma/Mandschurian Beat -singlellä. Vanhojen iskelmien versiointi tuli liiankin itsestäänselväksi tavaksi.

Omia melodioita ei mainitun Strangersin ohella kitaracomboissa juuri kehitelty ainakaan näiden ensimmäisten vuosikurssien aikana. Mutta soundit ja svengi saatiin jo hyvin varhain heleästi kohdalleen ja twist-kaavasta ei ole enää pitkää harppausta beat-buumiin ja sarjan seuraavan rautalankakoosteen yllätyksiin.

Lisää luettavaa