ITÄMAA: Itämaa

ITÄMAA
Itämaa
Secret Entertainment

Itämaan nimetön debyytti on selkeästi laulut edellä syntynyt albumi. Mikko Anttosen sanoitusten ja Arto Hämäläisen sävellysten tulkiksi muotoutunut jyväskyläläiskvartetti päätyi nykykokoonpanoon, kun rumpali vaihtui Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksessa ja Aku Ankkulissa soittaneeseen ja Seppo Alvarina soolouraa maistaneeseen Seppo Pohjolaiseen.

Maa ja luonto ovat Itämaa-albumilla läsnä niin kuvituksessa kuin teksteissäkin. Folkvivahteiden ja hivelevien lauluharmonioiden rinnalla väkevän sähköisestikin soiva, Savinen maa -kappaleella sointiaan mainiosti kasvattava ja Malvalla kaukoröyhkäistä rockiakaan kaihtamaton yhtye ei silti ole puhdasoppista luomua.

Etenkin banjon koristaman Cowboyn kohdalla tuntuu kuin Itämaassa jatkuisi Pienet Miehet -yhtyeelle ominainen ihmisläheisyyden henkinen perintö. Taivaat vihertää -kappaleella Hämäläisen ja Anttosen akustinen kitarointi soi puolestaan vahvana kuin Roy Harperin sähköttömillä levytyksillä.

Itämaa on bändinä ennen kaikkea lauluntekijöidensä työkalu, mitä vaikutelmaa Miljoonasade-kitaristi Matti Nurron konstailematon tuotanto osaltaan alleviivaa. Albumilla ei soi suomirock vaan huolellisesti laulunsa ja niiden esillepanon rakentavien tekijöiden suomalainen rock.